Nasjonale turistveier,  Norge,  Vestlandet

Majestetisk på Gamle Strynefjellsveien

Gamle Strynefjellsvegen
Gamle Strynefjellsvegen – en av Norges vakre nasjonale turistveier. Foto: Anne Bente Hauge

Gamle Strynefjellsvegen er vill og vakker.

Den smale veien bukter seg over fjellet og egner seg best for deg som har god tid og nyter bilferien på Vestlandet.

Den gamle Strynefjellsveien som ble bygd med handkraft i slutten av 1800 tallet har fremdeles et historisk sus over seg. Store deler er fremdeles gruslagt og mange steder er det så smalt at det ikke plass til mer enn en bil på veien.

Håndlagde steiner skiller veien og fjellsidene, slik de har stått siden hest og kjerre tok veien over fjellet.

Vi kjørte over fjellet siste uken i juli og kunne nyte turen over når fjellet viste seg fra sin beste side. 

Vindstille og sol – og overraskende lite biltrafikk. Vi følte nesten at vi var alene på veien over fjellet, og møtte kun på noen få biler underveis.

Dette er Gamle Strynefjellsveien

Den Gamle Strynefjellsveien er en avstikker fra Riksvei 15 fra Grotli mot Stryn. Fylkesvei 258 er en av Norges nasjonale turistveier som du ikke bør gå glipp av hvis du liker norske fjell og vidder. Her får du naturen rett utenfor bilvinduet.

Turen over fjellet er ca 27 km lang, og beregnet kjøretid i underkant av 1 time. Men det er uten stopp og er været på din side må du legge inn mange stopp for å nyte utsikten fra veikanten…. eller gå en tur i det flotte turterrenget.

Gamle strynefjellsveien
Etter en liten kjøretur oppover fjellet på den Gamle Strynefjellsveien møter vi et vakkert grønt fjellvann og viddene. Foto: Anne Bente Hauge
Gamle strynefjellsveien
Fra veien har du vide utsyn mot Strynefjell. Foto: Anne Bente Hauge
Gamle Strynefjellsvegen
Selv om det er langt ute i juli ligger snøen i Strynefjellet. Tidligere på sommeren er den Gamle Strynefjellsvege kjent for høye brøytekanter. Foto: Anne Bente Hauge

Du må ikke forvente gode veier over den Gamle Strynefjellsvegen. Mange steder er det kun plass til en bil, den er gruslagt og smal. Så her er det saktekjøring og null stress som passer best!

Den gamle stryndefjellsveien
Selv om vi er på biltur er det mulig å legge noen steiner på en varde og og nyte stillheten i fjellet. Foto: Anne Bente Hauge
Gamle strynefjellsveien
Når vi nærmer oss Sommerskisenteret på Stynefjellet ligger isen fremdeles på fjellvannet. Foto: Anne Bente Hauge

Grand finale på Strynefjellsveien

I løpet av turen over fjellet var jeg nesten tom for superlativer. Både veien og naturen var vakker, vill og fasinerende. Men når vi startet nedkjøringen åpnet det seg en utsikt som jeg ikke klarer å beskrive med ord. Dette er det beste av Norge og norsk natur. Fjorden langt, langt der framme, den grønne dalen og de hvite fjelltoppene!

Den gamle strynefjellsveien
Turen ned fra Strynefjellet slynger seg ned en vakker grønn dal med høye fjell på alle kanter og snøkledde topper langt framme. Foto: Anne Bente Hauge
Den gamle strynefjellsvegen
Vi kjører gjennom postkortvakker norsk natur! Bilferie på Vestlandet er herlig! Foto: Anne Bente Hauge
Den gamle strynefjellsveien
Vi var så heldige at en gammel folkevognbuss hadde parkert og poserte villig foran kameraet. Foto: Anne Bente Hauge

Når vi kom til det flotteste utsiktspunktet – fikk jeg som hobbyfotograf en gave fra noen tyske turister. En tysk folkevogn buss stor parkert som om den hørte til i et filmsett.  De var lykkelig uvitende om min glede og at dette bildet har blitt ett av mine personlige favorittbilder fra bilferien på Vestlandet.

Den gamle strynefjellsveien
Her poserer vår nye bil langs veien. En splitter ny Mitsubishi Outlander som er på sin første bilferie! Foto: Anne Bente Hauge

Vår knallrøde og splitter nye Mitsubishi Outlander passer fint inn i den grønne dalen også. Dette er “jomfruturen” til bilen, som er på sin første bilferie – bare et par uker etter at vi hentet den fra bilforhandleren.

Den gamle strynefjellsveien
Den smale veien ned fra Strynefjellet måtte vi dele med noen sauer som hørte til i fjellheiemen. Foto: Anne Bente Hauge

Til og med sauene var samarbeidsvillige denne dagen der de passet perfekt inn på Den gamle Strynefjellsveien – i rammen av den vakre naturen. Og veien – ja den er faktisk så smal som bildene viser. 

Den gamle strynefjelllsveien
Den siste delen av veien gikk langs den fossende og brusende elven ned dalen til vi møtte på Riksvei 15 som tok oss hele veien ned til fjorden. Foto: Anne Bente Hauge

Vi var strålende fornøyd med vår tur over Strynefjellet og kjører gjerne turen over flere ganger. Men da kanskje tidlig på sommeren når snøen ennå ligger dypt på fjellet, eller på høsten når fjellet viser seg i sin vakreste fargeprakt.

Har du lyst på flere reisetips fra Norge og Vestlandet?

Sjekk ut flere ferietips fra Vestlandet her…

Har du spørsmål om artikkelen eller lyst til å supplere med dine tips, er det flott om du skriver en kommentar under her.

Håper du har blitt inspirert ?

Reisehilsen fra Anne Bente ?
Reiseblogger som liker å utforske nye steder!

Reiseblogger på den Gamle Strynefjellsvegen
Yes, jeg var veldig fornøyd med turen over Strynefjellet

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Én kommentar

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share