Bilferie Norge,  Norge,  Vestlandet

Høsttur over fjellene til Bergen

Bergen - bilferie
Bergen – utsikt fra Fløyen en fin høstdag.

4 dagers bilferie til Bergen

Det er flott å dra på bilferie om høsten. Her er forslag til en 4 dagers høsttur over fjellet til Bergen – en 4 dagers biltur hvor naturperlene ligger på rekke og rad. Norge er et fantastisk land, som er imponerende i all salgs vær, men spesielt vakkert når solen skinner på en knallblå himmel!

Høsten over fjellet er spesielt vakker, når fargene spraker i gult og orange.

Reiseruten for bilferien til Bergen er:

Dag 1:  Larvik – Haukelifjell – Kinsarvik
(337 km og 5 t 15 min. effektiv kjøring)

Dag 2: Kinsarvik – Norheimsund – Bergen
(151 km og 2 t 40 min. effektiv kjøring)

Dag 3: Bergen – Voss – Ulvik
(143 km og 2 t 20 min. effektiv kjøring)

Dag 4: Ulvik – Hardangervidda – Dagali – Larvik
(373 km og 5 t 55 min. effektiv kjøring)

Den største utfordringen på turen var tid nok til å stoppe alle stedene vi ønsket!

Bilferie dag 1:  Larvik – Haukelifjell – Kinsarvik

Den første dagen går gjenom Telemark og over Haukelifjell. Fram til vi kommer til Haukeli er dette å regne som en transportetappe. Men fra vi begynner å klatre opp mot Haukelifjell begynner feriefølelsen å komme.

Høsten er lunefull og vi kjører fra Vestfold i sol og blå himmel. Jo lenger mot vest vi kommer, jo mer tetter skyene seg til før vi får regn, snø og vind over Haukelifjell. 

Bilferie gjennom Telemark - høsten
Stille vann og fosser i Telemark – på Bilferie mot Vestlandet

Været setter ingen demper på turhumøret.

Det blir mye vær når vi kjører opp mot Haukelifjell. Regn, snø og vind, men vi sitter tørt og trygt inne i bilen.

Naturen er vakker i høstdrakt og det er spennende å kjenne på kreftene i vinden når vi stopper på toppen over Haukelifjell og regnet pisker mot oss så vi må sette sjøbein for å gå imot vinden. Midt på vidda nyter vi en god og varm stopp på fjellstuen med servering av ferske bakevarer.

Høstferie til Bergen - Haukelifjell
Vinteren har såvidt meldt sin ankomst på toppen av Haukelifjell

Nysnøen har kommet på Haukeligfjell. Selv om det er i slutten av september møter vi på snø og sludd på vidda.

Haukelifjell - bilferie på høsten
Høst og vinter møtes på Haukelifjell. Fjellet er vakkert selv i ruskevær.

Mye vann i Låtefoss

Når vi har passert Haukelifjell går turen videre ned mot Røldal og Låtefoss. Der møtes vi av store mengder brusende vann. Fossen spruter vann langt over veibanen og viser naturens krefter etter en lang nedbørsperiode. Det har ingen betydning at det regner når vi går ut for å se fossen, for det er uansett så mye vann i luften fra selve fossen.

Låtefoss - bilferie Vestlandet
Høy vannføring i Låtefoss, men storevannmasser både i elven og i luften.

Ved Låtefoss starter en av de nasjonale turistveiene. Hardanger har fått en av 18 nasjonale turistveier som er spesielt anbefalt for store opplevelser langs med veien. Resten av dagen følger vi denne fra Låtefoss til Kinsarvik.

Mer om den nasjonale turistveien i Hardanger her…

Odda Hardanger - bilferie vestlandet
Vakkert utsyn mot Odda som ligger vakkert til innerst i Hardangerfjorden.

Ved Odda stopper vi for å nyte utsikten ned dalen. Vi stoppet nesten helt øverst i dalen, ved broen som for anledningen var dekorert med sykler – der hvor fossen starter. Der er det en flott utsikt over hele Odda og Hardangerfjorden.

Siste del av turen går langs med Hardangerfjorden med de mange eplehagene. Her er veiene smale og mange steder er det ikke mulig å møte biler uten å finne en lomme for å gi plass. Fascinerende å tenke på at denne smale veien faktisk er en av hovedveiene mellom Østlandet og Bergen.  

Vi må selvfølgelig stoppe og kjøpe epler langs veien. Det er bare å legge igjen penger i en boks og ta med friske epler fra Hardanger. Fantastisk at det ennå er mulig å drive en så ærlig og tillitsfull virksomhet langs veien. Heia Norge!

Bilferie Vestlandet - Hardanger
Hardanger en regntung dag i september – eplehøstingen er i full gang.

Målet for dagen var Kinsarvik hvor vi bdde vi på Mikkelparken. Der leide vi en stor og flott hytte, med 3 soverom, to bad, kjøkken, stue og veranda. Mer enn stor nok plass foss oss som bare var to på tur 🙂  Best av alt likte vi elven som passerte rett under verandaen og utsikten ut mot Hardangerfjorden.

Overnatting Kinsarvik - Bilferie Vestlandet
Overnatting med utsikt – Mikkelparken i Kinsarvik.

Bilferie dag 2: Kinsarvik – Norheimsund – Bergen

Etter en opplevelsesrik gårsdag er vi klare for nye eventyr i Hardager på vei mot Bergen. Tidlig på morgenen går fergen fra Kinsarvik ut fjorden. Vi velger å droppe fergen og kjøre over den store Hardangerbrua og sørover de smale veiene langs fjorden mot Norheimsund. 

Bilferie Vestlandet - Hardanger
Fra Kinsarvik går turen nordover langs fjorden mot Hardangerbroen før vi vender nesen sørover igjen.

Bilferie Vestlandet - HardangerfjordDet er mye fint å se langs Hardangerfjorden.

Nasjonal turistvei – Hardanger

Hele veien fra Granvin til Steinsdalsfossen er en del av Hardangers nasjonale turistvei. Det bli mange små fotostopp underveis langs fjorden, men vårt første store mål for dagen er et stopp ved Steinsdalsfossen utenfor Norheimsund.

Denne fossen er det mulig å gå bak uten å bli våt. Det vil vi ikke gå glipp av! Lett regnvær er ingen hindring, og etter å ha parkert bilen på den store parkeringsplassen ved fossen, går turen bort til Steinsdalsfossen og opp bak det fossende vannet. Jeg er alltid like fascinert av fosser og rennende vann. Denne dagen var det mye vann i fossen.

Det er verdt en liten stopp på bilferien for å oppleve fossen på nært hold.

Det sies at vi ikke skulle bli våte av fossen, men da burde vi kanskje holdt oss litt mer på avstand. Etter at vi har blitt våte av både fossen og regnværet, inspisert alle sider av fossen og tatt bilder fra alle vinkler – kjører vi vestover mot Bergen over Eikedalen – et vakkert område med mange hytter.  

Steinsdalsfossen - fint stopp på bilferie på Vestlandet
Steinsdalsfossen utenfor Norheimsund som det er mulig å gå bak uten å bli våt…

Vil du høre bruset fra fossen… trykk på videoen under her!

Vakre Bergen uten regn!

Vi ankommer Bergen tidlig på ettermiddagen og sjekker inn på Det Hansiatiske Hotel. Et ærverdig hotell på bryggen i Bergen, bygget på de gamle husene – og hotellet har masse gammel sjarm kombinert med vakker eleganse. Ikke minst ligger det midt i smørøyet i Bergen, kun et steinkast fra Fløybanen.

Bergen på bilferie
Bryggen i Bergen – mens skyene er på vei til å forsvinne og solen titter fram.

Bilferie dag 3: Bergen – Voss – Ulvik

Vi våkner opp til en knallblå himmel i Bergen. Etter en et par dager med både snø, regn, vind og sol, blir denne dagen både vindstille og strålende.

Vi setter kursen mot Fløyen tidlig på morgenen for å unngå kø på Fløibanen. Kl 0900 er det bare å kjøpe billett og ta banen uten ventetid (et par timer senere er køen lang). 

Fløibanen tar oss med rett opp det bratte fjellet og etter bare 7-8 minutter er vi på toppen av Fløyen. 

Fløibanen er noe du må få med deg som turist i Bergen.

Fløibanen er en kabelbane som går fra Bergen sentrum opp de bratte bakkene til utsiktspunktet Fløyen. Kabelbanen går på skinner og blir drevet opp av to store drivhjul.  Fløibanen åpnet i 1918 og er Bergens mest besøkte turistattraksjon og mye brukt av beboerne i Bergen til å komme opp på fjellet og nyte naturen.

Fløyen i Bergen - stopp på bilferien
Fra Fløyen er det fantastisk utsikt ut over byen, fjellene og havet.

Utsikt fra Fløyen

Denne dagen er det knapt et vindpust og blå himmel så langt vi kan se. Og fra Fløyen kan vi se langt – utsikten er fantastisk. Vi kunne ikke ha funnet en bedre dag for vår bilferie til Bergen.  

På toppen nyter vi utsikten til alle kanter – både ut mot havet og inn mot fjellene, før vi tar en tur rundt i de flotte turløypene som er på Fløfjellet.

Ned fra fjellet velger vi å gå de bratte og svingete turløypene som går ned til byen. Turen ned er ca 3 km lang og vi bruker lang tid da vi også nyter utsikten på vei ned. Her møter vi også mange spreke bergensere og turister som velger å gå opp til toppen. PS! Skal du gå opp må du regne med å få høy puls. Det er bratt opp til Fløyen!

Utsikt fra Fløyenfjellet - bilferie til Bergen
Det er ikke hver dag Bergen det er strålende sol og vindstille i Bergen. Vi nyter dagen!

Bilferien fortsetter mot Ulvik

Vi avslutter Bergensbesøket med en lunsj på en koselig restaurant i gamlebyen, før vi setter kurset ut av byen mot Voss og Ulvik som ligger helt innerst i Hardangerfjorden.

På veien er det mye vakker natur og vi tar en liten avstikker til Skjervsfossen som ligger langs den gamle riksveien. Her kan du gå ut på platået som ligger ved toppen av fossen som faller 150 meter rett ned i dalen. Det er også mulig å stoppe ved bunnen av Fossen om du ønsker det.

Bilferie på Vestlandet ved BergenTuren går ut av Bergen, via Voss med til Ulvik i Hardanger gjennom vakker Vestlandsnatur.

Skjervsfossen - stopp på bilferie på Vestlandet
Skjervsfossen er en avstikker som er verdt å ta hvis du liker fosser.

Vi kjører videre mot Ulvik via riksvei 572 og Espedalsvatnet. Turen ned mot Ulvik går på svingete smale veier med utsikt ut over Hardangerfjorden og Hardangervidda.

I Ulvik bor vi på et enkelt pensjonat helt nede ved fjorden. Vi ankommer Ulvik sent søndag ettermiddag og stedets serveringssteder har stengt for dagen.  Ulvik er en liten bygd uten stort utvalg, så det å finne seg et sted å spise middag var en utfordring da alt var stengt. Til slutt fant vi et gatekjøkken som reddet oss fra sulten.

Hva du enn bestiller på et gatekjøkken – hold deg unna Pizza…. og velg heller det som gatekjøkken kan best, Hamburger og pølser.

Dag 4: Ulvik – Hardangervidda – Dagali – Larvik

I dag er det siste dagen av denne fantastiske Vestlandsturen og været er på vår side. Knallblå himmel og nok en vindstille dag gir oss en flott tur langs Hardangerfjorden før vi klatere opp Måbødalen mot Hardangervidda.

Ulvik i Hardanger på bilferie på Vestlandet
Speilblank fjord med Ulvik og Hardangervidda.

Måbødalen og Vøringfossen er fine stopp på bilferie

Måbødalen - stopp på bilferien
Måbødalen er dyp og trang, og den gamle veien står i stil til dalen.

Vi stopper og går en liten tur langs den gamle veien i Måbødalen, som nå er stengt for biltrafikk. Den er åpen for syklister og gående og gir et godt bilde av hvordan veien var før i tiden og hvor bratt Måbødalen er. De smale veiene med hårnåssvingene passer best for de myke trafikantene. Den bratte og smale Måbødalen og gamleveien som nå kun er åpen for syklister og gående.

På toppen av Måbødalen ligger Hardangervidda foran oss og ikke minst Vøringsfossen.

Her er det flere utsiktsplatåer. Det første stoppet er langs hovedveien som gir et flott utsyn ned Måbødalen. Men den virkelig flotte utsikten får du hvis du kjører inn til Fossli Hotell. Der er det laget store og sikre utsiktsplatåer som gir deg panoramautsikt over Måbødalen og Hardangervidda.

Vøringfossen er et fint stopp på bilferien
Utsikt mot Vøringsfossen, Måbødalen og Hardangervidda fra platået ved Fossheim Hotell.

Med bil over Hardangervidda

Turen over Hardangervidda byr på vakker natur som viser seg fra sin beste side. Det er speilblanke sjøer, høstkledde vidder  og noen steder ligger et tynt lag med snø, som vitner om at vinteren snart starter her på vidda.  

Hardangervidda med bil
Hardangervidda viser seg fra sin beste side denne solfylte dagen.
Hardangervidda Halne Fjellstove utsikt
Vi nyter utsikten fra Halne Fjellstove midt oppe på Hardangervidda.

Etter en flott tur over Hardangervidda kommer vi til Geilo hvor turen går over Dagalifjell og hjemover langs Numedalslågen til Larvik. De største naturopplevelsene er tilbakelagt, men det er fremdeles mange lekre høstfarger som passeres når vi kjører hjem.

Bilferie - utsikt fra bilvinduet
Enkelte steder viste trærne seg med sin flottest høstdrakt. Utsikt fra bilvinduet.

Vår tur gikk i uke 40 og etter en varm september var det overraskende lite høstfarger å se på veien, men selv om høsten og vinteren hadde meldt sin ankomst på toppen av både Hardangervidda og Haukelifjell.

Vi fikk kjenne på alle værtyper i løpet av denne 4 dagersturen, og selv om regnet pisket sidelengs enkelte ganger var det en spennende opplevelse uansett vær. 

Vi som vanligvis reiser sørover til sol og sommer har virkelig fått smaken på Norge og gleder oss til nye turer i norsk natur.

Håper du også ble inspirert til å ta en Høsttur rundt i Norge.

Reisehilsen fra Anne Bente 🙂
Reiseblogger som var heldig med været i Bergen

Har du lyst på flere reisetips fra Norge?

Sjekk ut flere turtips for bilferie i Norge og på Vestlandet.

Har du spørsmål om artikkelen eller lyst til å supplere med dine tips, er det flott om du skriver en kommentar under her.

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 Shares
Tweet
Pin
Share3