Europa,  Tyskland

Historisk virvar i Bamberg

Sjarmerende Bamberg med gamlebyen som ligger ved elvebreddene og kanalene.

Bamberg? Bare navnet lover noe utenom det vanlige. Og det får du også! Bamberg er et historisk sentrum, med et virvar av ulike historiske fotavtrykk i hele byen. Byen er bygget opp rundt elven og de 7 høydene som omgir byen. Det er bare å ta på seg rusleskoene og ta med kameraet – og se hva du oppdager rundt neste sving. Det gjorde vi når vi besøkte Bamberg en flott og varm julidag når vi var på roadtrip i Europa.

I Bamberg finner du et virvar av stiler, smale og brede gater, smale og brede kanaler, broer, kanalbåter og ulike arkitetoniske stiler. Fra ulike tidsaldre – og alt finner du side om side inne i byens historiske sentrum i gamlebyen og på “Katedral høyden” hvor de store og viktige byggene ligger samlet.

Bamberg er delt av elven, kanaler og Rådhuset som ligger med sin karakteristiske arkitektur midt mellom kanalene.

Den historiske byen, som selvfølgelig er å finne på Unescos kulturarv liste, har en gammel bydel med over 1000 år med levende historie. Et perfekt utgangspunkt for oss som liker å tråkke gatelangs i gamlebyer med historisk sus. Vi hadde en hel dag i Bamberg, og tasket gatelangs i timesvis.

NB! Du finner Bamnerg i den sørlige delen av Tysklandet lite stykke nord for Nurenberg. 

Gamlebyen i Bamberg ved kanalene

Byen er delt av elven Regnizt som går med 2 eleveløp gjennom byen og ved øya mellom elvene befinner selve indrefileten seg – gamlebyen i Bamberg. Der finner du også det karakteristiske rådhuset som ble bygget på 1400-tallet. I dette området yrer det med turister som farter fram og tilbake over de mange broene som binder gamlebyen sammen. Men selv om det var en del folk her – var det likevel god nok plass til alle som ville oppleve Bamberg denne varme julidagen.

Det er trivelig i området rundt rådhuset, og porten du må gjennom for å komme over til neste kanal.
De som dekorertet rådhuset i Bamberg sparte ikke på effektene. Hele fasaden er dekket med veggmalerier.

Lille Venezia i Bamberg

Langs elven ligger de gamle husene tett i tett. I det som kalles lille Venezia er husene bygget på påler og ligger nesten og dupper i vannkanten. I middelalderen bodde byens fiskere her, nå er de mest sannsynlig et av de mest fotograferte stedene i Bamberg. Men hvem lar seg ikke sjarmere av den vakre husrekken langs kanalen?

Langs kanalen ligger den sjarmerende husrekken som kalles Lille Venezia.
Sjekk ut detaljene. De ulike vinduene, fargene, kanalbåtene, blomstene. For en herlighet!

Bambergs mange ansikt

Når vi trasket rundt i byens gater oppdaget vi hvilket virvar av stilarter det var på husene vi passerte. Her har du elegant restaurerte hus side om side med nedslitte gamle fasader. Søte bindingsverkshus med mange ulike farger og detaljer. Malte fasader som fremstår som kunstverk, og fargerike fasader nesten uten dekor. Og nettopp denne variasjonen gjorde det ekstra spennende å se hva som dukket opp rundt neste sving.

Ingen tysk middelalderby uten bindigsverk og blomsterkasser! Dette fant vi på høyden ved domkirken.
Blondedekor med sirlige ornamenter rundt vinduene. Her bodde det kanskje en viktig personen en gang, ved navn Heller? Huset kalles Heller Haus.
LIke ved rådhuset på øya midt i elven,ligger dette godt dekorerte hjørnet.
Her er det litt av hvert å se i de smale gatene. Murmaling som flasser av, mur som har sett sinde bedre dager – og et nyoppusset lyseblått staselig hus – side om side i de smale gatene.
Smalt var det mange steder, og enkle kår var det også. I denne gaten var ingenting overdådig – heller ikke gatebredden!
Vi fant en litt staselig sykkelparkering og veggmaleri – nytt og gammelt i fin harmoni.
Det var mye bindingsverk, men også andre stilarter på fasadene i Bamberg.
Bak den store katedralen på høyden er husene enkele, men med vakre detaljer.
Selve rådhuset er pyntet etter alle kunstens regler med veggmalerier.
I noen gater er det pastellfarger som dominerer gatebildet.
Gammelt, slitt og klar for en oppussing. Men slitt kan likevel være vakkert.

Bambergs kanaler

Kanalene og elven er sentrale for Bamberg, og det er flere broer som forbinder øya og elevbreddene sammen. Her finner du broer over kanalene som er magneter for turister, og små kanalbruer som ligger fredelig til bare et steinkast unna turistvirvaret.

Langs kanalen ligger det staselige villaer side om side med små bolighus.
En liten pram som venter på eieren sin i en stille del av elven.
Flere broer binder Bambergs gamle bydeler sammen.
En av kanalene – kun et steinkast fra rådhuset! Så stille og likevel så nær sentrum.
Noen broer er turistene ekstra glad i – spesielt med denne utsikten.

Bambergs shoppingsentrum

Rett ved gamlebyen, inne på øya midt mellom elvene, ligger shoppingmekkaet i Bamberg. Her ligger butikkene på rekke og rad. Bydelen er også preget av historiske bygg, selv om butikkenes innhold er moderne og tidsriktige. I gågaten er det marked og underholdning fra gatemusikanter og gateteater. Når du er lei av å være på sightseeeing i gamlebyen kan du fint slå ihjel noen timer i shoppingdistriktet i Bamberg.

Shoppingdistriktet er også et pent sted med vakre fasader.
En rast ved en moderne installasjon og fontene er forfriskende mellom alt det historiske.
Ta gjerne turen innom gågaten og markedet for fargerike utstilinger med blomster og mat.
I gågaten har butikkene flyttet ut på gaten.

Uten mat og drikke…

Bamberg er kjent for sine mange ølbryggerier. Vi hadde egentlig tenkt oss innom et ølbryggeri, men det vi hadde sett oss ut fristet det ikke å gå inn i. Men, det skal være 9 ølbryggerier i Bamberg, enkelte med over 600 år lang historie.

Selv om vi ikke fikk besøkt et bryggeri fikk vi smake på et lokalt øl. Og det var virkelig ikke noe å skryte av (sorry alle ølelskere, vi var sikkert veldig uheldige). Det var dødt og med en dårlig ettersmak. Mulig vi var lite heldige med valg av restaurant, men utsikten vi hadde var fin, så da fikk vi heller leve med litt dårlig øl!

Mat og øl på en restaurant midt i turisttråkket. Det ser forfriskende ut, men smaken var ikke like god….
Kanskje vi skulle ha valgt å stoppe her – et bryggeri og gjestehus i en av bakgatene.
Selv om ølet var tvilsomt, var maten bra! En diger biffsalat til meg og tyske bratwurst til Trond!

Domkirken på høyden over gamlebyen i Bamberg

Bamberg er mer enn gamlebyen rundt kanalene og elvebredden. Rett vest for gamlebyen – på “Katedral Høyden” ligger en annen del av det historske Bamberg. Her ligger blant annet domkirken som ble bygget for 1000 år siden, og keiser- og bispepalasset fra 16 – og 17-hundre tallet. Vi tok turen opp på høyden. Selv om vi sjelden går inn i kirkene, liker vi å se storslagne kirker på utsiden og ikke minst liker vi utsiktspunkt. Og utsikt fikk vi!

Bambergerdomen ligger på høyden, ved siden av flere andre bygg fra middelalderen.

Rosehagen i Neue Residenz

Ved domkirken ligger også Neue Residenz som ble bygget på slutten av 1600-tallet for å huse biskopene. Det meste av palasset var under renovering når vi var der, men den store rosehagen var åpen. Der skal det være ca 4500 roser, og vi var så heldige at de fleste var i full blomst nå vi var der. Hvis roser og hager ikke er din stil, så kanskje du kan bli fristet av utsikten fra Rosehagen. Derfra ser du ut over hele Bamberg.

Kloster med utsikt over Bamberg

På høyden ved siden av domkirkehøyden ligger det majestetiske klosteret St.Michael, som med sine mange spir troner det høyt over byen. Klosterkirken var godt innpakket grunnet renovering når vi var der, så vi fikk ikke se byningene i all sin prakt. Men det blir nok bra når alt er ferdig. Vi ruslet heller rundt i området og sjekket ut utsikten over Bamberg, og en vinåker som lå der nesten midt i byen.

St.Michael klosteret var under renovering når vi var der, men vi haren mistanke om at dette blir flott når renoveringen blir ferdig.
Ved klosteret var det laget til en stor festplass – med flott utsikt over byen.
Bambergs mange tak og spir – utsikt fra St.Michaels klosteret.
Fra St.Michael klosteret kan du se over til domkirkespirene, og en liten jordflekk med vinranker – nesten midt i byen.
Vi følte nesten at vi var på landet når vi ruslet ned fra klosterhøyden.

Fakta om Bamberg:

Bamberg har vært en sentral by gjennom historien, helt tilbake til 900-tallet, og byen ble skånet for store ødeleggelser under 2. verdenskrig. Nå bor det ca 77 000 innbyggere i Bamberg, og i 1993 ble gamlebyen i Bamberg oppført på Unescos kulturelle verdensarvliste.

Tid du trenger for å oppdage Bamberg

Vi hadde en hel dag i Bamberg og fikk sett mye av gamlebyen og domkirkehøyden, men vi brukte ikke tid på å gå inn på museum. Ønsker du å besøke museum, kirker og kanskje shoppe litt – da kan du bruke mange dager i Bamberg. Men har du kun et par timer, kan du ta en rask rusletur i nærheten av rådhuset.

Ting å gjøre i Bamberg:

 • Byvandring i gamlebyen, inkludert rådhuset, Lille Venezia og domkirkehøyden. Et must når du er der!
 • Domkirken på domkirkehøyden
 • Neue Residenz og Rosehagen
 • Diocesan museum med skatter fra katedralen
 • St.Michaels klostert og utsikten derfra
 • Marked ved gågaten Grüner Markt og på Maximiliansplatz
 • Ølsmaking på et lokalt bryggeri
 • Historisk museum i Alte Hofhaltung
 • Altenburg – et slott fra 1100-tallet, sørvest for Bamberg
 • Schloss Seehof – 1700 talls slott nordøst for Bamberg


På reisesidene til Bamberg kan du lese mer (enkelsk).

Trenger du overnatting finnes det mengder av hotell i byen. Vil du på campingplass, ligger det en fin plass like sør for byen – Camping Insel Bamberg. Har du bobil kan overnatte på bobilparkering ved elvebredden “Reisemobilstellplatz Heinrichsdamm”.

kveldssteming på Camping Insel Bamberg – som ligger direkte ved kanalen.

Vi bodde på Camping Insel Bamberg i to netter og syklet inn til byen. En 5 kilometers fin sykkeltur for det meste gjennom skog og parkområder.

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger som aldri blir lei av å traske gatelangs i gamle bydeler.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share