Europa,  Favoritter,  Italia,  Nord-Italia

Bli med på en magisk rusletur i Venezia

På Grand Canal i Venezia er det et yrende båtliv.

Endelig var jeg tilbake i Venezia. Byen som fascinerte meg den gangen jeg som 18-åring var på Interrail gjennom Europa. Med minner om vakre broer, smale smug, gondoler og kanaler var jeg spent på hvordan Venezia ville møte oss – mer enn 30 år etter. Var byen ødelagt av turisme og utallige oversvømmelser gjennom mange år? Eller ville de gode minnene bekreftes?

Vår opplevelse av Venezia var at det fremdeles er en magisk by. Det finnes ingen andre byer som er i nærheten av det du kan oppleve i Venezia. Vi hadde en hel dag i byen, og gikk gate opp og kanal ned i timesvis for å nyte byens mange maleriske kriker og kroker.

Denne artikklen viser deg hva du kan se når du rusler rundt i Venezia. Vi valgte å ikke gå inn på noen museer – vi ønsket bare nyte byens magiske atmosfære.

En stille kanal i Venezia – utenfor det største turisttråkket.

Vi var på roadtrip i Europa og dagen før hadde vi sjekket inn på Fusina Camping, hvor vi hadde forhåndsbooket en plass helt ute ved vannkanten – med utsikt rett over til Venezia. Tidlig om morgenen tok vi første båt fra Fusina over til Venezia, og allerede kl 0830 var vi på plass i denne magiske byen. Planen vår var ganske enkelt – å rusle rundt i byen for å nyte atmosfæren og magien.

VENEZIA TIPS 1: Stå opp tidlig så får du Venezia nesten for deg selv.

De fleste turister er som regel trege om morgenen og først etter fra kl 10-11 er det fullt trøkk med turister, guider og folkemengder. Er du tidlig ute kan du faktisk få et par timer i nesten folketomme gater og kanaler!

På morgenen er det til og med lite folk på Markusplassen i Venezia.

Tidlig morgen i Venezia

Båten vår la til ca kl 0830 ved Zattre , som ligger ved kirken Santa Maria del Rosario. Vi ønsket å oppleve Markusplassen før den ble overfylt av folk, og gikk i retning av den berømte plassen. Som vi hadde håpet på var det stille og rolig i Venezia tidlig på morgenen. Det var lite folk både i de smale gatene, på kanalene og ikke minst på Markusplassen. Vi kunne nyte synet av de vakre bygningene uten å sloss om plassen.

Tidlig morgen i Venezia og stille ved kanalen Rio del S. Vio i bydelen Dorsoduro sør for Grand Canal.
På vei mot Markusplassen passerte vi mange stille kanaler.
Markusplassen på morgenen – mens det ennå er god plass foran den vakre kirken.
Ved Markusplassen – på vei ned mot Traghetto Gondole Molo for å spise frokost.

Frokost ved Gondolhavnen

Direkte ved kanalen, like ved Markusplassen fant vi en ledig plass for å spise dagens frokost. Det var på ingen måte kamp om plassene når klokken såvidt var passert 0900 på morgenen. Det var faktisk ingen andre der når vi satt oss ned. Vi hadde lest advarsler om prisnivået rundt Markusplassen, men utsikten mot Gondolhavnen og magen som ropte på mat ble mer avgjørende enn lommeboken.

Det ble en dyr fornøyelse, men det var såvisst en fornøyelse. Vi ble servert av en herremann i hvit elegant dress og fikk frokosten levert på et stort sølvbrett, mens vi så på gondolene og trafikken på den store kanalen. 50 Euro for en enkel frokost for 2 er vel det meste vi noengang har betalt for frokost – men så er vi jo ikke i Venezia hver dag heller!

Frokosten ble servert på sølvfat. En stiv pris for en enkel frokost – men det vi betalte for var utsikten!
Utsikten vi betalte for – vi så rett på gondolhavnen og det trafikkerte havnebassenget utenfor.
Vi var de eneste gjestene når vi kom, og noen få til dukket opp før vi dro. Det var ingen kamp om plassen her.

Mens vi koste oss med vår eksklusive frokost på sølvfatet, fulgte vi med på gondolførerne som forsøkte å sjarmere seg til å kapre kunder som ruslet langs kanalen. Vi ble sjarmert av å se på forestillingen, så etter frokosten var det tid for å teste den berømte farkosten.

Gondolier på plass for å sjarmere passerende til å bli med på gondoltur.

Venezia Tips 2: Bli med på gondoltur!

Tar du det tidlig for formiddagen kan du velge gondolfører selv og du slipper at mange turister glaner på deg fra broene. Det er faste priser på Gondolturer. 85 Euro for ca 25 min og 120 Euro for ca 40 min (2019 priser). Dette er priser for hele gondolen, som kan ta inntil 6 personer. Vi valgte å ta gondolen alene og fikk den derfor for oss selv.

Vi ble med på en 40 minutters gondoltur som startet ved gondolhavnen like ved Marcusplassen.

Rundtur med Gondol i Venezias smale kanaler

Fra den store kanalen gikk turen med gondolen inn i kanalene under Sukkenes bro. Vår gondolier fortalte oss litt om historien og bygningene vi passerte, men han pratet så lavt at vi knapt hørte hva han sa. Men det var helt greit – vi koste oss og nøt synet av denne historiske byen sett fra gondolen. 40 minutter gikk fort og vi var glad for at vi ikke gikk for den korteste turen.

Vår unge gondolier som tok oss med på kanalene i Venezia.
Første del av gondolturen gikk opp kanalen Rio del Palazzo og under den berømte Sukkenes Bro.
En tur med gondol på kanalene trenger ikke å være overbefolket. Her hadde vi kanalen nesten for oss selv.
Men vi møtte også andre som var på tur med gondol i de smale kanalene.
På vår gondoltur så vi disse som hadde en morgenstund i vinduskarmen.
Fra gondolen kunne vi se tydelig hvordan vannstanden hadde variert og tæret på bygningene.
All frakt foregår på kanalene og vi møtte på DHL som var ute på morgenlevering.

Vi var forberedt på at det skulle bli litt pinlig å bli beglodd fra alle som stod på broene og knipset, men det ble ikke et problem. De aller fleste kanalene gondolen tok oss med på var stille kanaler uten mange turister. Og vi var mer opptatt av å oppleve Venezia fra kanalene, enn å bry oss om turister på broene.

Jepp, jeg var fornøyd med gondolturen!
Dette er ruten vi tok med Gondolen som tok ca 40 minutter.

Så det store spørsmålet: Er det et must å ta gondol i Venezia?

Ja – hvis du har penger nok til å nyte turen uten å bekymre deg over at det er for dyrt. Men det er ikke verdt å stå over middagen for! Venezia er flott også fra gatene og broene.

VENEZIA TIPS 3: Unngå folkemengdene i Venezias gater og kanaler.

Det er egentlig facsinerende å oppleve hvordan folk går i store mengder på de samme stedene, tråkker i de samme gatene i flokk og følge. Vi har sette det i mange byer. Trengsel enkelte steder, og stille og rolig bare et kvartal unna. For å unngå de store folkemengdene, rusler du bare noen kvartaler bort fra tråkket, og du får gatene “nesten” for deg selv. I Venezia får du nok ikke gatene helt alene, men det er mye mindre trengsel og minst like fint litt utenfor turistløypa.

Det er mange gater i Venezia som ikke er preget av turistene, som også har sin unike sjarme med de gamle husene.

Du kan unngå turiststrømmene i Venezia

Når vi kom tilbake fra gondolturen var turistene våknet og rundt Markusplassen og Grand Canal var det mange folk. Vi valgte derfor å rusle østover et lite stykke og det tok ikke lang tid før det ble mindre folk. Da gikk vi turen inn i bakgatene hvor vi oppdaget at Venezia har sitt eget skjeve tårn (i Pisa).

Tårnet til kirken ” Saint George ‘dei Greci” lente seg ned mot kanalen.

Når vi ruslet opp smale gater og kanaler passerte vi mange restauranter og utecafeer som lå relativt fredelig til. Hver gang vi kom inn i en gate med folkemengder tok vi raskt en annen vei. Turistguidene som har en hale med folk etter seg, så ut til å følge faste ruter, og vi holdt oss unna disse gatene. Det var mer enn nok å se på i de smale og roligere gatene og kanalene, og ikke minst – vi slapp å gå i kø.

Ved kanalen Rio del S. Provoio lå det mange uteserveringer. Selv om det nærmet seg lunsjtid var det ikke overfylt med turister.
Smale rolige kanaler finnes det mange av i Venezia.
Og litt mer travle kanaler hvor gondolene har sin faste rute.
Og noen kanaler er så smale at det er knapt nok plass til en gondol.

Markusplassen midt på dagen

Etter en runde i bakgatene nord og øst for Markusplassen ruslet vi innom den store berømte plassen igjen. Tidlig på morgene var det nesten folketomt her, men midt på dagen var det full fart. Spesielt rundt den vakre kirken Basilica di San Marco. På motsatte side av plassen var det mer åpent og ikke like tett med turister. Vi slo oss ned på trappen for å kikke på folkelivet og etter en liten stund lærte vi oss at det var ikke lov. Vi ble vennlig bedt om å ikke sitte på trappene av noen byverter som passet på alle turistene.

Markusplassen etter at turistene har våknet. Det er spesielt folksomt like ved Saint Marks Basilica.
På veststiden av Markusplassen er det litt mer luft mellom folkemengdene selv midt på dagen.

VENEZIA TIPS 4: Det er ikke lov å sitte på trapper i Venezia.

Det er rett og slett så mange som gjerne vil sitte på trappene du finner over alt i Venezia, at det har blitt ulovlig.

Den berømte Rialto broen

Fra Marukusplassen gikk turen videre langs Venezias smale kanaler, i retning mot Rialto broen. Vi unngikk gatene med folkemengder og fikk mer enn nok å se på langs de mer stille gatene og kanalene.

Gondoler i kø på en kanal like ved Markusplassen.
Også Gondolierene har blitt digitale og er mer opptatt av mobilen enn å styre gondolen.
En kanal som ender i Grand Calal like ved Rialtobroen.

Ved Rialtobroen eksploderte det nesten – turister over alt. Men vi kom oss helskinnet opp på broen, og fikk plass langs rekkverket for å ta de obligatoriske bildene. Rialtobroen var et imponerende byggverk, og en turistmagnet. Dette er også en av de viktigste broene som binder øyene som deles av Gran Canal sammen. Mens det er mange små broer som krysser de smale kanalene i Venezia er det kun 4 store broer som krysser den lange og brede Gran Canal.

På den berømte Rialtobroen var det folksomt.
Ved Rialtobroen var det overfylt med turister. Gaten som ledet opp til broen og over broen kokte nesten over av turister – som ønsket det samme som oss – få et bilde av Grand Canal og en bit av det magiske Venezia.
Grand Canal sett fra Rialtobroen. På vestsiden av kanalen ligger det restauranter på rekke og rad.

Vi kom oss raskt over Rialtobroen og tok turen inn i bakgatene igjen. Vi la folkemengdene bak oss! På vestsiden av Venezia var det ingen turistguider å se når vi var der, så her var det heller ingen køgåing, bare mange smale gater og noen små sjarmerende kanaler.

En sjarmerende bakgate med dagens vask til tørk over hodene våre.
Det er mange koselige kanaler nesten uansett hvor du beveger deg i Venezia.
Her bygges de tradisjonelle gondolene – på Squero di San Trovaso .

Til sammen gikk vi ca 9-10 kilometer langs Venezias kanaler og smale gater. Vi valgte å ikke gå inn på noen museum, men stoppet på for å spise frokost og en sen lunsj, samt et stopp for å nyte litt kald drikke. Ellers gikk det i sakte tempo med fotostopp nesten ved hvert gatehjørne.

Rusleturen vi hadde i Venezia. Vi var ute og gikk ca 8 timer og fikk en liten smakebit av Venezia.

Vi avsluttet Veneziabesøket med en Pizza ved den store kanalen sør for den mer pittoreske Grand Canal. Der var det stille og rolig, med utsikt til bryggene langs kanalen, båttrafikken og øya Guidecca.

Vi er tilbake ved Zattre igjen og fant en plass på en restaurant på en flytebrygge.
Pizza i Venezia – må jo spise favorittretten når vi er i Italia!

Etter en lang dag i Venezia tok vi båten tilbake til campingplassen og Fucina for å slappe av og nyte utsikten.

Etter en lang dag i Venezia var det deilig å slappe av utenfor bobilen på Campingplassen i Fucina.

Reisehilsen fra Anne Bente

Venezia skuffet ikke – byen var like magisk som jeg husket fra sist gang jeg besøkte byen for mer enn 30 år siden.

Vi var innom Venezia på vår 19 dagers roadtrip i Europa.

Les mer om hele turen her!

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin1
Share