Kavalkade,  Reisepraten

Favorittreiser i 2019

Nok et fantastisk år er over, og jeg er utrolig takknemlig for alt jeg har fått oppleve dette året på mine mange reiser. Vi har reist med bobil, med fly, med bil, med båt og vært på fotturer og sykkelturer, besøkt småbyer, storbyer, naturopplevelser og kulturopplevelser.

Vi har reist mye dette året og vært på tur med minst en overnatting i 70 av årets dager og vært på mange dagsturer i nærområdet der vi bor. Reisene har gått i Norge, Danmark, Sverige, Tyskland, Østerrike, Italia, Sveits og Spania. Også Polen som ble besøkt for første gang!

Advarsel – artikkelen er lang! Dette er en oppsummering jeg gjør for å kose meg med gode minner. Hvis du kommer helt til slutten av artikkelen håper jeg du sitter igjen med litt inspirasjon for ditt reiseår i 2020.

Vi har vært på en 3 ukers ferie, 4 ukesferier (5-7 dager) og 11 helgeturer – og ikke minst hatt mye glede av nærmiljøet der vi bor! Kort sagt – det har vært et fantastisk år hvor vi har skapt mange nye minner. Mange er delt her i reisebloggen, men det er ennå mye jeg ikke har delt fordi tiden ikke strekker til å skrive om alt.

Siden vi liker å reise til nye steder, har vi også besøkt mange steder for første gang. Men noen steder har vi også kommet tilbake til, som Venezia, København, Hardangerfjorden og fjellovergangene i Norge som aldri blir feil.

Allerede første helgen i januar tok vi vår første tur som gikk til Beitostølen for en helg med andre reisebloggere. Og siden har det gått slag i slag.

Januar = Beitostølen og Gautefall

Året startet med tur til Beitostølen, hvor jeg oppdaget at ski og skistøvler ikke passet sammen.

Weekend på Beitostølen

Vi hadde 3 flotte dager på Beitostølen sammen med hyggelige bloggkollegaer, og fikk smakt litt på både nydelig mat på hotellet og herlig vintervær i solskinn. Les mer her om du vil se hvor flott det er på Beitostølen på vinteren.

Skitur i lav vintersol på Gautefall i januar.

Skitur på Gautefall

Siden vi har bobil er det enkelt å få seg en ekstra helgetur når værmeldingen viser at det blir bra helgevær. Så i slutten av januar tok vi med oss skiene opp til Gautefall for å teste ut våre nye felleski.

For ikke å glemme – alle de fine dagene hjemme i Larvik!

Der fikk vi med oss konsert med Ingrid Bjørnov, masse snømåking, fine gåturer både i soloppgang og solnedgang.

Konserten / showet med Ingrid Bjørnov var bra!
På morgenturene mine var det mange fine soloppganger i januar.
For ikke å glemme den vakre solnedgangen ved Rakke!

Februar = Malaga, Ronda, Granada…

Vi hadde en ukes ferie i februar og målet var Malaga i Spania hvor vi leide oss bil for hele uken. Derfra gikk turen til vakre Ronda som virkelig var en opplevelse jeg anbefaler alle å få med seg. Så gikk turen til flere koselige hvite og blå byer oppe i fjellene, før vi tok et par dager i vakre Malaga. En tur til Granada og Alhambra fikk vi også med oss på denne turen. Og en tur innom den hvite fjellandsbyen ved solkysten Salobrena.

I Ronda bodde vi på hotellet som lå rett ved den berømte broen.
Malaga – en herlig by som har mye mer enn strand å by på!
Setenil de las Bodegas i nærheten av Ronda – byen som bokstavelig talt er bygget inn i klippene.
Juzcar – den blå smurfebyen i fjellene bak Marbella
Alhambra i Granada hadde flott utsikt, men ellers var ikke så imponert over dette berømte anlegget.
Salobrena på solkysten ligger like ved havet. Vel verdt et besøk!

Selv om det ikke er sommer i Malaga i februar, var det flott temperatur for å reise rundt og oppdage nye steder, sitte i solen og se på folkene og bare nyte litt varmere temperaturer enn hjemme i kalde Norge.

Kortreiste opplevelser i hverdagen

Hjemme i Norge var det også mange fine og kortreiste opplevelser, med strålende sol og hvit snø og vakre soloppganger i Larvik, og iskunst på Jernbanetorget i Oslo.

Kun et par hundre meter fra der jeg bor møtte dette vinterparadiset meg en dag jeg gikk tur.
Dette er en fin måte å starte dagen på eller?
Det var mye snø i Larvik i februar. Huset vårt er nesten snødd ned!
Mot slutten av februar ble snøen borte, men soloppgangene er fremdeles verdt å få med seg.

Mars = Skitur på Rauland

Mars er toppen for å reise på fjellet og stå på ski, og en helg hvor meterologene lovet fint vintervær på Rauland satte vi kurset mot vintereventyret med vår lille blå bobil. Det ble en fin Skitur på Vierli ved Rauland 

Herlig skitur på Rauland i mars.

Kortreiste opplevelser i hverdagen

Det gjelder å nyte dagene vi har, og det ble flere kortreiste fine turer i Larviksområdet i mars. Med lysere dager kunne vi skimte håpet om at sommeren nærmet seg…

På tur med gode venner på Kyststien mellom Helgeroa og Mølen.
Ute og rusler i solen med et lite dryss med nysnø på Tollerodden i Larvik.

April = Påskeferie med bobil til Danmark og Sverige

I påsken pakket vi bobilen og satte kursen mot Danmark. Der startet turen med en fantastisk solnedgang i Hirtshals før turen gikk videre til sjarmerende Lønstrup og en vandretur ut til sanddynene på Rubjerg Knude. Så en kjapp tur innom Løkken, før vi satte kursen sørover til den lille byen Juelsminde. Derfra gikk turen til København og Charlottenlund Fort Camping. Vi hadde sykler med oss på tur og fikk en fin sykkeltur rundt i København, med lunsj i Nyhavn, en tur innom Tivoli og selvfølgelig Strøget og den lille havfrue. Fra København gikk turen til Helsingør og Helsingborg og ut på øyriket utenfor Gøtebørg – Öckerö. Så bar det hjemover med et kort lunsjstopp i solen i Grebbestad.

Vi hadde en fantastisk kveld med en uforglemmelig solnedgang i Hirtshals. Med bobilen vår på første rad mot havet hadde vi premium plass når solen gikk ned.
Lønstrup er en sjarmerende fiskelandsby ved Vesterhavet.
På Rubjerg Knude vandret vi i tonnevis med sand.
I Charlottenlund utenfor København besøkte vi slottshaven.
Den lille blå bobilen vår skiller seg ut blant alle de hvite. Her har vi parkert i et gammelt fort.
En sykkeltur til København måtte jo inkludere en lunsj i Nyhavn og været var nydelig.
Tivoli med adrealinkick for de som tør…
Vi tok turen innom øygruppen Økerø utenfor Gøteborg.

Sjekk ut hele reiseruten for påskeferien i Danmark og Sverige – 6 dager med bobilen

Kortreist er også godtreist i april.

En av årets store begivenheter i Stavern er påskepynt og kunstutstilling – som tar seg ekstra bra ut når vårsolen dukker opp. Vi fikk oss også en tur på Kyststien, denne gangen ved Nevlunghavn for å få en liten forsmak på sommeren.

Stavern er kunstnerbyen og i påsken er det kunstutstillinger fra både proffe kunstnere og barnehager.
Kyststien med utsikt mot Nevlunghavn.

Mai = Vår i Larvik og Hardanger

I mai kunne vi nyte vårsolen på kortreiste turer i Larvik. Hvittensand er en finkornet og populær strand i Larvik, både for turgåere og badeglade. Vi var på en mini-topptur til Havneberget ute i havgapet en maidag med sommersol. Og helt på slutten av måneden tok vi med oss bobilen på tur over fjellet til Hardanger.

Hvittensand i Larvik venter på sommersol og badeglede.
Vi tok en tur til Nevlunghavn og opp til Havnebeget med utsikt til den flotte stranden Oddanesand.
17. mai i Larvik feires hvert år i den lysegrønne Bøkeskogen.

Helt på slutten av måneden benyttet vi noen inneklemte fridager til å ta en ny tur med bobilen. Målet denne gangen var å kjøre over Haukelifjell til Røldal, for så å kjøre langs med Åkrafjorden for å oppleve den store fossefallet Langfoss. Videre gikk turen til Rosendal og langs med Hardangerfjorden til Lothe og Utne før vi dro til Bergen.

Over Haukeli møtte vi på snø i slutten av mai! Så der måtte vi komme oss over raskest mulig for å unngå glatte veier på sommerdekk.
I Røldal var åssidene grønne, selv om det var flekker av snø igjen i fjellsidene.
Langfoss som stuper ned i Åkrafjorden var et imponerende syn.
I Rosendal var planen å besøke det berømte Baroniet, men med regnevær fristet det lite. Vi tok i stedet en runde på brygga og fikk med oss litt street-art der.
Furebergfossen renner nesten tvers over riksveien. Her ble det bygget ny vei og parkering, så til neste år blir dette en innertier å besøke på bilferie i Hardanger.
Herand var et hyggelig lite stopp.
Etter Jondal kommer selve indrefileeten for bilferien i Hardanger. Den smale riksveien går tvers gjennom eplehager så du nesten kan rekke hånden ut av bilvinduet for å ta på epletrærne.
Selv om vi var på bobilferie tar vi bena fatt når vi parkerer for dagen, og ved Lothe gikk turen oppe mellom fruktgårdene i fjellsiden.

Juni = Hardanger, Bergen, foss og fjell

Juni startet på Lothe Camping i Hardanger, hvor vi hadde en fantastisk plass helt nede ved fjorden – med en utsikt som en nasjonalromantiker bare kan drømme om. Så fortsatte bobilturen vår over fjorden til Bergen for å besøke familie. Turen hjem gikk via Vossevangen, Tindefossen, Stalheimskleivene, Gudvangen, Flåm og Hemsedal, før vi kjørte over Eggedal og tok et siste stopp på Blaafarveverket.

Norge er et fantastisk land for bilferie og bobilferie!

Vi startet juni i Hardanger. Den lille blå bobilen var den eneste bobilgjesten på Lothe camping. Et sted som anbefales på det varmeste.
Vi hadde ikke flaks med været på vårt besøk i Bergen, så det ble ikke tur opp til noen av fjellene da de lå innhyllet i tykke skylag.
Det vi fikk med oss i Bergen var det berømte buekorpset som marsjerte i byens gater.
Og vi hilste på denne gretne fisken på fisketorget på Bryggen i Bergen.
Når vi kom til Voss var det fremdeles tunge skyer, men likevel var det vakker utsikt fra bobilen.
Etter Voss stoppet vi ved Tindefossen for å se de store vannmengdene som stupte ned fjellveggen der.
Stalheimskleivene er bratt, smal og ikke for store biler eller pyser. Vår lille bybobil på 6,5 meter gikk helt fint 🙂
Litt vikingtokt på Gudvangen …. båten stod på land 🙂
Bonderomantikk på Hemsedal.

Etter en super tur til Vestlandet med bobilen ventet vi på sommeren i Larvik, og vi måtte vente lenge. Men vi fikk oss en liten tur til Oslo for hvor vi gikk en tur i marka, og vi tok med oss barnebarnet til Foldvik Familigård i Larvik, og vi kom oss ut på vannet på St.hans-aften selv om sommeren ikke var helt der vi ønske den skulle vært.

Det ble en liten tur til Oslo – og en gåtur til Bånntjern og Sognsvann i Nordmarka.
Et lite besøk i Foldvik Familiepark utenfor Larvik – med barn og barnebarn.
St. Hans feires i Larvik, og vi var ute med båt i Viksfjord for å finne sommerstemningen.

Juli = Rundreise i Europa og sommer i Larvik

Juli var den store feriemåneden, og vi hadde planlagt 3 ukers ferie med bobilen. Egentlig skulle turen gått nordover til Lofoten, men etter en lang junimåned uten mange tegn til sommer, valgte vi heller å sette nesen sørover i Europa – mot sol og sommer. Det ble en fantastisk flott tur med mange opplevelser.

En 19 dagers rundreise i Eupropa med beøsk til 6 land med bobilen
>>> Danmark, Tyskland, Østerrike, Italia, Sveits og Sverige

Vi besøkte mange fine småbyer som Goslar, Bamberg, Königssee, Hallstadt, Lienz, Sirmione, Cochem, Stade og Ebeltoft. I tillegg var vi en tur i legendariske Venezia og kjente litt på storbylivet i Århus. For ikke å glemme naturopplevelsene langs tyske veier, de enorme alpene, utsikten fra Ørneredet, fjellovergangene Grossglockner og Juniperpasset, Dolomittene, Moseldalen, Gardasjøen og den svenske skjærgården ved Hamburgsund. Litt kulturhistorie fikk vi også med oss med et slottsbesøk til Hoenzollern Slott i Tyskland. Og mye mer.. 19 dager på bobilferie i Europe betyr mange opplevelser – hver dag!

Goslar er en koselig liten tysk by fylt til randen av bindingsverkhus.
I Bamberg er det et virvar av ulike stilarter. Disse husene ved kanalen kalles “lille Venezia”.
Koenigsee i de Tyske alper var verdt turen.
Turen opp til Ørneredet var en stor opplevelse med fantastisk utsikt.
Hallstadt i Østerrike var som et vakkert postkort.
Alpeveien Grossglocker var en imponerende fjellovergang.
I Lienz bodde vi med utsikt til de italienske Dolomittene.
Så ble det endelig en gondoltur i Venezias kanaler.
Ved Gardasjøen besøkte vi Sirmione.
Vi hadde en fin sykkeltur mellom aplene i Silvaplana i Sveits
Juniperpasset i Sveits var en flott fjellovergang.
Heoenzollern slott i Tyskland tronet høyt oppe på bakketoppen. Vi tok turen opp dit.
Cochem i Moseldalen var en koselig liten tysk by.
Stade like nord for Hamburg er verdt et stopp på veien gjennom Tyskland.
I Århus var det sommerstemning ved kanalene.
Ebeltoft viste seg fra sin beste side i solskinn.
Europaturen ble avsluttet med en båttur i den svenske skjærgården ved Hamburgsund. Der møtte vi gode venner med båt!

Etter å ha reist rundt i Europa i 19 dager var det deilig å komme hjem til sommer i Larvik igjen. Da hører det med turer til Nevlunghavn, båtturer til Stavern og Svenner, rusleturer langs indre havn og bare nyte alt det fine vi har her hjemme i Larvik.

En liten tur til idylliske Nevlunghavn en sommerdag.
Sommerparadiset Svenner er et must på fine sommerdager. Heldigvis har vi en liten skjærgårdsjepp som tar oss med ut dit.
En båttur ut til Svenner – det er sommer!
Herregården i Larvik viser seg fram med flotte roser i juli.
Solnedgang ved Indre Havn i Larvik!

August = Risør og Austbygdi

Etter en hektsik juli med mange reisedøgn tar vi det litt mer med ro i august. Men vi fikk likevel med oss et par helgeturer og fine opplevelser hjemme i Larvik.

Vi tok en korthelg fra fredag til lørdag i Risør, med en runde i den hvite byen, en rusletur på kysstien og god mat ute på bryggene.

På kyststien i Risør en sommerdag i august.
Det ble en tur ut til Svenner i august også!
Elvestien i Larvik går langs lågen og er et supert sted for en søndagstur.
Månejordet i Larvik er et sted jeg ofte går når jeg er ute på mine daglige gåturer.

Hyttetur til Austbygdi en herlig helg i august.

Vi var så heldige at vi fikk bli med gode venner på hyttetur til Austbygdi. Vi var 3 par som koste oss med fjelltur både lørdag og søndag.

En liten topptur i åpnent terreng ved Austbygdi.
Ved Vegglifjell ligger dette vakre landskapet som vi gikk søndagens fjelltur i.

September = Fjelltur på Gautefall og Blefjell

Gautefall

Kjekt med bobil så vi kan ta med hytta dit vi vil. Her er vi parkert ved hotellet på Gautefall.
Den ene dagen gikk vi opp slalombakken hvor vi blant annet fant denne koia her.
Den andre dagen gikk vi turen inn til Himmelriket, et naturlig amfi laget under istiden.
Ut på tur aldri sur – 10 km i stiv kuling på Blefjell hvor vi var på hyttetur med bobilen.

I tillegg til et par fjellturer ble det også tid til litt andre små opplevelser også, med mor-datter tid i Oslo og tid med barnebarna på brannstasjon.

Mor og dattertreff i Oslo i strålende septembersol. Vi tok med oss mat og spiste på bryggen ved operabygget.
Vi fikk med oss barnas dag sammen med barnebarn på brannstasjonen, og måtte beudre denne doningen her!

Oktober = Til fjells med bobil

Oktober startet med høstferie – på jakt etter høstfarger og vandreturer. En 7 dagers tur med bobilen over fjell og langs fjorder.

Turen gikk først opp mot Beitostølen og Valdresflya hvor vi ble møtt med snø. Så vi snudde og tok en liten fjelltur i det fargerike landskapet ved Bygdin. Så satte vi kursen mot Fagernes og Panoramaveien over til Hallingdalen, før vi kjørte over Hardangervidda hvor vi på nytt ble møtt av snø og dårlig vær. Vel over vidda havnet vi i Kinsarvik og gikk en fantastisk flott fottur opp Husedalen, opp flere fossefall og i flott høstvær. Derfra kjørte vi langs Hardangerfjorden til Odda, forbi Låtefoss og inn mot Ryfylket. Prekestolen var neste mål og det ble en ny flott opplevelse før vi vendte nesen hjemover over Sirdal, Suleskarveien, Rysstad og Setesdalen til bake til Larvik.

Det fantastiske med denne turen var friheten bobilen ga oss, for vi bestemte oss dag for dag hvor vi skulle dra! Ingen faste planer, bare ønske om nye fine opplevelser i norsk natur.

Sperillen Camping ble første stopp på turen opp mot fjellet.
På Valdresflya var den første snøen kommet.
Ved Bygdin ekspoderte lyngen i farger.
Turen gikk over Panoramaveien hvor det ennå var høst.
I Kinsarvik fikk vi igjen premium plass – helt nede ved Hardangerfjorden
Vi hadde en fantastisk tur opp Husedalen – opp forbi 2 mektige fosser.
Å kjøre langs Hardangerfjorden er alltid en fin opplevelse.
Ryfylke med sine fjorder og fjell.
Endelig kom jeg meg ut på Preikestolen.
Over Suleskarvegen møtte vi på snø igjen.

Helgetur til Strømstad

En fredag i oktober tok vi turen til Strømstad og Daftø med bobilen. Der gikk vi en liten kyststi før vi tok den obligatoriske shoppingrunden på Norbyen.

Korthelg til Skinnarbu og Rjukan

Med utsikter til fint helgevær tok vi turen over Rauland til Skinnarbu på fredag ettermiddag. Der fikk vi en fin liten fjelltur til fots i nysnø på lørdag formiddag, før vi tok turen videre til Vemork i Rjukan og over fjellet til Tuddal og hjem på lørdagskvelden. Små turer kan også ha mange opplevelser.

En liten runde på fjellet ved Skinnarbu i morgenlyset.
Kulturelt innslag med besøk på Industriarbeidermuseet i Rjukan.
Over fjellet mot Tuddal møtte vi på vinteren.

Småturer i Larvik i oktober

Like viktig som å reise til nye steder, er det å sette pris på det som i nabolaget. Bøkeskogen skiftet farge i oktober, og soloppgangene kom sent nok til at jeg var våken og ute og gikk tur så jeg fikk dem med meg.

Bøkeskogen tidlig i oktober mens den ennå er grønn.
Bøkeskogen midt i oktover har blitt gul.
Bøkeskogen i slutten av oktober i morgensol og morgentåke.
Tidlig morgen på Mesterfjellet – vinterens soloppganger er i gang.
Soloppgang fra Indre Havn i Larvik.

November = Hjemme i Larvik

I november holdt vi oss hjemme. Den mørke måneden med korte dager og lange netter før julens lys og lykter lyser opp kveldene. Da fristet det lite å ta bobilen ut på tur. Men det var mange fine småturer rundt i Larvik, spesielt når snøen kom tidlig i november.

Snø tidlig i november i Bøkeskogen i Larvik.
Jeg går tur hver morgen, så når snøen laver ned tar jeg på meg polfarerutstyret, hehe
Nydelig novembermorgen fra utsiktstpunktet i Bøkeskogen.

Desember = Juletur til Krakow

I desember har vi de siste 4 årene reist på juletur til en storby. Vi har vært i Gøteborg, Roma, Budapest og Vilnius og i år ble det Krakow som ble vårt reisemål for juleturen på jakt etter julestemningen. Og julestemning det fant vi! Les om juleturen til Krakow her!

Krakow leverte julestemning med tusenvis av julelys og et flott julemarked.

Det er også jul i vinterland i Oslo

Jul i Vinterland på Spikersuppa i Oslo er verdt et besøk i desember. Her er det koselig med mange juleboder, massevis av lys, pariserjul, skøytebane, bålpanner og alt som hører et julemarked til.

En dag i desember tok jeg turen innom Jul i Vinterland.

I Larvik var det mange nydelige soloppganger å glede seg over når jeg gikk morgenturene mine, og det ble nok et besøk i Oslo i romjulen for å besøke familien som bor med en fanntastisk utsikt over Oslofjorden fra Vettakollen.

Soloppgangen ved Mesterfjellet, kun noen hundre meter fra der jeg bor!
Soloppgang i Bøkeskogen som er et av stedene jeg ofte legger morgenturen min.
Ettermiddag over Oslofjorden sett fra Vettakollen i Oslo.

Så var reiseåret over og jeg har samlet minner jeg skal kose meg med i mange år framover. Og et nytt år – et nytt 10-år er på vei!

Godt nytt til deg og dine!

Reisehilsen fra Anne Bente

Hva var ditt beste reiseminne i 2019?

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share