Norge,  Valdres

Beitostølen uten ski på beina

Nydelig utsikt fra en morgentur uten ski på beina i den urbane fjellandsbyen Beitostølen.

Pressetur // Annonse

Vinteren på Beitostølen er et ski-eldorado. Alt ligger til rette for et skieventyr enten du vil ha fart og spenning med nedoverski, eller kose deg på bortoverski. Men hvordan er egentlig dette skiparadiset uten ski på beina?

Frisk fjelluft i vakker natur på Beitostølen

Vi var en helg på Beitostølen i januar, og hadde det helt topp selv om skituren uteble. I den urbane fjellandsbyen Beitostølen er det nok å finne på selv om du ikke er født med ski på beina. Ikke minst er det deilig å være ute i den friske fjelluften og nyte naturen.

Det var god plass i alpinbakken første helgen i januar.

Beitostølen – mer enn bare et skieventyr?

Jepp, helt klart er svaret på det. Vi hadde riktignok ikke planlagt en skifri helg, men når jeg klarte å ta med feil skiutstyr ble vi ufrivillig skiløse!

Jeg klarte nemlig å ta med støvler som ikke passet til skiene mine… Etter flere år uten langrennsski på beina, hadde mannen min og jeg endelig kjøpt oss nye felleski. Butikken var utsolgt for støvler i min størrelse, men jeg fikk beskjed om at jeg kunne bruke de gamle….

Når vi testet skiene på Beitostølen, var det umulig å få festet støvlene på bindingen. Støvlene mine var nok gått ut på dato og vi ble derfor skiløse denne helgen.

Det var ingen krise! På Beitostølen var det nok å finne på uten ski på beina.

Rusletur i fjellandsbyen Beitostølen

Vi bodde midt i smørøyet på Beitostølen, på Radisson Blu Mountain Resort like ved skiheisen og alpinbakken. Og siden alpinbakken ligger like ved butikker og restauranter, var det bare å rusle en tur for å se på folkelivet i denne urbane fjellandsbyen. Alt ligger samlet på ett sted og det er nok av gangstier og veier å gå tur på – uten ski på beina.

En av tingene som imponerte meg med Beitostølen var at alt var samlet på ett sted. Alpinbakken, butikken, restauranter og skiløyper er samlet og ikke spredt rundt over store områder.

I sentrum av Beitostølen kan du kose deg med shopping eller gå på cafébesøk. Det er flere sportsbutikker, klesbutikker, cafeer og restauranter som ligger nær skianlegget.

Det er flott gang/sykkelsti langs med hovedveien som går gjennom Beitostølen.

Gangsti fra Beitostølen til Garli og Valdresflya

Du kan gå langt på Beitostølen uten ski på beina, hvis du vil det. Gang/sykkelstien langs hovedveien går flere kilometer opp mot Garli og like mange kilometer nedover mot Helsesportsenteret.

En annen ting som imponerte meg med Beitostølen var den lange gang- og sykkelstien. Her var det lett å være fotgjenger og overraskende lite trafikk.

Følger du gangstien nordover mot Garli vil du passere mange flotte hyttefelt. Du kan også glede deg til flott utsikt jo lenger opp du kommer.

Ute på rusletur langs med den vinterstengte veien over Valdresflya.

Er du heldig kan du kanskje ta gåturen videre inn på den vinterstengte bilveien Valdresflya, som gir deg en tur på vidda uten ski på beina. Vi gikk noen kilometer inn på Valdresflya og fikk “smake” på vidda og stillheten der oppe. Det var en unik opplevelse å oppleve høyfjellet i vinterdrakt – uten biltrafikk og uten ski på beina.

Liastølen ligger rett ved veien og er verdt et lite besøk for å se på hvordan det var på Beitostølen på 1700-tallet.

Liastølen fra 1700 tallet midt på Beitostølen

Følger du gangstien sørover fra sentrum i Beitostølen vil du raskt møte på en gammel støl, Liastølen.

Liastølen er et lite stølmuseum som ligger midt mellom hytter, restauranter og butikker på Beitostølen. Tidligere var det mange slike sjarmerende småhus på Beitostølen, men nå har den urbane fjellandsbyen overtatt plassen. Liastølen er ikke åpen på vinteren, men det er verdt å ta turen innom for å se denne gamle stølen fra 1700 tallet, som vitner om hva som en gang var her på Beitostølen.

Jeg var ute og gikk tidlig på morgenen og fikk med meg soloppgangen.
Lyskapellet på Beitostølen er verdt å ta en tur innom for arkitekturen, glassmaleriene eller et besøk inne i kapellet.

Lyskapellet på Beitostølen

Fortsetter du gang/sykkelstien noen kilometer kommer du til Helsesportsenteret hvor Lyskapellet ligger. Dette er en privat liten kirke med flotte glassmalerier.

Les mer om Lyskapellet i bloggen Urbantoglandlig.no!

Småveier og skiløyper med hytter på alle kanter. Her er det koselig å rusle seg en tur.

Hyttemylder på Beitostølen

Det er mange hytter på Beitostølen. Det er derfor også mange flotte småveier å rusle på for å nyte fjelluften og vintersolen. Og hyttene, de er ikke lenger små støler. Det er store hytter, det er enda større hytter og det er gigantiske hytter. Innimellom finner du også noen gode gammeldagse hytter.

Midt inne i dette mylderet av hytter går det flotte skiløyper. Men det er også mange små veier du kan utforske hvis du er ute og går tur.

På rusleturen rundt i hyttefeltet kan du ta turen innom skistadion som er senter for World Cup åpningen hvert år.

På Beitostølen er det også plass til campingvogner og bobiler på campingplassen som ligger like ved skistadion, som er senteret for verdenscup åpning hvert år.

PS! Vi har merket oss bobilparkeringen og kommer tilbake senere med den lille snertne bobilen vår – fristende når vi så at bobilene kan parkere nesten midt i skiløypa, men da skal riktige støvler bli med i bagasjen.

Rusleturen gikk rundt i hytteområdene, langs med skiløypene som lå flott preparert langs med veien. Her var det fint å gå uten støy fra trafikken. Jeg møtte kun noen få skiløpere og noen få biler på min morgentur rundt i hytteområdet.

Langs veien fant jeg en nisse som passet døren til et lite fjøs.
Noen restauranter ser litt ekstra hyggelige ut. Hytta Restaurant står på ønskelisten for neste besøk på Beitostølen.

Restauranter på Beitostølen

Det er ikke uten grunn at Beitostølen blir kalt den urbane fjellandsbyen. Her er det mange spisesteder å velge mellom. Du kan kjøpe maten din på supermarkedet, cafe, pizza, kinamat, klassiske eller koselige á la carte restauranter eller bakeri. I skrivende stund er det 9 restauranter og et bakeri på Beitostølen. Alt i kort avstand fra hverandre.

Vi fikk servert en nydelig 3 retters middag på Radisson Blu Mountain Resort. Hovedretten var hjortefilet som nærmest smeltet i munnen….

Nydelig middag med hjortefilet til hovedrett – som vil bli husket lenge.

På Beitostølen kan du altså kose deg både med frisk fjelluft og deilig mat.

Sjekk ut de ulike restaurantene på Beitostølen her!

Fjelluften og maten kan du få som tilbehør enten du tar med skiene eller ikke. Selv om vår skiløse helg ikke var planlagt som skiløs, er det ikke tvil om at det er helt topp på Beitostølen både med og uten ski.

Neste gang må vi kanskje teste ut hundekjøring, kanefart eller aking? Og ikke minst, få med riktig utstyr til å gå på ski!

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger som hadde en fin tur til Beitostølen.

Pressetur til Beitostølen: Oppholdet er gjort i samarbeid med reisebloggen urbantoglandlig og Beitostølen.com

Med på presseturen var også tre andre hyggelige reisebloggere:
Desirée fra Desireetravels.com
Lene fra Travelletters.net
Hans Vidar – fra Nybiltester.no

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

3 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

19 Shares
Tweet
Pin
Share19