Europa,  Litauen

Juletur til Vilnius

Kortweekend i Vilnius

Årets juletur gikk til Vilnius i Litauen. Vi var 2 par på tur som gledet oss til julemarked og julestemning i Vilnius, med håp om nysnø og koselig rusletur i gamlebyen kun avbrutt av cafébesøk med deilig mat og drikke. 

Alt går dessverre ikke alltid som vi ønsker. Når vi omsider landet på flyplassen, 2 timer for sent, var det regnvær som møtte oss. Men vi skulle ikke la noen regndråper ødelegge turen! Er vi på tur, så er vi på tur og da skal vi kose oss!

Etter kun 15 minutter i Taxi fra flyplassen, og en taxiregning på hele 15 Euro inkludert tips (det er jo prisen for å sette seg inn i en taxi her hjemme), kom vi fram til hotellet like før matserveringen stengte.

Vi sitter inne på hotellets restaurant og har panoramautsikt til juletreet på julemarkedet. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Beliggenheten til hotellet vi hadde valgt var perfekt. Vi bodde på Amerton Cathedral Square Hotel som lå ved Katedralplassen hvor også julemarkedet ligger. Vel framme på hotellet fikk vi bord i restauranten med
panoramautsikt til det store juletreet på julemarkedet. Med på kjøpet fikk vi feststemning fra en stor gruppe festkledde og muntre gjester som hadde lagt en feiring til hotellets restaurant.

Vi koset oss inne med deilig mat på hotellet. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Og maten, ja den både smakte og så bra ut! 

Rusletur i Vilnius

Neste dag var det fremdeles regnvær som preget bybildet. Men jeg hadde heldigvis med paraply og været skulle ikke hindre oss i å oppdage denne storbyen som en gang var en del av Sovjetunionen. Byen som ligger bare en times kjøring fra Hviterussland, så vi var kommet ganske langt øst i Europa. Nærmere Moskva enn Oslo.

Byen har ingen store kjente landemerker som du MÅ se, men likevel er det mye å se på i denne byen. Det gjør Vilnius egentlig perfekt for en koselig helg hvor du kan rusle litt rundt for å bare nyte atmosfæren og bylivet.

Med paraply for å ikke bli våt, og pannebånd og hals for å ikke fryse er jeg klar for bytur i Vilnius. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Vi passerte julemarkedet som tidlig på lørdag formiddag lå stille og forlatt blant de ærverdige gamle byggene på Katedralplassen. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Jakten på utsikt over Vilnius

Vi ønsket å starte dagen med å få et overblikk på byen, og da var Gediminastårnet et godt sted å sette kursen mot denne morgenen.

Første mål for dagen var å gå opp til borgtårnet for å få utsikt over byen. Gediministårnet har historie som går helt tilbake til 1400 tallet. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Rullestein med et tynt lag is og snø kan være en utfordring. Foto: Reisebloggen Favorittreise.no

Vi fant gangveien opp til Gediminastårnet. En bratt gangvei med rullestein belagt med et tynt lag med is og snø,  for å minne oss om at det var desember selv om oppslått paraply var nødvendig tilbehør!  Oppturen gikk fint, og nedturen gikk med hjertet i halsen, men alle kom vi både opp og ned uten å skli på isen og havne på akutten i Vilnius.

På toppen ble vi belønnet med langstrakt utsikt, ispedd med kald vind og regnevær. Vi gikk derfor raskt ned igjen. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Byparken i Vilnius

Når vi hadde kommet oss helskinnet ned fra utsiktsplassen, gikk vi videre til byparken Bernadine Park. I denne delen av byen hadde vi følelsen av å være nesten alene i byen. Det var ikke så mange andre som hadde våget seg ut denne regnfulle lørdagsmorgenen.

Vi traff ikke mange folk, men en forlatt karusell lå i parken. Den er nok populær blant barna på sommertid. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Noen hadde vært her før oss og laget en snømann som stod ensom og forlatt i parken som et skrik etter julestemning. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Ved St. Anne kirken utenfor parken snurret denne lille fyren rundt og rundt. Hvem pynter med turkise fugler til jul?  Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Kirkebesøk i Vilnius

Vilnius kalles de 100 kirkers by. Bare i gamlebyen ligger det opp til 40 kirker. Så det er aldri langt til nærmeste kirke. Men mange av dem er stengt, da de ble ribbet under Sovjettida etter andre verdenskrig.

St. Anne kirken er et storslagent syn utenfra, med sine mange spir som tårner over de trange gatene i gamlebyen. Vi fant døren inn til kirken og søkte ly for regnet inne i kirken hvor stillheten rådet. Her var det høyt under taket, men likevel et overraskende smalt og lite kirkerom.

Vi søkte ly for regnet inne i St. Anne kirken, som er en av mange kirker i Vilnius.

Gatelangs i Vilnius

Fra St. Anne kirken gikk turen mot Literatai gaten. Denne smale gaten i gamlebyen i Vilnius er kjent for sine utallige små kunstverk til ære for kjente og ukjente forfattere. Husveggene er prydet med mange ulike kunstverk og utdrag fra litterære verk.

Literatigaten i Vilnius har små kunstverk på husveggene. Alle til ære for ulike forfattere. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Rusleturen går i smale brostensbelagte gater i gamlebyen i Vilnius. Det var stille her en regnfull lørdag i desember. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.
I de smale gatene ligger det koselige små restauranter. Her er det nok mye liv og røre på en fin sommerdag. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.
Vindusshopping i gamlebyen i Vilnius. Her var det mange søte og rare nisjebutikker med spennende vindusutstillinger. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.

Rådhusplassen i Vilnius

Julemarked på Rådhusplassen i Vilnius med glassigloger. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

På Rådhusplassen fant vi det andre julemarkedet i Vilnius. Her lå det juleboder forkledd som små glassigloer og et vakkert dekorert juletre. Selve plassen er omringet av pastellfargede bygårder, restauranter og butikker. Spesielt restaurantene fanget vår interesse. Vi var blitt veldig klare for å komme oss inn i varmen og bort fra regnet.

Les mer om julemarked i Vilnius her!

Rundt Rådhusplassen ligger det vakre pastellfargede bygårder. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Kakebonansa på Craftmens Pub

Kakene på Craftmens Pub i Vilnius var noen hakk større enn kaker jeg har sett andre steder. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Vi fant en koselig cafe/pub på hjørnet av Rådhusplassen, Craftmens Pub. Her var det historie i alle veggene og ikke minst søte fristelser og ly for regnet.

Jeg bestilte en epleterte og overraskelsen ble stor når servitøren kom med det største kakestykket jeg noen gang har sett. En 15 cm høy kokosbolle på epletertebunn. Kaken smakte både godt og søtt, men kanskje litt stor for en person?

Selv om kakene var høye på Craftmens pub, var det langt fra høyt under taket alle steder. Foto: Trond Hauge
Etter en deilig pause med kake inne på den varme puben, gikk turen ut i de smale gatene igjen. Med paraplyen oppslått. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Neste mål for rusleturen var Uzupis på den andre siden av elven Vilnia. Veien dit gikk langs smale gater og forbi vakre kirker. Blant annet den vakre ortodokse kirken som med sin arkitektur minnet oss på at vi befant oss veldig nærme Russland. 

Den ortodokse kirken ligger som en bløtekake ved elven Vilnia. Rett ved broen som går over til utbryterrepublikken Uzuips. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Utbryterrepublikken Uzupis

Uzupis har egen grunnlov som du kan lese på mer en 15 ulike språk inne i bydelen. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.

Uzupis er en egen liten utbryterrepublikk inne i Vilnius, med egen grunnlov som har 41 enkle regler å forholde seg til. Blant annet at alle har rett til å være lykkelig. En litt mer avansert Kardemommebylov.

Alle har rett til å være lykkelig!
Alle har rett til å være ulykkelig!
Alle har rett til å gjøre feil!
Ingen har rett til vold!

Broen over til utbryterrepublikken Uzupis er fyllt med hengelåser. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.
Inne i republikken Uzupis er det bohemer og kunstnere som preger bydelen som også har blitt et poplulært sted for turister. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Bydelen Uzupis var før andre verdenskrig primært bosatt av jøder. Men etter Holocaust ble de ubebodde husene okkupert av hjemløse og prostituerte. Under Sovjetunionens styre var bydelen et av de farligste områdene i byen. I dag sammenlignes bydelen Uzupis med Montmartre i Paris. Nå er det kunstnere og bohemer som preger bydelen som erklærte sin uavhengighet i 1997.

Les mer om Uzupis, gatekunst og grunnloven her!

Vi ruslet rundt i gatene og kikket på gatekunst, arkitektur og undret oss over hvordan denne utbryterrepublikken egentlig fugerte?

Langs elven Vilnia ligger det et kunstnerområde med en installasjon med pianoer ute i naturen. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.
Fargerik gatekunst preger bydelen Uzupis. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.
På en vegg inne i bydelen Uzupis kan du lese grunnloven til utbryterrepublikken på ca 15 forskjellige språk. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.

Shopping i Vilnius

Vilnius er mer enn gamlebyen med koselige smale gater. Det er også mulighet for å slå seg løs med lommeboken på jakt etter et godt kjøp. I gamlebyen finner du mange ulike nisjebutikker. Men skal du ut for å shoppe klær og sko er det i Gedimino gaten du finner de fleste butikkene og varehusene. Her ligger de kjente merkebutikkene og kjedebutikkene side ved side av trendy caféer og fastfoodkjeder. 

Det også et også et kjøpesenter i Gedimino gaten som er kjekt å rusle rundt i hvis du ikke er heldig med været når du er på besøk i byen. Det er sjelden vi bruker tid på kjøpesenter når vi er på storbyweekend, men denne regnfulle dagen var det befriende deilig å gå tørrskodd en liten stund.

Kjøpesenter i shoppinggaten i Vilnius. Her finner du blant annet en gigantisk HM-butikk. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Julemarked i Vilnius

Når kvelden kom var det på tide å besøke julemarkedet på Katedralplassen. Dette var jo tross alt en av hovedgrunnene til at Vilnius ble valgt som reisemål. Hva er vel en juletur uten et julemarked?

Vi hadde derfor spart “rosinen i pølsa” til slutten av dagen når alle lysene kom til sin rett. Etter å ha varmet og tørket oss et par timer på hotellrommet gikk vi den korte veien over gaten til julemarkedet. Her var det kunstnerisk belyst juletre, og markedsboder med håndtverk og spiselige fristelser. 

Les mer om julemarkedet i Vilnius her!

Julemarkedet med mange julelys på Katedralplassen i Vilnius. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Juleboder på julemarkedet i Vilnius med mye lekkert håndtverk og andre fristelser. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Biffkveld på Argentinsk restaurant

Etter å ha ruslet rundt på julemarkedet fant vi til slutt en restaurant som hadde plass til vår lille gruppe på 4 personer. Før vi kom så langt hadde vi blitt avvist på flere koselige restauranter i gamlebyen fordi vi ikke hadde bestilt bord. NB! Det kan altså være lurt å bestille plass i helger før jul!

Men, vi fant en Agentinsk biffrestaurant, El Gaucho Sano, som ga oss en fantastisk biffopplevelse. I kjelleren i et gammelt hus i gamlebyen, med murvegger og hyggelig julestemning fikk vi servert helstekt biff med nydelig tilbehør av en koselig kelner.

Helstekt biff og stekte grønnsaker servert på en planke. Denne biffen var mør! Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Resturanten lå i en gammel kjeller, med historie tilbake til riddere med rustninger. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

En dag i Vilnius

Etter en dag med opplevelser i Vilnius var vi fornøyde med dagen til tross for regnevær. Med hyggelig reisefølge, koselige gatevandring og mye nytt og spennende å se på ble det likevel en opplevelsesrik dag. Men det ville garantert blitt enda bedre om vi hadde fått sol eller snø for å krydre turen vår.

Vi sitter igjen med følelesen av å ha opplevd mye på kort tid. Vi reiste fra Sandefjord Lufthavn fredag ettermiddag og søndag morgen var vi tilbake i Norge igjen. Ca 40 timer på tur – en kortweekend med mange opplevelser.

Prisene i Vilnius

Prisnivået i Vilnius er hyggelige for oss som er vant til norske priser.  Prisen for selve helgen var også hyggelig.

Vi kjøpte en pakkepris fra WizzAir og betalte ca kr 1700 pr. person inkludert fly tur/retur med priority boarding og 2 overnattinger på 4-stjernes hotell med frokost, like ved julemarkedet i gamlebyen. Vi bodde på Amberton Cathedral Square Hotel. 

Taxi fra flyplassen kostet ca 15-20 Euro for en 15 minutters biltur inn til gamlebyen i Vilnius.

Mat og drikkepriser ligger litt under norske priser. Vårt reisefølge på 4 personer betalte kun 150 euro for:

  • 1 kg helstekt biff som var så mør at den smeltet i munnen
  • Tilbehør: 3 ulike sauser, stekte grønnsaker og pommes frites
  • 6 halvliter øl
  • 3 desserter og 3 kaffe.

En lang rusletur i Vilnius

Det er korte avstander i bykjernen i Vilnius. Du kommer langt og får sett mye med en radius på 1 kilometer fra Katedralplassen. Vi ruslet rundt innen for denne kilometerradiusen, men etter en dag på kryss og tvers i de smale gatene hadde vi gått nesten 13 kilometer.

Små turer kan bli til en lang tur! Byvandring i regnevær er ikke for pyser!

Reisehilsen fra Anne Bente 

Reiseblogger på juletur til Vilnius

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share