Andalucia,  Europa,  Spania

Malaga – Topptur til Gibralfaro

Utsikten fra Gibralfaro-festningen er verdt turen opp.

En topptur til Gibralfaro i Malaga belønner deg med en panoramautsikt over byen, fjellene, Solkysten og Middelhavet. I tillegg er det en fin liten tur som ikke krever hverken god kondis eller klatreegenskaper. Det tar kun 15 minutter å gå opp til borgen. En fin avveksling fra cafeer og strandlivet i Malaga.

Castillo de Gibralfaro ligger på en høyde rett ved byens sentrum og er et sted som det er verdt å ta turen opp til. Borgen har ligget der siden 900 tallet og forsvart Malaga gjennom utallige slag gjennom historien.

Men du trenger ikke å være historieinteressert for å ta turen opp til Gibralfaro-høyden. Utsikten alene er verdt turen opp. Og med mindre du er dårlig til beins, eller ikke tåler høy puls, så er det en fin tur å gå opp til toppen.

Vakker gangvei opp til Gibralfaro – topptur med utsikt

Gangstien opp til Gibralfaro er fin og gir deg en koselig tur, med både trim og utsikt på kjøpet.

Fra den mauriske festningen Alcazaba, som ligger ved ruinene fra det romerske amfiteateret, finner du gangstien opp til Gibralfaro. Du kan også komme inn på stien via parkanlegget ved det vakre gule rådhuset i Malaga og Plaza del General Torrijos.

Det er en flott brostensbelagt sti som slynger seg opp fjellsiden. Stien er ca 1 km lang og tar deg de 130 høydemeterne opp til toppen. Det er ingen grunn til å stresse på vei opp og turen tar knappe 15 minutter, pluss mange fine stopp på veien. NB! Husk å ta med vannflaske hvis du tar turen opp i sommervarmen.

Utsikt mot det gule rådhuset i Malaga og den vakre parken foran rådhuset.
Det er mange utsiktspunkt på veien, så du kan stoppe så ofte du vil for å nyte utsikten og hente igjen pusten hvis du synes veien opp er bratt.

Stien går i vakkert landskap med mange flotte utsiktspunkt. Underveis møter du på kunstnere og gateselgere, og kanskje en gatemusikant som bidrar til god stemning på veien. Vi fikk nyte utsikten underveis akopagnert av fiolinmusikk som var verdt en slant i luen til musikern før vi ruslet videre opp mot toppen.

En gatemusikant spilte fiolin for oss mens vi kikket på utsikten mot Middelhavet og Malaga.
Utsikt mot den store tyrefekterstadioen i Malaga.
Havneområdet i Malaga med Pompidou-senteret, båter og mengder av restauranter.

Underveis så vi også flere ekorn som sprintet opp og ned trestammer og greiner, og på toppen ved inngangen til borgen krydde det av ekorn. Noen ekorn våget seg å spise av hånden til turister som hadde nøtter å by på.

Ekorn i farta – som spiser fra hånden til en turist.


Hvis du ikke ønsker å rusle turen opp til toppen av Gibralfaro, kan du også ta drosje eller en av Malagas turist- eller metrobusser til borgen.

Utsikt over Malaga fra borgens høye murer

Fra toppen av murene på Gibralfaro kan du se langt på klare dager .

Det er ikke så mye igjen av de historiske byggningene inne på fortet, men du bør ta turen inn for å ta runden på de tykke murene. Går du runden rundt hele fortet oppe på muren, vil du ikke bare få en fantastisk utsikt til alle kanter av Malaga, du vil også få god utsikt over hagene innenfor festningens tykke murer.

Det er flere utsiktstårn på festningen som du kan klatre opp i for å se fjellene, byen og havet.
Innenfor murene på Gibralfaro er det et vakkert parkanlegg.
Malaga er en storby og fra Gibralfaro-høyden ser du hvor langt byen strekker seg.
Gangveien på murene rundt festningen er smale, men det er fantastisk å gå hele runden for å se utsikt mot alle himmelretninger.
Det er høye og kraftige murer som beskytter festingen Gibralfaro.

Det er kun en smal gangvei oppe på bymurene, med plass til en person i bredden. Så vil du nyte utsikten og stoppe når du ønsker det selv, kan det være smart å dra opp så tidlig som mulig for å unngå folkemengder.

Vi var i Malaga og tok turen opp til Gibralfaro en februardag i vinterferien, og det var god plass til alle på den tiden av året.

Historisk tilbakeblikk på Gibralfaro

Girbralfaro-høyden har vært brukt som utsiktspost lenge før slottet og borgen ble bygget av araberne på 900 tallet. Det som en gang ble bygget som moske ble etterhvert til et kristent tempel når de katolske overtok makten.

Det finnes et besøkssenter på festningen hvor du kan lære mer om historien bak fortet og se på våpen og andre gjenstander fra svunne tider.

På besøkssenteret kan du se soldater i all sin prakt fra flere tidsepoker. De var opptatt av å pynte seg og detaljer for flere hundre år siden også.

Inngangspenger til Gibralfaro

Det koster noen euro å besøke festningen, men hvis du liker flotte panoramautsikter så er utsikten verdt pengene alene. I tillegg får du kulturhistorie på kjøpet. Kjøp gjerne kombinasonsbillett til både Gibralfaro og den mauriske festningen Alcazaba samtidig, så får du redusert pris.

Flere artikler fra Malaga

>>> Street Art i Malaga
>>>> 24 timer i Malaga – en rusletur rundt i byen for deg som har en dag i Malaga

Tips til utflukter fra Malaga

>>> 12 gode grunner til at du burde ta turen til magiske Ronda
>>> Bo ved den berømte broen i Ronda
>>> Utflukt til den hvite byen inne i klippene – Setenil de las Bodegas
>>> Utflukt til den blå smurfebyen Juzcar

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger som synes korte toppturer med utsikt er toppen!

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share