Andalucia,  Europa,  Spania

12 gode grunner til at Ronda er et sted du må besøke

Ronda ligger på en en delt klippe på en slette 750 meter over havet, med utsikt til fjelltopper på alle kanter. Byen har vært en turistattraksjon siden 60 tallet, mye på grunn av kombinasjonen av en by proppfull av kulturhistorie og severdigheter, og en vakker beliggenhet i kort avstand fra Malaga og Solkysten. Perfekt reisemål for både korte og lengre opphold.

Den hvite byen Ronda ligger vakkert til på klippekanten.

Ronda er en av Spanias mest berømte hvite byer. Med smale og sjarmerende smug, storslagen utsikt og berømt arkitektur. Det er også stedet hvor du finner Spanias mest fotograferte bro og “fødestedet” for moderne tyrefekting.

Det er også fasjonabel shopping, souvenirbutikker, kunsthåndtverk og kunstgallerier. Det er et stort antall parker og museer. Det er koselige uterestauranter og spisesteder i gamle historiske bygg. Det er et perfekt sted for byvandrling og klippevandring.

Her får du en oversikt over de 12 beste stedene vi besøkte når vi utforsket Ronda en vårdag i februar.

Puente Nuevo, den berømte broen som går over den stupbratte kløften mellom Rondas to bydeler.

1 – Den berømte broen i Ronda – Puente Nuevo

Broen er den store attraksjonen i Ronda. Puente Nuevo, som betyr den nye broen, forbinder gamlebyen og den nyere bydelen som er delt av den dype kløften. Broen er tross navnet langt fra ny. Puente Nuevo ble ferdig i 1793 – 34 år etter at byggingen startet. Konstruksjonen er et imponerende skue og den er Spanias mest fotograferte broer.

Puente Nuevo er Spanias mest fotograferte bro – noe som er helt forståelig.

Puente Nuevo er den andre broen som ble bygget over den stupbratte og dype kløften. Den første broen ble bygget i 1735 og ble raskt satt opp uten å sikre konstruksjonen, noe som endte i en tragedie. I 1741 koplapset den første broen og 50 personer ble med broen ned i den dype kløften og mistet livet.

Den nye broen står fremdeles støtt og sørger for at både biler og fotgjengere enkelt kan krysse kløften. Og ikke minst står den som et vakkert ikon på Ronda, og er en stor turistattraksjon. Fra morgen til kveld svinser det turister med små og store kameraer på og rundt broen for å fotografere den fra alle tenkelige vinkler.

Vil du se broen nedefra kan du komme ned i dalen fra stier langs med fjellveggene i kløften.

Utsikt fra Puente Nuevo mot østsiden av kløften – fra Gamlebyen går det gangveier og stier ned til bunnen av kløften.

Du kan også komme inn i broen ved å kjøpe billett på sydvestsiden av broen. Da kan du gå inn i selve brokonstruksjonen og titte ut av vinduene fra broens vindu. Der inne kan du studere broens historie om du ønsker det. Eller bare fryde deg over å være midt inne i en vakker brokonstruksjon som har stått der siden 1700-tallet.

Det er mulig å gå ned og inn i broen mot å kjøpe billett til en symbolsk sum.
En smal trapp tar deg inn i den midtre delen av broen og opp til utstillingen som viser broens historie.
Inne i broen kan du titte ut av vinduene på det vakre landskapet utenfor.
Den lille svarte boksen nesten midt i bildet er billettluken for å besøke innsiden av Puente Nuevo.

2 – Den dype kløften i Ronda deler byen i to

Den dype kløften er et impoenrende skue, og på de smaleste stedene er det kort vei fra klippevegg til klippevegg.

El Tajo er navnet på kløften som splitter Ronda i to. Klippene stuper 100 meter ned i den lille elven Guadalevín.

Hvorfor i all verden ligger byen delt av en dyp kløft som det en gang krevde mye strev for å passere? For å finne svaret må vi først gå tilbake til den gangen folk bosatte seg på høyder for å sikre seg mot fiender. Jo vanskeligere det var å innta byen, jo bedre var det, og jo bedre utsikt jo raskere oppdaget de farene som nærmet seg.

Klippen, som Ronda ligger på, stikker opp fra et slettelandskap – og har 360 graders utsikt mot fjellene i det fjerne. Perfekt naturlig forsvar mot fiendene som ofte prøvde å overta byen.

Fra toppen av klippene er det et storslagent utstyn mot slettelandskapet og fjellene.

Rondas bosetting er så langt tilbake at det er ukjent hvem som slo seg til her første gang, før Romerne inntok byen. Det var Julius Cæsar som først erklærte Ronda som en by, den gangen med navnet Arunda, som betyr “omringet av fjell”. Etter romerrikets fall ble byen lovløs og mer eller mindre forlatt inntil grekerne, araberne, og kristne gjorde krav på byen til ulike tidspunkt i historien. Noe som også vises i ulik ariktektur når du vadrer gatelangs i Rondas gater.

Selv kløften er ca 100 meter dyp og og 50 meter bred. En 500 meter lang ravine som deler klippen i to. Klippeveggene er mange steder stupbratte og husene klynger seg sammen helt ytterst på klippekanten. Det er et yrende fugleliv inne i den trange kløften og det er et flott skue når fuglene letter samtidig fra fjellsidene.

I bunnen av kløften er det en elv, nesten uten vann når vi var der.

3 – Gamlebyen i Ronda

På østsiden av Puente Nuevo ligger det som omtales som gamlebyen i Ronda – La Ciudad. Dette er bydelen som er preget av blant annet den mauriske historien, og er en kombinasjon av godt bevarte sjarmerende hus, smale brostensbelagte gater, kirkerbygg med ulikt opphav, kulturhistorie, små åpne parker og plasser, og falleferdige hus som det gror mose på.

I de smale gatene ligger det hus med mange vakre detaljer.
Du finner også enkle hus i gamlebyen – helt uten krimskrams.

Her er det bare å rusle rundt og huske å kikke både opp og ned. Her er det historie i hver krik og krok. Noen har satt sin ære i å ta vare på husene, mens andre er fraflyttet for lang tid tilbake – begge deler har sin sjarm for en turist med fotoapparatet klart.

Gamlebyen er også til dels preget av forfall. Her er det lenge siden noen har bodd.
I dette huset gleder de seg helt sikker til det blir vårblomstring.
En liten cafe på en terasse langs en av gatene i gamlebyen.
Iglesia de Santa María la Mayor – kirke bygget på en gammel moske. Det er mulig å gå opp i tårnet for å få utsikt over Ronda.
Inne blant de smale gatene ligger denne vakre lille kirken – Virgen de la Paz .
Jeg digger gamle dører, og i gamlebyen i Ronda fant jeg mange med ulik karakter.

En tykk sort og sliten jerndør inne i gamlebyen i Ronda.
Vakre åpne plasser i gamlebyen, og appelsintrær vil du garantert finne mange av både i parker og langs veiene. Dette er utenfor rådhuset.

4 – Nybyen i Ronda

Okey, det som visstnok er den nye bydelen i Ronda, minner mest om en gammel koselig by også. Nytt er et litt vidt begrep i en historisk by som Ronda. I alle fall i området i området rundt den berømte broen, Puente Nuevo.

En koselig gate i den “nye” bydelen i Ronda.

Det er smale brostensbelagte gater og hvite koselige hus som står tett i tett. Og noen gule og jordfargende hus litt her og der. Absolutt et sted du gjerne kan rusle rundt for å beundre fasadene og alle detlajene på de vakre husene.

I Ronda er det hyggelig å rusle gatelangs.
Alle hus i Ronda er ikke hvite, selv om den er kjent for å være en en de mest berømte hvite byene i Spania.

6 – Handlegaten i Ronda

Ronda er i utgangspunktet ikke en stor by. Ca 35 000 innbyggere er ikke stort større enn en middels stor norsk by. Men handlegaten i Ronda, Carrera Espinel, er mye mer spennende enn i en søvnig norsk by. Det har sikkert litt å gjøre med de store mengdene med turister som strømmer til Ronda. Selv på en februardag var det en del turister som ruslet rundt i gatene.

Handlegaten en tidlig morgen før de fleste butikkene var åpnet.

Handlegaten Carrera Espinel, er vakkert dekorert med mosaikkmønster. Den er hele 750 meter lang, så her kan shoppingelskere bruke litt tid. Vi var ikke i Ronda for å shoppe, så vi tok turen en tidlig morgen før butikkene åpnet, på jakt etter et sted å spise frokost. Langs gågaten ligger det mange kaffebarer, bakerier og cafeer.

I Spania har de frukt og grønnsaksbutikker som er fargerike og fristende.

7 – Parken “Jardines De Cuenca”

Langs med den ene klippekanten i Ronda, ligger parken “Jardines De Cuenca”. Den ligger med utsiktsplasser, trappeganger og parkanlegg og er et must for å se juvet og broen fra en ny å vakker vinkel. Parken har fått navnet sitt etter Rondas søsterby Cuenca og strekker seg helt ned til broen lenger nede i juvet.

Når vi var der i februar var det ikke mye blomstring, men det var et koselig og frededelig grønt parkområde, og noen få av trærne var begynt vårblomstringen. På sommeren bugner denne parken av blomster. Vi var der først og fremst for utsikten.

Cuencaparken går langs klippekanten med utstiktspunkt og trappeganger.
Utsiktspunktene ligger helt ute på klippeveggen og gir flott utsikt.
Utsikt mot den vakre broen og byen som er bygget på klippekanten. Vi bodde på hotellet med restauranten nærmest broen.
Parken går langs klippeveggen helt ned til broen “Puente Viejo”. Utsikten er storslagen også her!

8 – Broen Puente Viejo i Ronda

Broen som ligger et stykke ned i kløften mot øst, er den smaleste av alle broene. Den ble bygget i 1616 og det er kun fotgjengere som får benytte denne broen. Fra broen er det flott utsikt opp mot den smale kløften på den ene siden og ut over slettelandskapet på den andre siden, med ruiner like nedefor og fjellene langt borte.

Fra broen går veien i en bratt gate opp til gamlebyen i Ronda

Den gamle broen i Ronda, med flott utsikt til flere kanter.
Utsikt mot slettene og fjellene i bakgrunnen fra den gamle broen.
Utsikt fra den gamle broen og opp mot den smale kløften.
Fra broen går det en bratt og glattslipt brostensbelagt gate opp mot gamlebyen.

9 – Mirador del Ronda

På sørsiden av klippen, i den “nye” bydelen finner du Mirador del Ronda. Her er det storslagen panoramautsikt og et perfekt sted for å få med seg solnedgangen når solen senker seg ned bak fjellene i det fjerne.

Det er laget flott gangvei ytterst på klippekanten helt fra Puente Nuevo, langs med klippen og rundt langs sørsiden. En flott rusletur som er ekstra fin rundt solnedgang. Lider du av høydeskrekk kan det hende du ikke går helt ut til rekkverkene, da det er bratt og langt ned fra klippekanten.

På Mirador de Ronda blir vi små i forhold til de mektige og bratte klippene.
Solnedgang fra Mirador de Ronda.
Det er mange fine plasser i parkområdet rundt Mirador de Ronda hvor du kan nyte solnedgangen.

10 – Parken “Almedo del Tajo”

Dette er den store parken som samler både turister og lokalbefolkningen. Her er det lekepark og skyggefulle steder, og ikke minst en fantastisk utsikt mot fjellene i sør. Her kan du rusle langs klippekanten og nyte utsikten, stoppe og høre på en gatemusikant, kjøpe noe krimskrams i små salgsboder eller bare stoppe for å nyte tilværelsen.

Parkområdet Almedo del Tajo ligger helt ytterst ved den bratte klippeveggen.
Her kan du rusle langt langs klippekanten, og du er trygg bak gode gjerder og murkanter.
Flott kveldssteming i parken når solen går ned. I februar var det ikke mange folk her.
Utsikt fra klippekanten! Det er imponerende høyde på disse bratte klippene som byen er bygget på.

11 – Mirador de María Auxiliadora

Dette er et av utsiktspunktene i den gamle bydelen. Her er det også flott å få med seg solnedgangen, og du finner nedgang til å ta turen inn i den smale kløften. Når vi var der pågikk det en oppgradering av gangveiene nede i dalen, så vi holdt oss på utsiktspunktet.

Mirador de María Auxiliadora ligger i gamlebyen på en liten åpning mellom husene som klynger seg til klippekanten.
Utsikt mot Mirador de Ronda, slettelandskapet rundt byen og fjellene i det fjerne.
Gangveien ned mot dalbunnen var stengt grunnet arbeid med oppgaderinger, men noen klatret over gjerdet.
Mirador de María Auxiliadora sett fra Mirador de Ronda.

12 – Tyrefekterstadioen i Ronda

Tyrefekting er helt klart ikke noe jeg støtter. Men det er en del av Spanias historie og Rondas historie. I Ronda finner du en gammel og vakker stadion, som hentet rett ut av eventyret om Ferdinand som likte å lukte på blomstene. Arkitekturen er vakker, men det som skjer på stadion når den er i bruk er langt fra vakkert. Dessverre er det fremdeles tyrefekterfestivaler i Ronda – på denne tyrefekterarenaen.

Inne i tyrefekterstadioen kjenner jeg igjen stilen fra eventyret om Ferdinand.
Stadion er godt bevart, selv om den har stått i snart 250 år.

Vi gikk runden på bakrommene og så hvor tyrene blir presset inn på minimal plass før de slippes ut i arenaen.

Her låser de inne tyrene og åpner dørene ovenfra.

Ronda Tyrefekterstadion ble ferdigstilt i 1785 og har plass til 5000 tilskuere, og er åpen for turister. Det var lite folk her når vi var innom tidlig en morgen februar.

Den runde tyrekfekterstadioen er en viktig del av Rondas historie.
Utenfor er det “Ferdinand” som regjerer. Denne var i alle fall rolig og lot seg ikke irritere.
En stolt matador. Vi andre er kanskje ikke like stolte over det som skjer på en tyrefekterkamp.

Andre steder å besøke i Ronda

Vi hadde omtrent 24 timer i Ronda. Det var ikke nok til å få med seg alt Ronda har å by på. Dette er noe av det vi gikk glipp av på denne turen, men kanskje du kan få med deg det istedet?

  • Baños Arabes – Arabisk bad fra 1200-tallet med rom, hvelv og deler av vannsystemet.
  • Palacio de Mondragón – Historisk bygning og museum i gamlebyen
  • Palacio del Rey Moro y La Mina – Historisk bygning og museum i gamlebyen
  • Arabic walls and city gates – Rester av bymuren rundt gamlebyen
  • Plaza Duquesa de Parcent – En åpen plass i gamlebyen omgitt av historiske byninger.
  • Acinipo Ruins – Ruiner etter en romersk by og teater ca 20 km fra Ronda
  • Cueva del Gato, Benaoján – vakker elv og grotte i nærheten av Ronda
  • Vinrutene i Ronda – Det er flere bodegaer og vingårder å besøke i området rundt Ronda

Slik kommer du til Ronda

Ronda ligger i Andalucia i Spania. Kun en drøy times kjøring fra Malaga hvis du velger den raskeste veien, og snau 2 timer hvis du velger den vakreste veien til Ronda. Da går turen på svingete fjellveier med flott natur og mange utsiktspunkt – og det høyeste punkter på turen er på nesten 1200 meter over havet.

Det er flotte verier opp til Ronda. Vi tor turen fra Malaga via Marbella.

Kommer du med bil lønner det seg å styre seg inn mot en av parkeringsplassene i utkanten av byen og ta beina fatt. Det er relativt korte avstander og du slipper å bruke tid på å lete etter parkering i de smale gatene.

Du kan også komme til Ronda med tog, og med korte avstander kan du nå alt du ønsker til fots fra jernbanestasjonen.

Bor du på solkysten er det også mange bussturer som arrangeres derfra.

Bo i Ronda

Den store fordelen ved å bo i Ronda er at du garantert får med deg solnedgangen fra Mirador de Ronda, men du vil få mange opplevelser til minneboken selv om du bare tilbringer noen få timer i denne vakre byen.

Utsikten vår fra hotellrommet var helt perfekt!

Vi valgte å bo på Hotel Don Miguel rett ved siden av Puente Nuevo og utsikten fra rommet var alt vi kunne ønsket oss. Det finnes en stor mengde hotell i Ronda, med ulik stanard og prisklasser – så her vil du finne noe som passer for deg.

Er du klar for Ronda? Gi meg gjerne noen tips eller spørsmål om du vil i kommentarfeltet under her. Jeg setter stor pris på å høre fra deg 🙂

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger og livsnyter som var i Ronda i vinterferien.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

    • Anne Bente

      Hei Mette, der er jeg helt enig med deg. Jeg digger å rusle rundt i gamle byer å kikke på ariktektur, detaljer, folkelivet, brosten, dører, vinduslemmer, blomsterkrukker og alle de lekre detaljene 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 Shares
Tweet
Pin1
Share2