Europa,  Nederland

400 år gamle vindmøller

Vindmøllene ligger på rekke og rad langs elven Zaans. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Ikoniske vindmøller i Holland

Vindmøller er selve ikonet for Holland. I Zaandam kan du se flere av de gamle vindmøllene i bruk. Alt i en vakker setting langs elven Zaan, med håndverkere, sauer og en liten bit av det gamle Holland.

Disse vindmøllene finner du kun 20 minutter fra Amsterdam.

At vindmøller er vakre fotomotiv er det ingen tvil om!  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Vindmøllene i Zaandam

For 2-300 år siden lå det tusenvis av vindmøller i området rundt elven Zaan. De ble bygget for å drenere landet, som også for flere hundre år siden lå under havoverflaten. Men vindmøllene utviklet seg til å bli viktige for produksjon av ulike varer. Med vindmøllene ble det malt bygg, ris, papir, tre, oljer og mange andre ting. Men på midten av 1800 tallet ble vindmøllene erstattet med dampmaskiner.

De mange vindmøllene er fremdeles i bruk den dag i dag, og produserer fremdeles varer. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

I dag er det en langt mellom hver vindmølle, unntatt inne i selve byen Zaandam. Der ligger vindmøllene på rekke og rad. Flere av dem har blitt flyttet hit fra andre steder, for å bli tatt vare på gjennom friluftsmuseet Zaanse Schans.

Denne vindmøllen er et sagbruk. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Lange eleven Zaan ligger vindmøllene på rekke og rad og snurrer de store bladene sine, og sørger for at de store tannhjulene inne i vindmøllene drives framover. I hele området hører du knirking og knaking fra drivverkene, lyden fra den gangen vi begynte å temme vinden og ta i bruk avanserte metoder for å gjøre jobbene enklere. Fremdeles kverner vindmøllene både treverk, olje og korn, og du kan selv besøke vindmøllene for å se hvordan dette foregår på historisk vis.

Zaanse Schans er et vakkert område like ved vindmøllene. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Zaanse Schans = Gamle Holland

Området rundt Zanse Schans har mer enn vindmøller å by på. Området har flere gamle hus og viser deg hvordan livet på landet fungerte i det historiske Holland. Vindmøllene er fra 1600 og 1700 tallet, og i byggene rundt er det en god variasjon av gammelt håndtverk og turistmaskiner.

Et bakeri fra fortiden – en av de mange håndtverksbutikkene i Zaanse Schans. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Du kan fint bruke mange timer i dette området. Det går både gangveier og sykkelstier langs med vindmøllene og i bebyggelsen som ligger i området. Her bor det folk i noen av husene, mens andre driver håndtverkerforretninger. Stikk innom en tresko-butikk eller et historisk bakeri med museum inne i butikklokalene. 

I området rundt Zaanse Schans er det også idylliske kanaler med vakre boliger. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

På innsiden av vindmøllen

Du kan gå inn i de fleste av vindmøllene langs elven. Vi besøkte den første store vindmøllen som er en kornmølle. Der gikk tannhjulene og kvernen jevnt og trutt drevet av de store bladene i vindmøllen. Bratte trapper tok oss opp til terassen på toppen og ga oss et flott utsyn over de andre vindmøllene og området rundt. Det fikk vi også nærkontakt med de store vindmølle-bladene som svisjet rundt i stor fart.

Vi gikk opp den bratte trappen og fikk se vindmøllen utenfra og selve maskineriet inne. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

NB! Smale og bratte trapper kan gjøre det vanskelig for deg som ikke liker klatring. Men det er verdt turen opp de smale trappene. Både for å se innsiden ovenfra og ikke minst for å gå ut og se på utsikten.

I Zaanse Schans var det mye historisk sus. Årstallet 1667 sier sitt om alderen 🙂 Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Vindmøllene er en turistmagnet

De gamle ikoniske vindmøllene trekker til seg store mengder turister. Vi var på besøk i begynnelsen av oktober og selv da var det mange turister i området. Stedet ligger kun en kort kjøretur fra Amsterdam, slik at det er mange som reiser på dagstur hit fra storbyen.

Jepp, jeg var der – det hender jeg blir med på bildene også 😉 Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Zaanse Schans er vel verdt et besøk, enten du har planer om å bruke en hel dag eller bare har tid til en kort fotostopp. Det er en stor parkeringsplass like ved vindmøllene så det er enkelt å besøke byen med bil.

Takk for følget!

Legg gjerne igjen kommentarer under her!

Reisehilsen fra Anne Bente ?

Har du lyst på flere  reisetips fra Nederland? Det kommer snart mer på bloggen ?

Lik Favorittreiser å FAcebook

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Én kommentar

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 Shares
Tweet
Pin
Share6