Europa,  Hellas,  Kreta

Rethymnon i vintersol

Hva skjer i Rethymnon i vinterferien? Vi hadde en uke i sjarmerende Rethymnon i februar – langt utenfor turistsesongen. Her gir jeg deg 6 gode grunner til at Rethymnon er et bra sted for ferien på Kreta, enten den skjer på sommer eller vinter.

Fordelen ved å reise på vinteren er helt klart at det nesten ikke er noen andre turister der, og hvis du ønsker å utforske Kreta er det fin temperatur for å reise på utflukter, gå turer og være i aktivitet, uten å få heteslag hvis du beveger deg utenfor stranden.

6 ting å gjøre i Rethymnon på vinteren (og om sommeren)

Alt dette kan anbefales uansett hvilken årstid du reiser på – Rethymnon er like koselig hele året:

 1. Gamlebyen er koselig – også om vinteren.
 2. Den venezianske havnen er et lekkert syn selv om ikke alle restaurantene har åpent.
 3. Strandpromenaden har mange åpne tilbud, hvor kreterne selv nyter dagene når turistene har forlatt byen.
 4. Det er fint å gå langs den lange stranden en vakker vinterdag med de hvite fjelltoppene i bakgrunnen. Om sommeren er den perfekt for soling og bading!
 5. Fortet ligger i stillhet med fantastisk utsikt
 6. Det er perfekt for å dra på utflukter og på vinteren kan du utforske øya uten å lengte etter nærmeste strand og en dukkert.
Det er koselig å rusle rundt i de smale gatene i gamlebyen.

Gamlebyen i Rethymnon

Det er trivelig å rusle i gatene i gamlebyen i Rethymnon på Kreta, også midtvinters. Det er mye å se på hvis du liker smale gater med gamle hus, skakke vinduer, portrom, dører, balkonger og små spesialbutikker.

Gamlebyen i Rethymnon er den best bevarte venezianske gamlebyen på Kreta. Her bor det folk, her ligger små butikker, her er det drøssvis av kirker og her kryr det av turister – om sommeren. På vinteren er alt som på sommeren – unntatt turister.

Når det er karnevalsparade i Rethymnon, er det mange folk i artige drakter ute i de smale gatene i gamlebyen.

Det er mange smale gater i gamlebyen i Rethymnon. Vi gikk på kryss og tvers, gate opp og gate ned. Med unntak av den søndagen det var karneval i byen, hadde vi gatene nesten for oss selv.

Det eneste som manglet var blomstene. Men de smale smugene og gamle husene har såvisst sin egen sjarm som er verdt å få med seg, selv om det er uten blomster på vinteren.

En butikk for en ekte ølhund inne i gamlebyen i Rethymnon.
Herlig fargerik butikk med lekker utstilling inne i gamlebyen i Rethymnon. Butikkene stenger ikke selv om turistene forsvinner om vinteren.
En av de mange kirkene som ligger mellom de trange gatene i gamlebyen i Rethymnon
Det er alltid mange spesielle, gamle, slitte og vakre dører å se på i gamlebyer. Også her i Retymnon.
Vakre portrom – heldigvis hadde noen latt hovedøren stå åpen så vi kunne ta en sniktitt inn i det utrolig sjarmerende inngangspartiet i et av husene i gamlebyen.

Den venezianske havnen i Retymnon

Den venezianske havnen er liten og idyllisk. Med gamlebyen, restauranter og greske småbåter som dupper i det speilblanke vannet på den ene siden, og fyrtårnet som er et av landemerkene for Rethymnon på den andre siden. De fleste restaurantene var stengt når vi var der i februar, og de få som hadde åpent var full av grekere som nøt vintersolen. Om sommeren syder det av liv i den vakre venezianske havnen, mens om vinteren det stillhet og idyll som preger havnen.

Den vakre venezianske havnen ligger stille og nesten forlatt på vinteren.
Fyrtårnet ved den venezianske havnen er godt synlig i bybildet i Rethymnon.
Rethymnon og havnen ligger og soler seg en flott vinterdag.

Strandpromenaden i Rethymnon.

Det var fint å gå tur langs den lange stranden i Retymnon. Lengst inne mot byen er stranden ekstra bred og langs strandpromeanden ligger restauranter og barer side om side. Om sommeren er det full fart her, men på vinteren er det de lokale trendy barene som holder åpent. Der er det kreterne selv som fyller opp utestedene når turistene uteblir.

Det er god plass til å ta en rusletur på stranden. Nærmest sentrum er stranden ekstra bred.
Kaktusene blomstret i februar, eller i alle fall vokste med fargeklatter som kanskje er blomster?

På torvet ved strandpromenaden var det en stor åpen plass. Med restauranter og butikker. Og pappmache-figurer i gigantisk format – i anlendning karnevalet som skjer i byen om vinteren. Karnevalet i Rethymnom er stort, og rundt om i byen settes det opp store pappmache-figurer. Dette året var det også blitt plass til litt politisk satire med Trumph og Frihetsgudinnen på en vippehuske.

Gigantiske pappfigurer langs strandpromenaden, i gamlebyen og på torvet – i anledning det årlige karnevalet.

Stranden i Rethymnon

Stranden i Rethymnon er lang. Du kan rusle langs stranden i omtrent 10 kilometer i retning mot Heraklion.

Det flotteste med en strandtur i februar er utsikten mot byen med de hvite fjelltoppene i bakgrunnen. Det er som regel snø på fjelltoppene på Kreta om vinteren, og fra stranden får du fin utsikt mot fjellene i det fjerne.

Selve stranpromenaden er litt mer enn 3 kilometer lang, så hvis du ikke orker å gå i sanden kan du gå på den fint tilrettelagte stranpromenaden. Det ligger hoteller og restauranter langs hele stranpromenaden, men utenfor selve sentrumskjernen og gamlebyen er det meste stengt om vinteren.

En rusletur langs stranden i Rethymnon gir deg flott utsikt til de snøkledde fjellene i det fjerne. De hvite toppene er ikke skyer, det er snøkledde fjelltopper.
Stranden i Rethymnon er uendelig lang. Flott både til soling og rusleturer. I februar er alle solsengene i opplag.

Fortet i Rethymnon – Fortezza

Det store fortet ligger som et landemerke i Retyhmnon. Høyt over byen gir en tur opp til fortet deg utsikt over hele Rethymnon, kysten og fjellene.

Fortezza ble bygget av venezianere på 1600 tallet, og er i dag åpen for publikum. Det er store åpne områder der, og med mindre du er spesielt historieinteressert er det utsikten du kan glede deg mest over. Selve fortet var ikke så imponerende, men det var et fint steg å rusle rundt og få 360 graders utsikt over byen, havet og fjellene.

Utsikt over Rethymnon fra Fortezza.
Det er ikke så mye spennende å se på inne på området, utenom utsikten som er verdt turen uansett om du liker historie eller ikke.
Fortezza ligger rett ved havet og det er bratte sider ned mot vannet.

Utflukter fra Rethymnon

Vi liker å leie bil og ha frihet til å reise rundt som vi selv vil. Den uken vi var på Kreta i februar var vi på på 3 utflukter med bilen. Vi tok turen til Chania for å se på den koselige havnebyen der, og vi kjørte to turer over fjellene til sørsiden av øya. Flotte turer med mange spennende opplevelser. Hadde vi hatt bedre tid kunne vi reist på mange flere utflukter, men med kun en ukes ferie vi rakk bare å reise til noen av de stedene jeg hadde ønske om å se.

En dag dro vi til Chania – hvor vi trasket rund i gamlebyen og på havnen med paraply og koste oss tross være. Les om turen til Chania her!

Havnen og gamlebyen i Chania lå stille på en vinterdag i februar.

En annen dag reiste vi i retning Ayia Galini på Sørsiden av øya. Turen gikk over fjellene til en liten sjarmende fiskelandsby.

Ayia Galini på sørsiden av Kreta var målet for en dagstur fra Rethymnon. Legg merke til de hvitkledde fjellene i bakgrunnen.

Den tredje dagsturen vi valgte å reise på gikk også til sørsiden av øya, til den mer dramatiske kyststripen mellom Plakias og Frangokastelo med fantastiske utsiktspunkt.

Kyststripen mellom Plakias og Frangokastelo er vakker.

Karneval i Rethymnon

Visste du forresten at det er et helt fanstastisk og fargesprakende karneval i Retymnon hver vinter? Vi fikk med oss den store paradedagen og hadde en topp og fargerik dag i byen. Skal du reise til Kreta på vinteren, sjekk ut når karnevalsparaden finner sted. Den er aldri på samme dato, da den følger den bevegelige høytidskalenderen som også styrer hvilken dato påsken kommer på.

Les mer om vår opplevelse av karnevalsparaden i Rethymnon her!

Prøv å legge vinterferien på Kreta og i Rethymnon når det er karnevalsparade!

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger som gjerne reiser utenom høysesong 🙂

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

 • Tina Reiser

  Så herlig å slippe unna turistene og å få ha denne fine byen “for dere selv” 🙂 Har bare vært der på sommeren og har aldri tenkt på at jeg kunne reise hit på vinteren, men det må jeg kanskje vurdere nå. Så fantastisk ut 🙂 Og veldig gøy å få med seg karnevalsparaden!

  • Anne Bente

   Hei Tina, Det er helt supert å reise til Kreta også på vinteren, i alle fall hvis målet er å utforske øya og ikke å ligge å sole seg. Vi koste oss masse i deilige “norsk” vårvær.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 Shares
Tweet
Pin4
Share3