Europa,  Favoritter,  Tyskland

Alpefin utsikt fra Ørneredet

Ørneredet liger ytterst på en fjelltupp – med panoramautsikt over alpelandskapet.

Utsikten fra Ørneredet innfridde alle våre forventninger. Ørneredet var en av de få stedene vi hadde bestemt oss for å dra til på vår 19 dagers roadtrip i Europa. Forventningene var derfor store den dagen vi skulle opp til det berømte (eller beryktede) sommerstedet til Hitler høyt oppe på en alpetopp i Berchtesgaden på grensen mellom Tyskland og Østerrike.

Utsikt mot alper så langt du kan se… fjell bak fjell, bak fjell…

Liker du panoramautsikt fra høye fjelltopper, uten å slite deg helt ut for å komme på toppen? Da er Ørneredet et perfekt reisemål. Vi er glad i toppturer, men det er 800 høydemeter fra parkeringsplassen og opp til toppen som ligger 1834 meter over havet. Det er litt i det meste laget for oss, så heldigvis finnes det en helt spesiell bussrute som går nesten helt til toppen.

Veien opp til Ørneredet

Ørneredet (eller Kehlsteinhaus som det egentlig heter) ble gitt til Hitler som en 50-års gave, og det ble bygget en 6,3 kilometer vei nesten helt opp til toppen. Det er kun busser som har tillatelse til å kjøre opp her, med sjåfører som er trygge på veien og som avtaler passeringer. Det er for smalt for busser å møtes underveis. Vil du å unngå den tunge klatreturen til toppen, kan det lønne seg å kjøpe billett med buss og heis inkludert!

Den 6,3 km lange veien opp mot Ørneredet går langs fjellveggen, gjennom flere tuneller.
Vi fikk oss plass helt foran i bussen, og fikk derfor ekstra god utsikt!
Der hvor bussen stoppet når vi nærmet oss toppen kunne vi se opp mot Ørneredet.

Tunell og heis opp til Ørneredet

Bussene kjører fram til det er ca 130 høydemeter igjen til toppen. Derfra kan du enten gå en fin tursti opp, eller gjøre som oss – gå en 124 meter lang tunell inn i fjellet og så ta en gullbelagt heis 124 meter opp til selve bygningen som ligger på kanten av fjellet. Du kan også gå en tursti som går i hårnålssvinger opp fjellsiden. Vi valgte å ta stien ned igjen – noe som sparte oss for høy puls og svette klær.

Utsikt ut mot alpelandskapet nord for Ørneredet – dette er fra der bussen stopper på toppen.
Vi valgte å gå tunellen inn og ta heisen opp. Litt surrealistisk å tenke på hvorfor dette ble bygget og hvem som det ble bygget for.

Panoramautsikt fra Ørneredet

Når du kommer på toppen og ser utsikten er det lett å glemme hvem dette stedet var bygget for. Utsikten er ubeskrivelig vakker med 360 graders utsyn mot alpetopper og dype grønne daler. Men du finner også en utstilling om krigens grusomheter her oppe.

Vi var tidlig ute og ble med en av de første bussene opp til Ørneredet. Der oppe tok vi dagens frokost med utsikt som jeg sent vil glemme. Etter en stor frokost tok vi turen opp til det store korset litt lenger opp på høyden, for å få enda bedre utsikt. Selv om vi var tidlig ute ble det raskt fylt opp med folk her oppe, men det var nok flere litt senere på dagen.

Bygget som ligger ytterst på kanten har restaurant, og der på terassen spiste vi dagens frokost.
Det var en helt grei utsikt fra frokostbordet denne dagen!
Vi ble servert en diger blings med masse god skinke og salat.
Fra frokostbordet kunne vi se ned på Königssee som vi hadde vært dagen før.

Vi surret rundt på toppen der i en times tid med kameraet klart! Været var på vår side, med sol og blå himmel så utsikten var bokstavelig talt himmelsk. Vi kunne se ned på Königssee som vi hadde besøkt dagen før.

Sjekk ut artikkel om vårt besøk i Königssee her!

Det går sti og trapper et stykke inn på fjelltoppen, og vi fulgte strømmen av folk innover.
Her oppe var vi langt over tregrensa også her i alpene, og det var mye stein på toppen.
Stien fortsatte videre innover de barske fjellformasjonene.
På tide å rusle tilbake til Ørneredet og gå turen ned igjen.

Tursti som går sikk-sakk ned fjellsiden fra Ørneredet

Vi valgte å gå stien fra toppen og ned til det øverste busstoppet. Den var godt tilrettelagt og gikk i mange hårnålssvinger langs fjellet.

Nedturen er startet. Vi valgte å gå ned for å få litt mer av den flotte utsikten.
Stien ned hadde både rekkverk og enkelte steder trapper på de bratteste stedene.
Stien gikk i sikk-sakk hele veien ned fjellsiden. En fin liten tur som anbefales.

Fakta om Ørneredet som turistmål:

  • Åpent fra midten av mai til midten av oktober.
  • Parkering – flere store parkeringsplasser ved busstoppet for bussene som går opp til toppen. Parkeringsautomat som kun tar imot mynt. Vi betalte 4 Euro.
  • Du kan kjøpe billetter ved busstoppet som inkluderer bussturen. Pris ca 16,50 euro pr. person tur/retur inkl buss og heis (2019).
    Her er mer info om buss og billetter.
  • Den første bussen har avgang kl 0830, og det går busser opp med 25 minutters mellomrom.
  • Når du har gått av bussen på toppen må du gjøre avtale om tidspunkt for returbussen. Beregn minimum 1 time, gjerne 2 timer på toppen. Lenger om du har planer om å ta en lengre vandretur.
  • Anbefaler å gå fra toppen og tilbake til bussen. En fin tur med mange utsiktspunkt. Beregn ca 20 minutter på gåturen.


Vi brukte ca. 3 timer på denne utflukten, inkludert parkering, bussen opp og returen. Vi var tidlig ute på morgenen , så vi slapp å bruke tid på å stå i kø for å kjøpe billett og vente på ledig plass på buss.

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger som aldri blir lei av panoramautsikt.

Sjekk ut noen av de andre fine stedene vi har besøkt i Tyskland:


Eller bli inspirert av vår 19 dagers reiserute på roadtrip gjennom 6 land i Europa – Danmark, Tyskland, Østerrike, Italia, Sveits og Sverige

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Én kommentar

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share