Nasjonale turistveier,  Norge

Valdresflya – med panomramautsikt fra veien

Valdresflya med bil
Like etter at du par passert Beitostølen åpner utsikten seg opp og du får følelsen av å “fly” over viddene. Foto: Anne Bente Hauge

Med bil på Valdresflya

Over Valdresflya går en av de norske turistveiene. Det betyr at du garantert kan glede deg til vakker norsk natur rett utenfor bilvinduet.  Valdresflya starter rett før Beitostølen i Valdres og går nordover forbi Bygdin og Gjendesheim til Hindsæter.  

Du kan stoppe mange steder langs veien, både på tilrettelagte stoppesteder og en stor mengde plasser hvor du bokstavelig talt kan kjøre ut på fjellet og parkere bilen midt i naturen.

Bygdin på Valdresflya - Bilferie
Utsikt fra Bygdin Fjellhotell mot Bygdinvannet. Herfra går det mange turstier både for erfarne turfolk og for deg som kun ønsker en liten lutftetur i fjellet. Foto: Anne Bente Hauge

Endeløse vidder på Valdresflya

Valdresflya gir deg følelsen av endeløse vidder og fjell, med 360 graders utsikt mot fjellheimen og fjellvann. Vårt besøk var siste uken i juli. Det var godt og varmt vær og vindstille. Valdresflye viste seg fra en av sine beste sider med blikkstille vann og uenedelig utsikt over de grønne og rustrøde viddene med fjellene i bakgrunnen.

Etter å ha passert Bygdin Fjellhotell går veien videre oppover, til utsiktspunktet Rjupa hvor du ser ut over Vinstrevannet, de gamle stølene og hytter langs med fjellveien som går hele veien østøver til Vinstra ved E6.  Den veien sparer vi til senere og fortsetter nordover Valdresflya.

Bilferie på Valdresflye
På toppen av Valdresflya ser du snøen ligge også på sommeren! Foto: Anne Bente Hauge

Toppen av Valdresflya

Ved toppen av Valdresflya ligger snøen fremdeles siste uken i juli, og de grå fjellene mot de brune, rustrøde og grønne fargene er et imponerende syn.  Her er det også enkelt å stoppe bilen, da det i tillegg til flere stoppeplasser er god plass langs med veien.

Valdresflya Bilferie
Fra toppen går turen videre mot Besseggen. Foto: Anne Bente Hauge

Fra toppen av Valdresflya går veien nedover mot Gjedesheim og Beseggen. Her blir terrenget grønnere og fjellene mer markerte. Viddene er lagt bak oss og nå er det fjelltoppene som dominerer utsikten fra bilvinduet.

Valdresfla Bilferie
Det er flotte veier som går over Valdresflya. Langt der framme er startpunktet for den populære turen over Besseggen. Foto: Anne Bente Hauge

Langt der framme ser vi starten (eller slutten) av stien som tar turfolket over den berømte Beseggen. Hvis du ønsker å gå over Beseggen må du sette av en hel dag til turen og beregne 7-10 timer på å bestige eggen og fullføre turen.

Ønsker du en enklere tur kan du ta turen opp fjellsiden på østsiden av veien – som er langt enklere og en tur du kan bruke noen timer på – og se over til de som klaterer opp den langt brattere fjellstien opp mot Besseggen.

Valdresflya Gjende Sjoa Bilferie
Det er idyllisk ved Sjoa. Elven som starter her oppe ved Gjende. Foto: Anne Bente Hauge

Idyllisk ved elven Sjoa på Valdresflya

Mellom Gjendesvannet og Øvre Sjodalsvatnet går elven langs med veien med en hyggelig rasteplass og sti langs elven. Her ved elven har trær og kratt overtatt for lyng, vidder og fjelltopper.  

Den siste delen av Valdresflya og den nasjonale turistvegen går langs Øvre Sjodalsvatnet til Hindsæter.  

Tips til turen videre nordover!

Fortsetter du mot Vågåmo kan du også ta en avstikker til Ridderspranget for å se juvet og fossen som har skapt legenden om ridderen som hoppet over juvet med sin kjære i armene. Og, du kan ta turen innom “Brimiland” og besøke Brimibrødrenes seter og fjellhotell for deilig mat og nydelig utsikt.

Håper du ble inspirert til å dra på bilferie til norsk natur!

Reisehilsen fra Anne Bente
Reiseblogger som trives på bilferie i Norge

Anne Bente Hauge - reiseblogger Valdresflya
Supert å være på Valdresfla!

Har du lyst på flere reisetips fra Norge?

Sjekk ut flere tips her…

Har du spørsmål om artikkelen eller lyst til å supplere med dine tips, er det flott om du skriver en kommentar under her.

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin
Share1