Bilferie Norge,  Norge,  Sørlandet

Nordsjøveien på Sørvestlandet

Nordsjøveien er en reise mellom himmel og hav. På smale veier, over fjell og langs kysten. Det er ikke bare på Vestlandet og i Nord-Norge du finner spektakulære veistrekninger! På Sørlandet og Sørveslandet ligger den kystnære strekningen som har fått navnet Nordsjøveien. Skal du på bilferie eller bobilferie er dette en fin vei med mange opplevelser.

NB! Kjører du bobil så vær forberedt på et par meget smale partier.

Den smale Jøssingfjorden byr på spennende utflukt.

Nordsjøveien starter i Kristiansand og følger kysten helt opp til Haugesund. Jeg skal ta deg med på strekningen mellom Flekkefjord og Egersund. Som kanskje er den mest spektakulære delen av turen?

På vår bobiltur langs Norsjøveien fulgte vi Riksvei 44 fra Flekkefjord mot Egersund. Veien slynger seg over fjellpartier på til tider meget smale veier, går innom smale fjorder og langs kysten med utsikt mot hav og svaberg.

Vi startet i Flekkefjord. En koselig sørlandsby.

Fra Flekkefjord til Jøssingfjorden på Nordsjøveien

Første delen av turen vår gikk fra Flekkefjord til Jøssingfjorden, hvor planen var å besøke de to små husene under Helleren. Med bobil og en vei som stadig ble smalere ble turen langs Nordsjøveien til tider en nervepirrende opplevelse, men med tålmodighet og en god sjåfør går det meste bra!

Riksvei 44 – Norsjøveien – tar deg med over et fjellparti.
På vei ned mot Åna Sira blir veien smal og svingete.
Og på det smaleste partiet av Norsjøveien møtte vi 3 bobiler. PS! Vi kjørte også bobil og det gikk med noen cm. klaring…
Veien videre går over et fjellparti som minner om kystlandskap.
Det er mange sjøer på veien.

Jøssingfjord og to små hus under Helleren langs Nordsjøveien

På tur langs Nordsjøveien er det verdt å stoppe ved Helleren for å besøke de to små husene som ligger under fjellet, som danner et naturlig ly for nedbør. Husene er fra 1800-tallert, men det skal ha bodd folk her siden 1500-tallet.

Nå står husene som en del av Dalane Folkemuseum, og det er fascinerende å se hvordan de små husene er bygget inn i naturen. Fjellet som danner tak over husene måler på det dypeste 10 meter.

2 små og gamle hus ved Helleren.
Husene ligger under Helleren som danner et tak.
De bærer preg av vær og vind, men de er åpne for publikum som vil se hvordan det var i disse små husene som har stått der i nesten 200 år.

Fra Jøssingfjord til Egersund på Nordsjøveien.

Fra Jøssingfjorden går Nordsjøveien videre opp mot fjellet, og du får en flott utsikt over fjorden før du begir deg inn på fjellpartiene. Ønsker du en liten avstikker skal det være veldig idyllisk i Sogndalsstrand. Vi valgte likevel å kjøre direkte mot Egersund.

Veien går over fjellformasjoner som minner oss om at det er kort vei til kysten. Men med mange små sjøer, så vi er usikre på om det er innsjøer eller en del av havet. Noen steder dukker derimot havet opp klart og tydelig når veien går langs med kysten.

På vei opp fra Jøssingfjorden møter vi høye fjellvegger.
Og vi skal gjennom fjellet! Legg merke til hvor veien gikk før… inn til venstre.
Fine veier over fjellet med mange innsjøer som dukker opp langs veien.
Ser vi sjøen eller innsjø her?
Dette er en del av havet. Nå har vi kommet til kysten.
Så nærmer vi oss Egersund som er målet vårt for denne turen langs Nordsjøveien.
Egersund er kjent for å være en sykkelby.

Vi var godt fornøyd med kjøreturen vår langs denne delen av Nordsjøveien. Turen er 63,7 km lang og beregnet kjøretid er ca 1 time og 14 min. Men beregn minimum 2-3 timer hvis du vil stoppe litt underveis.

Takk for følget!

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share