Europa,  Ungarn

Førjulstur til Budapest

Herlige Budapest – som skapt for en trivelig førjulstur. Vi reiste 2 par til denne vakre byen i desember, på jakt etter julemarked, julestemning og førjulsopplevelser, og det fikk vi. Budapest er en by med mye kulturhistorie, vakker arkitektur og en uendelig lang gågate, og ikke minst et julemarked med massevis av julestemning.

Budapest er en spennende og vakker by – året rundt! Vi tok turen dit i desember.

Budapest i desember

Vi reiste til Budapest i desember, godt utrustet med vintertøy for å holde varmen. Beliggende langs den store elven Donau, var det et smart trekk å ta med superundertøy på bytur i desember. Men med gode og varme klær fikk vi 2 flotte dager i Budapest, hvor vi vandret gatelangs i den historiske byen med mange spennende severdigheter.

Vi vandret gatelangs i 2 dager i Budapest, og ble belønnet med mange flotte opplevelser.

I Budapest får du 2 byer i en by

Elven Donau deler Budapest i 2 bydeler. Buda ligger på vestsiden og Pest ligger på østsiden av elven. Begge bydelene har sitt eget særpreg. Vi besøkte begge bydelene på vår 2 dagers førjulstur til Budapest og brukte en dag i hver bydel.

Budapest deles i to ganske ulike bydeler av elven Donau. Buda på vestsiden og Pest på østsiden. Her med utsikt fra Buda til Pest.

På vestsiden av eleven, i Buda finner du den historiske slottshøyden, gamlebyen, parker med flotte utsiktspunkt og den vakre Matthiaskirken.

På østsiden av elven Donau ligger Pest. Her finner du de store handlegatene, parlamentsbygningen, store moderne hotell, den uendelig lange gågaten, den store markedshallen, og julemarkedene ved Sankt Stefans Basilica og Vörösmarty-torget.

Noen steder i Budapest var byen pyntet med gammeldags julepynt, mens andre steder var det moderne jul som preget byen. Og nettopp kontrastene i Budapest er det som gjør byen spesiell. Her er det en god miks av gammelt og nytt, noe som gjør byen til en spennende opplevelse.

Det er bare å snøre på seg vandreskoene, for i Budapest kan du rusle gatelangs i timesvis og oppdage nye ting rundt hvert gatehjørne.

De gule trikkene er karakteristiske for Budapest.

Den lange og livlige gågaten Vaci utca

Den lange og travle gågaten i Budapest ligger i Pest-delen av byen. Den starter ved den store mathallen ved den vakre Frihetsbroen (Szabadság Hid), og går parallelt med Donau nordover helt opp til Vörösmarty-torget. 1,2 kilometer med butikker, restauranter, cafeer, hotell og et herlig folkeliv. Det er en god blanding av små lokale håndtverksbutikker og moderne kjedebutikker, små spisesteder i historiske bygg og trendy coffeeshops. I desember er gaten pyntet med julelys og er et fint sted å gå enten du liker shopping eller bare vil oppleve folkelivet.

Kveldstemning i gågaten i Budapest i desember. Her er det folksomt hele dagen.
Gågaten ender opp ved Vörösmarty-torget hvor det er julemarked med mange spennende boder og julestemning.
Det er en god kombinasjon av moderne butikker og gammeldagse butikker i gågaten.
En vindusutstilling med julestemning i gågaten i Budapest.
Inne i de gamle ærverdige byggene i gågaten i Budapest gjemmer det seg mange butikker som selger kunsthåndtverk fra byens kunstnere og håndtverkere.

Fashion Street i Budapest

Ved Vörösmarty-torget i den ene enden av gågaten finner du Fashion Street. Her er det pyntet med lys etter alle kunstens regler, og er du på jakt etter kule klær kan du garantert finne noe spennende her.

I Fashion Street i Budapest er det moderne julepynt med tusenvis av glitrende julelys, og minst like mange mennesker som vandrer i gaten.
Jeg måtte jo bli foreviget i Instagramrammen som stod i Fashion Street i Budapest!

Den store mathallen i Budapest

Mathallen i den sørlige enden av gågaten er et imponerende byggverk og når du kommer inn er det et mylder av boder som venter deg, fylt med all slags spiselige varer og kunsthåndtverk. Mathallen i Budapest er er diger! Det er det største og eldste innendørsmarkedet i Budapest og her kan du enkelt tilbringe mange timer. På vår juletur til Budapest startet lørdagen med lett regn, og vi startet derfor dagen innendørs i Mathallen. Utenfor var det julemusikk med et frelsesarme-orkester som satte julestemningen i sving allerede før vi gikk inn i hallen.

Frelsesarmeen spilte julemusikk ved inngangen til Mathallen i Budapest.
Innendørs var det 3 etasjer med markedsboder som bugnet over av fargerik og spennende mat og kunsthåndtverk.
Konstruksjonen fra slutten av 1800 tallet var imponerende med vakre detaljer.

Innendørs er det tre etasjer med mat, spisesteder og lokalt håndtverk. Her kan du kjøpe alt som er typisk for Ungarn og Budapest, som for eksempel håndbroderte duker, malte egg, glass, sjakkbrett, skinnjakker, smykker og mye mer. Eller hva med babuskadukker eller vakre treleker til barna? Eller du kan la lommeboken ligge i lommen, og bare gå rundt og kikke på alle utstillingene, fargene, folkelivet og ikke minst den enorme konstruksjonen som er et skue i seg selv. Og i desember er det selvfølgelig julepyntet i hele hallen – her skal det ikke mangle julestemning.

I andre etaje var det tett i tett med boder som solgte lokalt kunsthåndtverk og andre souvenier.
Hva med å ta med en Babuskadukke hjem fra et gammelt østblokk-land?
Eller hva med duker eller broderte skjorter fra lokale håndtverkere? Eller masseproduserte t-shorter og capser?
Det var mye fargerikt å se på i bodene som var tettpakket med alle mulige rariteter.

Mathallen ble åpnet i 1897, og var den gangen et av de mest moderne markedene i Europa. Er du spesielt glad i å lage mat har du kommet til himmelriket her, med et overveldende utvalg av grønnsaker, spekemat, frukt, vin, honning, kjøtt, fisk og bakeverk.

Det er fargerikt i grønnsaksutsalgene i mathallen i Budapest.
Spekemat fra Budapest? Her er det stort utvalg!

Julemarked på Vörösmarty-torget i Budapest.

Gågaten ender i Vörösmarty-torget og der finner du et av de store julemarkedene i Budapest. Her ligger bodene tett i tett med håndtverk og fristende mat og drikke. Her kan du smake deg gjennom mange gode ungarske retter og varme kroppen med glohet drikke. Og rundt deg blinker lysene og julepynten. Har du ikke kommet i julestemning enda, så er det ingen vei tilbake her.

På julemarked i Budapest er det nesten obligatorisk å smake på den varme vinen.
Håndtverksboder i lange baner finner du på julemarkedet på torget i Budapest.
Juletre, juleboder , julelys og julestemning – jepp, det er det mye av i Budapest.

Julemarked i Budapest ved Sankt Stefans Basilika

Noen kvartaler bortenfor julemarkedet på Vörösmarty-torget, på Vorosmarty plassen ved Sankt Stefans Basilika, er det også et yrende folkeliv og julemarked. Dette julemarkedet har mange boder som ligger i gågaten, som ender opp på plassen foran den vakre kirken,og nettopp det at det ligger ved kirken gjør rammen rundt dette markedet spesielt.

I gågaten som ender opp ved Stefanskirken er det satt opp koselige gammeldagse juleboder.
Her er det mange festmåltider for søtmomser.

Gripende minnesmerke om jødeutryddelsen

Langs Donaus elvepromenade står det 60 par sko vendt mot elven. Skoene er et minnesmerke over jødene som ble skutt ved Donau i 1945. Skoene er laget i metall, men ser ut som slitte og utgåtte sko fra 40-tallet. Det er damesko, herresko og barnesko. Her ved elvens bredde ble jøder stilt opp, og skutt, og sendt i døden i elven. Men før de ble skutt, måtte de ta av seg skoene sine. Skoene ble ansett som verdifulle, og kunne derfor ikke ende opp i Donau.

Dette er et gripende minnesmerke som minner oss om å aldri glemme Nazistenes grusomme ideologi og handlinger.

Skoene som står ved elvebredden er et viktig minnesmerke om jødeutryddelsen og de grusomme handlingene som ble gjennomført.

Kontroversielt minnesmerke om okupasjon av Ungarn

I Liberty Park er det reist et minnesmerke for ofrene for den tyske invasjonen av Ungarn. Det er et omdiskutert minnesmerke, som inkluderer alle som “ofre”, også de som stod bak masseutryddelse av jødene i byen er betegnet som ofre for tysk invasjon.

Det offisielle minnesmerke for invasjonen fra tyskerne under andre verdenskrig.

Som protest mot det offisielle minnesmerket, har det blitt bygget opp et nytt og mindre overdådig minnesmerke over alle de som ble forvist, drept og jaget på flukt av både tyske og ungarske autoriteter under krigen. Dette minnesmerket er laget av etterkommere fra de gjenlevende jødene. De har lagt steiner med navn på, hengt opp bøker, fotografier, reisevesker og personlige ting som representerer eiendelene til de virkelige ofrene for den tyske invasjonen av Ungarn.

Det personlige minnesmerket over alle jødene som ble forvist og utryddet under krigen.

Parlamentsbygningen i Budapest

Et lite stykke nord for Liberty Park finner du den store og imponerende parlamentsbygningen. Den ligger nede ved elvebredden og tårner over elven med sine mange høye tårn. Bygget er det største i Ungarn og ble bygget tidlig på 1900-tallet. Vi tok runden rundt bygget så vi kunne få sett det ærverdige bygget fra alle sider.

Parlamentsbygget sett fra den andre siden av elven Donau.
Statuen av den tidligere statsministeren og anti-sovjet helten fra 50-tallet, Imre Nagy, så i retning av parlamentet når vi var der. Nå er statuen blitt flyttet til en annen park.
De gule trikkene går i skytteltrafikk rundt hele byen.

Sjokoladefabrikk og museum

Like ved Parlamentsbygget ligger det et sjokolademuseum, og en stilig cafe med masse sjokolade og utsikt mot det ærverdige bygget. Det er et fint sted for å varme opp en kald turistkropp etter timer ute i de kalde gatene i Budapest.

Szamos sjokolademuseum er et spennende sted for deg som er opptatt av sjokolade. Vi tok bare turen innom museumsbutikken, men har du lyst til å se hva museet kan by på kan du lese mer om Szamos sjokolademuseum her…

Vi tok en pause inne på cafeen til sjokoladefabrikken, med utsikt mot parliamentsbygget.

Broene over Donau i Budapest

Når den store elven Donau deler Budapest i to, blir broene en viktig forbindelse mellom bydelene. Det finnes 9 broer som krysser elven i Budapest, og den eldste er fra midten av 1800-tallet.

Broene binder Buda og Pest sammen til storbyen Budapest.
Den grønne Frihetsbroen går over Donau ved Mathallen.
Trikkene og broene – binder byen sammen.

Jeg var mest fascinert av den grønne Frihetsbroen. Den går over elven like ved Mathallen, og er en travel bro med både biltrafikk og trikkeskinner til de karakteristiske gule trikkene i Budapest. Broen tok seg flott ut både i dagslys på nært hold, fra utsiktspunkt og ikke minst vakkert belyst på natten.

Frihetsbroen er lekker også i mørket!

Den eldste broen er den såkalte Kjedebroen som ble bygget i 1849. Kjedebroen er også et av Budapests mest kjente landemerker og severdigheter.

Kjedebroen er den eldste og mest berømte broen i Budapest.

Gellerthøyden på Buda-siden av Budapest

Så var vi endelig kommet over broene til Buda! Vi ruslet over Frihetsbroen og gikk opp til Gellerthøyden som gir en fantastisk utsikt over Budapest. Gellerthøyden står på UNESCOS verdensarvliste og er det høyeste stedet i Budapest. Her er det laget mange turstier som slynger seg opp fjellsiden, med flere flotte utsiktspunkt på veien opp. Gellerthøyden er et fint avbrekk fra biltrafikk og det travle bylivet.

På toppen av høyden befinner den ungarske Frihetsstatuen seg, som først var dedikert til den sovjetiske hæren, men etter kommunismens fall ble det endret.

Det er mange flotte utsiktspunkt på vei opp mot Gellerthøyden.
Frihetsstatuen på toppen av Gellerthøyten i Budapest.

Slottshøyden i Budapest

Etter å ha vært på toppen på Gellerthøyden, ruslet vi videre ned til Donau og opp til den neste høyden – Slottshøyden i Budapest. Der befinner det enorme Buda-palasset seg. Palasset var en gang setet for konger og keisere, men i dag er det i all hovedsak museum med ulike utstillinger. Området står på UNESCOS verdensarvliste og har en brokete historie som går helt tilbake til middelalderen på slutten av 1500 tallet. Siden har borgen blitt ombygget, den har forfalt, brent og gjenreist flere ganger.

Slottshøyden i Budapest tårner høyt over elven Donau og er et enormt anlegg.
Den gamle borgen som er en del av slottshøyden.
Utsikten fra Slottshøyden er det verdt å få med seg.

Ved slottshøyden finner du også byens kabelbane som går opp til den store plassen foran presidentbygget – Sandorpalasset. Når vi var der var det vaktskifte som sikkert kunne vært en fin opplevelse. Men med store folkemengder, så vi svært lite av det som skjedde. Vi ruslet derfor videre mot gamlebyen og Matthiaskirken.

Funicular – kabelbanen som går fra Donaus elvebredde og opp til slottshøyden.
Vaktskifte foran presidentpalasset – Sandor Palace.

Gamlebyen ved Slottshøyden

Like ved Slottshøyden ligger gamlebyen med smale gater og bymurer rundt store deler av bydelen. Dette er et stille område av Slottshøyden, så blir du lei av alle folkene som stimer rundt på utsiktsplassene rundt Matthiaskirken og slottet, kan det være deilig å ta en fredelig runde i gamlebyen. Det er i all hovedsak boliger som ligger her, ofte med fargerike fasader.

Etter kaoset rundt slottet var det deilig og fredelig langs bymuren i gamlebyen.
Morsom fasade i gamlebyen, i uvanlige farger og mønster.
Etter en runde rundt i gamlebyen ender vi opp ved Matthiaskirken igjen.

Matthiaskirken i Budapest

Matthiaskirken ligger like ved Slottshøyden og er et imponerende byggverk. Spesielt taket på kirken er en fargeprakt. Og de omkringliggende byggene setter en vakker ramme rundt hele byggverket. Her på slottshøyden har det vært kirke siden 1000-tallet, og har som slottet en brokete historie med mange rekonstruksjoner. Kirken har blitt brukt som kroningskirke, moske og er i dag en katolsk kirke.

Matthisakirken med sitt unike tak og mange arkitektoniske detaljer.
Matthiaskirken er et must å besøke når du er i Budapest.

Fiskerbastionen ved Matthiaskirken

På baksiden av Matthias kirken befinner den berømte Fiskerbastionen seg. Opprinnelig var dette en del av forsvarsverket til Buda-borgen, og fiskerne som bodde langs elvebredden var med på å forsvare borgen fra farer som kom fra Donau. Den gangen var Fiskerbastionen en enkel murvegg, men har siden blitt bygget om flere ganger og fremstår i dag som et monument og et utsiktspunkt, med vakker arkitektur og brede trapper som tar deg med ned mot elven.

Den vakre Firkerbastionen som gir fantasisk utsikt over Budapest.
Fra Fiskerbastionen går det brede trapper ned mot elvebredden.
Fiskerbastionen, med tårnet fra Matthiskirken lengst bak.

Mat og drikke i Budapest

Noe av det koselige med å reise på storbyferie er å spise ute. I Budapest var det en stor variasjon av moderne og historiske bygg, og spisestedene varierer fra ultramoderne til historiske. Vi var innom noen av spisestedene, i tillegg til å teste ut litt varm drikke på julemarkedene.

Vi spiste gulash fra et brød på Jerney Italian Bistro, koste oss med kald og varm drikke på Hun(g)ary, søte fristelser på Szamos Cafe og deilig middag akkopagnert av felespill på Rustico Étterem. Og et par mindre minneverdige måltider på restauranter midt i turisttråkket som helst ikke bør besøkes igjen.

Nede ved elvebredden ligger Jerney Italian Bistro hvor vi fikk servert rykende varm Gulash-suppe.
Gulashsuppe fra et brød!
På Hun(g)ary var det koselig allerede på trappen.
På Rustico Étterem i gågaten fikk vi servert en wienersnitzel på planke.

Til lyden av fiolin avsluttes denne artikkelen. Vi hadde en super helg i Budapest og kan så absolutt anbefale en juletur til Budapest!

Og ikke minst – på Rustico Étterem fikk vi live felespill så vi virkelig følte vi var i Ungarn.

Reisehilsen fra Anne Bente

Håper du ble inspirert til å ta turen til Budapest for julemarked og julestemning.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

5 kommentarer

  • Anne Bente

   Hei Marianne,

   Takk for hyggelig tilbakemeldig og god tur i april. Vi har fremdeles mye “ugjort” i Budapest, så satser på å reise tilbake dit en vakker dag…

 • Laila MA - Rundt Ekvator

  Vi var i Budapest høstferien for noen år siden og det er en fin ærverdig by med et bra prisnivå. Vi opplevde faktisk 2 ganger å bli “lurt” av taxisjåfører, så det er viktig å følge godt med.

  Senere har jeg fått en kollega fra Budapest og han har lært meg å lage gullasj på “riktig” måte. Han forsyner meg også med paprika-krydder.

  Mange flotte bilder og fin lesing 🙂

  • Anne Bente

   Takk for hyggelig tilbakemelding Laila. Så kipt å bli lurt. Vi tok kun taxi tur/retur flyplassen, ellers så gikk vi gatelangs i timesvis begge dagene. Det eneste vi hadde av dårlig opplevelse var på en restaurant med kip mat og sure kelnere. Men ellers var turen tipp topp. Skulle gjerne hatt lenger tid 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 Shares
Tweet
Pin
Share3