Fotturer i Norge,  Norge,  Vestlandet

Husedalens fosser – en fantastisk turopplevelse

Jeg hadde lenge ønsket å oppleve fossene i den vakre Husedalen i Kinsarvik, og i høstferien passet det endelig perfekt med en tur. Til og med været var på vår side når vi ruslet inn dalen og opp til det vakre fosseriket.

Husedalen er en av de vakreste fotturene i Norge

Husedalen er kjent for å være en av de vakreste fotturene i Norge. Fire fosser er det som venter deg på vei opp dalen mot Hardangervidda, og hver foss er et vakkert syn. Først er det Tveitafossen som delevis ligger i rør, så kommer den mektige Nyastølfossen, før du møter Nykkjesøyfossen som stuper ned i et idyllisk landskap. Helt øverst finner du Søtefossen.

Stien startet på grusveien som går opp til kraftverket ved Tveitafossen.

Praktisk informasjon om turen opp Husedalen

Det er regnes ca 5-6 timers vandring fra Kinsarvik opp til toppen ved Stavali Turisthytte. Vi jukset litt og kjørte opp mot kraftstasjonen for å komme nærmere de fineste delene av stien. Det er både bratte stigninger og flate partier, fine stier og steinrøyser å forsere på vei opp. Vi gikk opp til den tredje fossen hvor vi tok en nistepause i solen, før vi gikk tilbake ned dalen igjen.

Vi brukte ca 4 timer tur/retur på denne strekningen, med en høydestigning på ca 400 meter. Da holdt vi et rolig, men jevnt tempo og koste oss lenge med niste på ved Nykkjesøy.

Vi parkerte bilen ved Gocartbanen og gikk inn mot Kraftstasjonen som ligger ved den første fossen i Husedalen – Tveitafossen. Dette er også den eneste av de fire fossene som er bygget om til kraftverk. De andre 3 fossene er bare vakker urørt natur.

Den første delen av stien gikk langs den brusende elven Kinso.
Det var stille på stien, ikke mange var ute og gikk her denne dagen.
Etter en stund skimter vi det første glimtet av den første fossen – Tveitafossen.
Det var skuffende lite vann i Tveitafossen denne dagen.

Tveitafossen i Husedalen

Ved kraftstasjonen har du to valg. Du kan enten gå grusveien videre oppover, eller du kan gå stien som ligger bak kraftverket. Denne stien følger rørene som hører til kraftverket. Dette er en T-merket sti, og vi valgte denne stien på vår vei opp. Stien tar deg nærmere fossen og gir deg mer vill og vakker natur. Den første delen av stien tar deg bratt opp ca 100 høydemeter til toppen av Tveitafossen.

På vei opp stien fra kraftstasjonen ved Tveitafossen.
Stien gikk langs rørgata, og de første 100 høydemeterne gikk i bratt og steinete terreng.
Det går raskt oppover når stien er bratt og vi blir belønnet med god utsikt mot Husedalen.

Nyastølfossen i Husedalen

Når vi kom på toppen av Tveitafossen gikk stien et stykke i lett kuppert terreng i skogen, før vi kom til den neste fossen – Nyastølfossen. Denne fossen er et imponerende skue og den har en fallhøyde på over 200 meter – og vi skulle opp til toppen av fossen.

Fra toppen av Tveitafossen gikk stien videre inn i skogen.
Vi fikk etterhvert både se og høre den mer imponerende Nyastølfossen.
Så startet oppstigningen, på en steinete sti som var relativt enkel å gå.
Når vi kom til en åpning var det et flott syn som møtte oss – og det passet perfekt med en pause for å glede seg over naturen.
Nyastølfossen er et imponerende syn.
Vi fant en fin liten åpning som var perfekt for å ta bilde av fossen.
Så gikk veien videre inn over Husedalen langs glattskurte fjell …
.. og i steinete terreng som stadig ble brattere.
Utsikten over Husedalen som vi hadde lagt bak oss.
Så fikk vi et lite stykke med lett kuppert terreng, samtidig som vi kan se Nykkjesøyfossen langt der fremme – den tredje fossen som er målet for dagen.
Det er flott utsikt fra mange steder langs stien.

Nykkjesøyfossen i Husedalen

Etter ca 1,5 time var vi kommet fram til Nykkjesøystølen som møtte oss med sol og vakker utsikt. Der fant vi det perfekte stedet for å ta en rast og spise nisten, før vi gikk turen mot stølen og fossen. Vi valgte å snu her oppe i dette vakre landskapet og ikke fortsette videre opp til neste foss.

Vi rastet ved det lille vannet ved Nykkjesøystølen og hadde perfekt utsikt i deilig høstsol.
Nykkjesøystølen ligger ved foten av den tredje fossen i Husedalen.
Nykkjesøyfossen stuper over 160 meter ned fjellsiden.
Oppe ved stølen Nykkjesøy er det som en stille og rolig oase.

T-merket sti opp og grusveien ned Husedalen

Etter en god og lang time i det vakre landskapet ved stølen, gikk turen tilbake igjen gjennom skogen, før vi fant fram til grusveien som går nesten helt opp til stølen på Nykkjesøy. Det hadde til tider vært bratt stigning over store steiner og høye klyv på vei opp den T-merkede stien, så vi valgte grusveien tilbake – både for å spare knærne og for å se dalen fra en ny side.

Fra stølen på Nykkjesøy gikk stien først et lite stykke i skogen.
Så fant vi grusveien som går hele veien tilbake til parkeringsplassen.

Vi brukte appen til ut.no og Google maps for å finne fram til grusveien. I dette området ved stølen går det stier i mange ulike retninger, så her er det greit å bruke litt tekniske hjelpemidler, spesielt for oss som ikke har lang fartstid i fjellet.

Fra grusveien fikk vi igjen flott utsikt mot fossen.
Grusveien gikk i relativt bratt terreng ned dalen, og siden vi gikk turen første uken i oktober hadde høstens farger virkelig kommet fram.
Så la vi en av fossene bak oss….
… og fikk flott utsikt til den flotte Nyastølfossen.
Nyastølfosen i all sin prakt sett fra grusveien. Stien opp gikk i skogen på nedsiden av veien.
Så var vi nesten nede igjen ved kraftverket og turen går mot slutten.
Den siste delen går på grusveien med utsikt mot fjellene i Hardanger.

Har du gått Husedalen helt opp til toppen? Eller har du tips til andre turstier som vi bør få med oss? Legg igjen kommentar under her, så får vi nye spennende turer på lista vår!

Turhilsen fra Anne Bente

Som anbefaler Husedalen til alle som ønsker en vakker turopplevelse.

Etter å ha gått Husedalen kjørte vi videre til Preikestolen for en flott tur ut til det mektige platået. Sjekk ut artikkelen om fotturen til Preikestolen her!

Klikk her for inspirasjon til ulike fotturer i vårt vakre land!

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Én kommentar

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share