Europa,  Tyskland

Eventyrlige Goslar i Tyskland

Det er eventyrlig vakkert i Goslar – vel verdt et besøk når du er på roadtrip i Europa.

For en by Goslar er! Wow – og dobbelt Wow! Alle mine tanker om at Tyskland er kjedelig fløy ut døra når vi ruslet inn i Goslar. Byen sjarmerte oss i senk med sine 1500 bindingsverkshus, smale gater og stilige detaljer over alt. Hodet mitt gikk nesten trill rundt på vår vandring gatelangs i denne vakre byen.

Gamlebyen i Goslar har ca 1500 bindingsverkshus! Vi koste oss på vår vandring i byens gater.

Er du som meg, har du kanskje tatt rennafart fra Danmark for å komme raskest mulig gjennom Tyskland – på vei mot spenstigere reisemål lenger syd? Da anbefaler jeg deg å tenke nytt! Vi hadde bestemt oss for å ha gode oppleveler hver dag på vår roadtrip i Europa – vi ønsket å oppleve et nytt sted eller en ny attraksjon hver dag.

Vi valgte derfor å ta kortere etapper i Tyskland og gjett om vi var glad for det? Når vi søkte etter små byer i Tyskland verdt å besøke oppdaget vi Goslar – en eventyrlig by med mer 1500 bindigsverkhus og selvfølgelig på verdens kulturarvliste.

Sjekk ut vår reiserute for vår 19 dagers roadtrip i Europa her!

Du finner mange steder å hvile kroppen – ta en kald øl eller en matbit. Gjerne utendørs hvis solen og været tillater det. Og selvfølgelig i sjarmerende omgivelser.

Goslar ligger et lite stykke sør for Hannover, ved utkanten av fjellområdet Harz, ikke langt fra det sagnomsuste Blocksberg med hekser og djevler. Når du rusler rundt i Goslar vil du derfor oppdage at hekser har en helt spesiell plass i denne byen.

Den er ikke større enn en middels stor norsk by, og Goslar passer derfor perfekt for en stopp på vei gjennom Tyskland. Her får kan du finne både overnatting og gode opplevelser – perfekt for en roadtrip.

Går du litt i bakgatene kan du kommer over sjarmerende steder som dette.
Markedsplassen i Goslar er stor og åpen, men flere restauranter og klokkespil.

Goslar med mer enn 1000 års historie

Goslar ble grunnlagt i 922 av Henrik I. Dagens by er preget av mange århundrer med historie som sitter i de fleste husveggene. I tillegg til alle de vakre bindingsverkshusene, vil du også se at mange av fasadene er dekket med skifer. En byggeskikk jeg ikke hadde sett tidligere, men som vi så mye av i Goslar.

Sjekk ut disse husene med skifer på både fasader og tak!
Skifer som har tålt mange år med vær og vind.
Det var mange fascinerende takkostruksjoner i Goslar. Lurer på hva som gjemmer seg bak dette lille takvinduet?

Keiserpalasset i Goslar

På en liten høyde utenfor sentrum av byen ligger keiserpalasset. Vi gikk turen innom for å se det staselige huset som våket over byen. Foran palasset var det en fin et stille parkområde, men det var nok litt mer action her når palasset så dagens lys for første gang for ca 1000 år siden. Keiserpalasset ble antalelig bygget i Goslar grunnet sølvgruvene i Rammelsberg som gjorde økonomien i byen meget bra. Keiserpalasset er åpent for publikum, men vi hadde bare en liten ettermiddag i Goslar og koste oss så bra ute i byen at vi ikke tok turen inn for å se.

Keiserpalasset med mer enn 1000 års historie.

Sjekk ut de vakre detaljene i byen Goslar

Overalt hvor du går ser du vakre bindingsverkshus med detaljer og utsmykninger av ymse slag. Her er det bare å nyte synet av spennende takkonstruksjoner, fargerike blomsterkasser, vakre dører og vinduer, lykter og skilt. Det er smale smug med brostensbelagte gater, og store åpne torg med uterestauranter.

Moderne restaurant, men gammeldags skilt. Ikke et uvanlig syn i Goslar.
Bruk tid til å studere fasadene, og du blir premiert med å oppdage mange spennende detaljer.
Blomster og bindingsverk – det er ganske enkelt vakkert!

Byvandring i gamlebyen i Goslar

Siden byen er så liten vil du oppdage mye bare ved å ta en liten rusletur på en time eller to. Men ha kameraet klart, for her er det fotomotiv rundt hvert eneste hjørne.

Når du vandrer i Goslar kan du bare gå helt tilfedig rundt i byen. Det er vakre gater og hus nesten uansett hvor du går. Men rundt markedsplassen er det mest liv, selv om det var stille og rolig i byen når vi var der en tirsdag ettermiddag i begynnelsen av juli. Turistene hadde enda ikke overtatt byen, så det var enkelt å få plass på uterestaurantene, og i noen av gatene fikk vi gå helt for oss selv. Jeg som ikke liker store folkemengder synes det er helt perfekt å besøke byer og attraksjoner utenom høysesongen, når jeg slipper å gå i kø.

Det var ikke vanskelig å finne ledig plass på spisestedene i Goslar i begynnelsen av juni.
Vi spiste på en restaurant på markedsplassen med god utsikt til de vakre bygningene.

Fakta om Goslar:

Goslar har vært en gruveby i mer enn 1000 år. Malmgruvene hvor det også ble utvunnet sølv, har gjort byen til en viktig historisk by i Tyskland. Den har vært sentral for både for riket og som religiøst senter gjennom disse årene. Nå bor det ca 55 000 innbyggere i Goslar og i 1992 ble gamlebyen og keiserpalasset oppført på Unescos kulturelle verdensarvliste.

Det er bare å gå rundt og kikke. Du vil garantert finne mange fine små plasser med historiske hus og monumenter.

Tid du trenger for å oppdage Goslar
Alt fra et par timer til flere dager, avhengig av hva du ønsker å få ut av besøket. Byen er kompakt og du trenger ikke gå langt for å få godfølelsen av rusle rundt i en gammelby.

Parkering i Goslar:

Skal du bare stoppe innom på vei videre, kan du parkere i utkanten av gamlebyen. Byen har til og med tilrettelagt for gratis parkering av bobiler.

Parkplatz Füllekuhle Goslar – like nordvest for gamlebyen. HEr er det parkering for både biler og bobiler.

Parken Goslar & Wohnmobilstellplatz – stor plass sørøst for gamlebyen. Her er det innimellom messer/tivoli, ellers er det god plass. Også for bobiler.

Kaiserpfalz Nord – like nord for keiserpalasset.

Ting å gjøre i Goslar:

  • Byvandring i gamlebyen – bare nyte dagen i vakre omgivelser.
  • Klokkespill på markedsplassen – kl 09, 12, 15 og 18 åpner de små dørene til klokkespillet seg og figurene beveger seg til musikk.
  • Keiserpalasset – museum med historisk sus.
  • Rådhuset i Goslar med en sal fra 1500 tallet.
  • Marktkirche Goslar fra 1500 tallet. Fra tårnet er det god utsikt.
  • Mönchehaus-Museum – Moderne Kunst.
  • Goslar Museum.
  • Minene i Ramelsburg – åpent for publikum.
  • Gustav Adolf Stave Church / Stabkirche Hahnenklee – kopi av den norske stavkirken Borgund Stavkirke – litt syd for byen.
  • Vandring i skogene/fjellene i Harz-området.


På reisesidene til Goslar kan du lese mer (enkelsk).

Trenger du overnatting finnes det mengder i byen, 2 bobilparkeringer og en campingplass like sør for byen. Sjekk lenken over for mer informasjon.

Vi er mest glad i å rusle gatelangs, og når vi i tillegg fikk gatene for oss selv koste vi oss bra i Goslar.

Vi hadde en ettermiddag i Goslar, så vi rakk ikke å få med oss alt Goslar har å by på, men det vi så ga oss mersmak. Vi er heller ikke veldig glad i å gå på innendørs museum, men hvis du er det, kan du glede deg til mange muligheter i Goslar.

Fun Fact: Kommer du til Goslar på vinteren ligger det flere vintersportssteder i nærheten, så her kan du faktisk spenne på deg skiene.

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger som fikk et nytt syn på Tyskland etter et besøk i sjarmerende Goslar.

Sjekk ut hele vår roadtrip i Europa med besøk i Goslar her!

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

7 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share