Europa,  Østerrike

Alpeveien Grossglockner i Østerrike

Vakkert alpelandskap på fjellovergangen Grossglockner.

Grossglockner – bare ordet setter forventninger om noe stort. Fjellovergangen Grossglockner er Østerrikes høyeste vei over alpene, og den går forbi den høyste fjelltoppen i landet. Fjelltoppen heter selvfølgelig Grossglockner.

I mer enn 3500 år har folk gått over fjellovergangen ved Grossglockner og Hochtor. Etter flere tusen år med en hasardiøs og farlig ferd over fjellet, ble den første bilveien bygget i 1930 årene. Siden har veien blitt forbedret og Grossglockner High Alpine Road er nå en moderne fjellovergang til glede for nesten en million besøkende hvert år.

Großglockner-Hochalpenstraße er nesten 50 km lang og det høyeste punktet ligger på 2504 meter over havet. Klatringen opp mot toppen begynner ved Fusch-Ferleiten og går til Heiligenblut som ligger lenger syd i Østerrike.

Det var langt fra perfekt vær når vi kjørte opp mot toppen av Grossglockner fjellovergangen.

Fush ligger på 805 meter over havet, og på 26 km skal du til opp til 2504 meter over havet ved Hochtor. Veien veksler mellom å stige gradevis til å snirkle seg bratt opp i mange hårnålssvinger. Det skal visstnok være flere utsiktspunkt på veien opp, men vi så ikke noe til disse da vi kjørte i tett tåke. Men er du heldig med god sikt, kan du glede deg over at det er mange parkeringsmuligheter langs veien

Vi tok turen over Grossglockner alpeveien på vår 19 dagers roadtrip i Europa med bobil. Sjekk ut hele reiseruten med alle opplevelsene her!

Mye vær på Grossglockner fjellovergangen

Vi så dessverre svært lite på vår vei opp til toppen. Vi startet oppstigningen i regnvær, som etterhvert ble byttet ut med tett tåke. I perioder så vi kun noen få meter foran bilen, så hvordan utsikten var må vi sjekke en annen gang. I stedet for å nyte utsikten, kjørte vi i sneglefart og tok lange pauser i håp om at tåken skulle lette. Det var litt i overkant spennende å kjøre hårnålssvinger med sikt på et par meter, med tanke på at veien enkelte steder gikk langs fjellsiden med bratte stup rett på utsiden av bildøra.

Oppstigningen til Grossglockner fjellovergangen startet i regn og tåke.
Her var vi heldige og tåken begynte å lette litt. Vi så i alle fall veien, selv om utsikten var begrenset.
Jo lenger opp vi kom, jo mer så vi til himmelen og fjellene rundt oss.
Når vi nærmet oss en av toppene på 2407 meter fikk vi endelig se litt av de mektige fjellene.

Når vi nærmet oss Fusher Törl på 2407 meter over havet, kunne vi endelig se det mektige fjellandskapet. Der tok vi en lunsjpause på restauranten og kunne med fasinasjon se hvordan tåken kom og gikk i en forrykende fart. Været skiftet så fort at vi knapt rakk å blunke før tåken kom og gikk.

Men heldigvis var det perioder med god sikt, så vi kunne nyte utsikten mot de høye fjelltoppene. Mange av fjelltoppene er over 3000 meter høye, og den høyest av dem alle er Grossglockner som rager 3798 meter opp mot himmelen.

Ved Füsher Törl tok vi en stopp, og fikk utsikt til værets raske skifter. Her har vi god utsikt til veien som går videre opp rundt fjelltoppen.
Sol og skyer som kom og gikk.
Pluteslig var sikten borte, for så å komme tilbake.

Tåken kommer raskt på Grossglockner

På noen få sekunder bli utsikten borte!
Vi parkerte bobilen for å nyte utsikten til fjellene og skyene som kom og gikk over Grossglockner.
Og slik så det ut noen få minutter senere – skyen kom i full fart og fjernet sikten.

Fra Fusher Törl er det mulig å ta en avstikker opp til Edelweisspitze som går helt opp til 2571 meter over havet. Vi tok ikke sjansen på å klatre enda høyere med vår bobil – spesielt siden været var så skiftende og det var smal vei opp. Veien er spesielt populær blant motorsyklister. Det finnes også en gammel vei det er mulig å gå opp for deg som ønsker en god utsikt over veien og fjellene. Været var ikke på vår side, så vi valgte å kjøre videre.

Høyeste punkt på Grossglockner fjellovergang – 2504 moh

Etter Fusher Törl går veien litt nedover før en ny stigning starter og går gjennom en tunell. Vi kjørte inn i tunellen i et skydekke, og når vi kjørte ut av tunellen ble vi møtt av strålende sol og mye blå himmel. Rett etter tunellen ligger fjellovergangens høyeste punkt – Hochtor på 2504 meter over havet.

Det høyeste punktet på Grossglockner High Alpine Road.
Tåken var helt borte når vi startet nedstigningen, og avslørte et fantastisk alpelandskap.

Etter å ha passert det høyeste punktet på Grossglockner-veien, stupte vi ned i dalen på den andre siden av fjellet. Ca 1500 høydemeter rullet vi nedover fjellsiden. Vi var så uheldige at vi kjørte etter en personbil som bremset i tide og utide, noe som ikke var veldig bra for oss som kom bak med 3,5 tonn. Et godt stykke ned i bakken tok vi oss derfor en halvtimes pause for å få glovarme bremser til å kjøle seg ned.

TIPS: Stopp ofte underveis og nyt utsikten – da får bremsene en pause. Det tar hardt på bremsene å kjøre ned 1500 høydemeter.

Veien ned gikk til tider bratt og med skarpe svinger.
Jo lenger ned vi kom, jo grønnere ble det rundt oss.
Det er langt ned, så selv om høyfjellet er tilbakelagt – er det langt ned til dalbunnen.
Vi måtte ta en pause for å kjøle ned dampende hete bremser.

Dagstur eller overnatting ved Grossglockner fjellovergang?

Det finnes overnattingssteder (gjestehus/hotell) underveis på fjellovergangen for deg som ønsker å nyte fjellene og ta vandreturer. Har du bobil, campingvogn eller telt er det, ut fra det jeg kjenner til, ingen campingplasser på selve fjellovergangen. I byene Fusch og Heiligenblut i hver sin ende av fjellovergangen finnes det campingplasser.

Reiser du tidlig på morgenen vil du likevel ha tid til en vandretur på fjellet og rekke ned fra fjellet før kvelden kommer. Vi var på vei mot Italia, og grunnet tåke brukte vi så lang tid på å kjøre opp på fjellet at vi ikke hadde tid til annet enn et lunsjstopp på toppen.

Det er et fantastisk landskap på toppen av Grossglockner fjellovergangen, og snøen lå fremdeles ved veikanten enkelte steder i juli.

Det koster penger å kjøre Grossglockner fjellovergangen

Alpeveien Grossglockner er en privat vei, og det må betales før du starter oppstigningen mot toppen. Prisen ligger på rett rundt 40 euro (2019), og for det får du gode veier på en høy fjellovergang. Veien er åpen kun om sommeren og du kan kun kjøre over på dagtid.

Mer info om åpningstider og pris – klikk her!

God tur over Grossglockner – Østerrikes høyest fjellovergang

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

3 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 Shares
Tweet
Pin
Share16