Bilferie Norge,  Favoritter,  Inspirasjon,  Norge,  Reisepraten

20 tips for en vellykket bilferie i Norge

Bilferie i Norge på sitt beste – Valdresflya en vakker sommerdag.

Jeg hadde tenkt å skrive 10 tips for en bilferie i Norge, men så ble det 20 tips istedet. Dette er tips som ikke handler om bilen, men som handler om å få mest mulig ut av bilferien i Norge. Slik at du kan fylle opp både minneboken din og minnekortet til kameraet ditt.

1) Planlegg reiseruten for bilferien

Planleggingen legger grunnlaget for de beste opplevelsene. I alle fall om du har begrenset tid. Du vil ikke kaste bort tiden med å kjøre på kjedelige veier hvis du kan velge reiseruter som gir deg WOW-følelsen rundt hver sving. Med en god plan for din bilferie i Norge er det også mye enklere å endre på planen underveis, uten at alt blir helt tilfeldig.

2) Ta høyde for impulsstopp på bilferien

Det er mange koselige steder å stoppe på veien. Vi tok en impulsiv avstikker til Høvringen i Rondane.

Kanskje litt selvmotsigende til punktet over, om planlegging. Men når du planlegger, så legg alltid inn tid nok til å kunne ta noen impulsstopp eller avstikkere fra ruten. Uansett hvor mye du planlegger bilferien vil du ikke klare å se for deg alt som kan dukke opp på veien. Noen ganger oppdager du noe som du bare MÅ få med deg. Da skal du ikke ha for tett tidsskjema.

3) Få med deg minst en Nasjonal Turistveg

Atlanterhavsvegen er en av Norges vakreste veistrekninger og selvfølgelig en av de Nasjonale Turistvegene.

Det finnes 18 nasjonale turistveger i Norge, og de er lett spredd ut over landet. Velger du en nasjonal turistveg kan du være sikker på at du vil få mange flotte opplevelser underveis, og at det er laget gode muligheter for stopp på flotte utsiktspunkt. En nasjonal turistveg er en sikker vinner for deg som vil oppleve flott natur når du er på bilferie i Norge.

4) Begrens antall kilometer du kjører pr. dag

Ikke vær for ambisiøs for hvor langt du skal kjøre hver dag! Selv om du er på bilferie og det er mye flott å se på utenfor bilvinduet, så må du ha god tid til å stoppe underveis også. Ikke la det bli en jakt for å komme raskest mulig fra A til B, men la selve reisen være en del av høydepunktet. Sett heller av en dag eller to til rene transport-etapper hvis du skal reise langt, så kan du velge hovedveiene og ha full fart når du trenger det, og heller kose deg på korte opplevelsesrike etapper når du har kommet til det stedet i Norge du skal utforske. Mange transportetapper på rad er slitsomt, så unngå mange lange dager.

5) Google Maps er din beste venn

Bilferie Vestlandet - reiserute fra Vågsøy til Ålesund
Reiserute fra Vågsøy til Ålesund på bilferien på Vestlandet – beregnet med Google Maps.

Google Maps er i alle fall min beste venn, eller hjelpemiddel på veien. Jeg zoomer inn på den veien vi kjører og sjekker ut hva som ligger foran oss. Utsiktspunkt, spisesteder, attraksjoner, hoteller, campingplasser – nesten alt ligger der, bare du zoomer langt nok inn på kartet. Jeg sjekker også om det er noen avstikkere vi kan ta – som ligger litt utenfor den veien vi er på.

6) Stopp ofte når du er på bilferie

Har jeg kanskje nevnt det en gang allerede? Da fyrer jeg løs igjen for du MÅ stoppe underveis. Finn en tursti opp til en liten fjelltopp, en kyststi, en strand du vil utforske, en foss som du må kikke nøyere på, et kulturlandskap du vil beundre… Det er når du går ut av bilen de virkelig store opplevelsene finner sted.

På vei til Snøhetta Viewpoint på Dovre, tidlig en morgen før det ble mange på denne populære turstien.

7) Start dagen tidlig på bilferie

Jepp, up in the morning! Hvorfor sove bort ferien, når du kan starte dagen tidlig og få flere opplevelser i løpet av dagen? Spesielt hvis du skal på store turistattraksjoner eller besøke turistmagneter som Geiranger eller Trollstigen vil du slippe folkemengder hvis du er tidlig på veien. Min erfaring er at først mellom 10 og 11 blir det mange på veien og folkemengder på de mest populære stedene.

Kjører du opp Trollstigen tidlig en morgen, slipper du 10 store bobiler foran deg som hindrer utsikt (jeg har bobil selv, men liker fremdeles ikke å ha mange store biler foran meg når jeg skal kjøre utsiktsveier).

Skal du på et turistattraksjon som for eksempel Fløyen i Bergen vil køen bli større og større jo senere på formiddagen du dukker opp. Kommer du tidlig vil du mest sannsynlig unngå kø.

Kjører du tidlig opp Trollstigen er det få biler på veien og opplevelsen blir større.

8) Ta med klær for alle typer vær

Været i Norge kan du aldri stole på. Spesielt hvis du er på Vestlandet – der skifter været raskt. Når du i tillegg kanskje skal kjøre både langs en kystvei og på en fjellovergang vil temperaturen og været variere mye. Vi var i Geiranger en flott sommerdag. Dagen startet med regn, en time senere satt vi på en utecafé i t-skjorte og solte oss. Noen timer senere kjørte vi opp til utsiktspunktet Dalsnibba på 1500 meter over havet, hvor det var så kaldt at fleecejakke + allværsjakke nesten ble for kaldt. Bilferie i Norge gir deg alle typer vær på noen få dager, kanskje på samme dag!

Det var kaldt den dagen – oppe på Dalsnibba. Tidligere på dagen, nede i dalen var den over 20 grader og deilig solskinn.

9) Ta med turtøy og gode sko

Det er mye natur i Norge, og mange steder du kan stoppe for å nyte naturen. Ha gode sko på deg så du kan ta den lille turen inn i skogen for å se en vakker foss, eller klyve opp en skrent for å få med deg den beste utsikten. Turtøy og joggesko er et must på bilferie i Norge. Høyhæla sko og finklær kan du legge igjen hjemme, med mindre du skal bo på fine hoteller.

10) Ha en varm jakke med lommer i bilen

Jeg har alltid en lett og varm jakke med lommer lett tilgjengelig i bilen. Når du stopper fordi du oppdager en foss eller en utsikt du bare må se, er det greit å kunne kle på seg noe lunt og varmt for en rask tur ut av bilen. Du vet den temperaturen som endrer seg fort når du kjører rundt i Norge? Du vet aldri om temperaturen har endret seg fra forrige stop. Og lommene? Lommene trenger du til mobilen eller et kamera selvfølgelig, slik at kan putte det i lommene om du må klatre opp en steinrøys.

Midt på sommeren ligger snøen på de fleste fjellovergangene. Da er en lun jakke fin å ha når vi hopper ut av bilen.

11) Pakk det viktigste i en liten bag/trillekoffert

Med mindre du har med egen bobil eller campingvogn, må du sjekke inn på et hotell, en hytte eller sette opp telt. Da kan det være kjekt å slippe å dra med seg en diger koffert eller en bag som veier mer enn deg selv hver kveld når du skal slå leir. Jeg har en liten bag eller en trillekoffert med det jeg trenger av “vanlige” klær og toalettsaker, så lar jeg turklær og alt annet ekstra ligge i bilen til det er behov for det.

12) Unngå de store byene i rushtiden

Skal du besøke storbyer, så husk at det ofte er kø inn og ut av byene på morgenen og ettermiddagen. Så med mindre du liker å sitte i kø, sørg for å reise inn til en storby før eller etter rushtiden.

13) Ta med kjølebag – litt mat og drikke på bilferien

Tar du met mat på fjellovergangen kan du nyte matpausen med utsikt som denne fra Snøveien over Aurlandsfjellet.

Det er mye utmark i Norge. Det kan være langt mellom butikker og spisesteder når du er på bilferie i Norge. Spesielt om du kjører over fjelloverganger. Da er det kjekt å ha mat og drikke tilgjengelig så du slipper å kjøre forbi de flotte stedene fordi magen din skriker etter mat. En liten kjølebag holder maten frisk. Eller i det minste – kjøp med deg mat før du kjører over fjellet eller til et øde sted.

14) Ikke la bensintanken bli nesten tom

Husk å sjekke drivstofftanken før du kjører over fjelloverganger eller på småveier. Det kan være langt til neste bensinstasjon eller ladestasjon. Og du vil ikke gå tom for strøm eller drivstoff midt oppe på vidda eller langt inne i et dalføre.

15) Ikke la verdisaker ligge synlig når du forlater bilen

Det er ikke bare i Syd-Italia folk stjeler. Det finnes folk som tar seg til rette og rapper andres saker også i Norge. Så hold orden på sakene dine og ikke la verdisaker ligge synlig når du forlater bilen, så du frister folk på jakt etter noe å stjele. Ikke bare mister du verdisakene dine, men de ødelegger kanskje bilen din også, så hele bilferien blir ødelagt. Det vil du garantert ikke at skal skje!

16) Vask bilvinduet oftebilferie i Norge

Det er mange steder det er kjekt å kunne ta bilde mens du sitter i bilen! Her er vi på vei mot Trollveggen og Trollstigen.

Selv om du kanskje ikke trenger å vaske hele bilen hver dag, så vask vinduene hver dag når du er på bilferie i Norge. Husk at det er mye flott utsikt fra bilen når du kjører. Ta gjerne med vaskemiddel så vinduene alltid er rene. Da slipper du å få døde insekter og flekker med på bildene du tar mens bilen er i fart. Det kan være ganske kult å ta film av veien foran deg når du kjøre på noen av de spektakulære veiene, men en skitten rute gjør at filmen ikke blir så kul å se på etterpå.

17) Ha kameraet klartalltid!

Hold kameratet klart! Spesielt når du kjører på små veier med mye flott natur. Plutselig dukker det opp en utsikt, et gammelt hus eller noe som det er verdt å ta bilde av. Og siden bilen er i fart forsvinner motivet før du rekker å fiske fram kameraet om du ikke har det klart. Jepp, jeg har flere ganger sett med lange øyne tilbake på noe som jeg gjerne skulle knipset bilde av, men jeg var for sent ute fordi kameraet lå i veska!

Mobilen ligger alltid klar når vi kjører på norske fjellveier.

18) Ta med sengetøy og håndkler

Hvis du kun skal bo på hoteller, kan du la sengetøy og håndkler ligge igjen hjemme. Men hvis du skal ta inn på hytter eller i leiligheter må du enten ha med eget sengetøy eller leie det for en ganske høy pris. Vi liker best å bo på hytter når vi er på bilferie. Da kan vi slappe av i en sofa og kose oss på litt mer plass en i et trangt hotellrom.

19) Ta med badetøy på bilferien

Uansett hvor du skal i Norge – ta med badetøy. Bilferie i Norge er kanskje ikke det du forbinder med soling og bading? Men det finnes utrolig mange flotte strender og badeplasser. Da kan du nyte solen på en strand ytterst i havgapet eller bade på helt unike badeplasser. Skulle du være en pyse som meg, som helst skal ha over 22 grader før du hopper ut i vannet, så kan du faktisk være heldig med både vær og temperatur – og da er det kipt å ha lagt badetøyet igjen hjemme.

20) Soloppganger og solnedganger bli aldri feil

Solnedgang Bygdin
Gå ikke glipp av solnedgangen – her går solen ned ved Bygdin Fjellhotell.

Følg med på himmelen tidlig på morgenen når solen står opp og på kvelden når solen går ned. Ofte er det flotte fargespill på himmelen. Enten solen går ned i havet eller ned bak en fjelltopp.

Har du noen bilferietips som jeg har glemt å nevne?

Del gjerne i kommentarfeltet. Jeg vil gjerne få dine beste tips også!

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger som liker å reise på bilferie i Norge.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 Shares
Tweet
Pin
Share4