Bilferie Norge,  Inspirasjon,  Norge,  Reisepraten

Bilferie i Norge – opplevelser langs veien

Norge er et fantastisk land å reise på bilferie i. Med veier som går i dype daler, høye fjelloverganger, langs vakkert kystlandskap og smale fjorder. Reiser du på bilferie i Norge kan du glede deg til mange flotte opplevelser på veien mellom A og B, og ikke bare se fram til å nå destinasjonen.

Bilferie handler om nye opplevelser rundt hver sving, om å oppdage landet, landskapet og kultrulandskapet mens du kjører, og om å ta seg tid til å stoppe når du ser noe spennende.

Nyt turen. Bilferie er mer enn bare å kjøre fra A til B!

Hvor skal du dra på bilferie i Norge?

Hvor skal du reise? Hvor finnes de beste veiene? Kanskje du er vant til å kjøre E6 mellom Oslo og Svinesund, eller E18 mellom Oslo og Kragerø. Følger du motorveien er det ikke noe spesielt å skrive hjem om! Men, det er heller ikke på motorveiene rundt storbyene du skal ta turen. Det er på veiene der det er langt mellom byene, eller på småveiene utenfor byene at du kan kose deg på bilferie og dra på oppdagelseferd.

På vei over Panoramaveien mot Hemsedal. En flott fjellovergang med mye utsikt.

Du kan dra på bilferie der du bor!

Du trenger faktisk ikke å dra lenger enn noen mil fra der du bor for å skape minner – men du må kjøre veier du alltid aldri vært på, du må kikke på utsikten og dra på oppdagelsesferd. Ikke bare kjøre forbi for å komme til planlagt sted. I gamle dager reiste folk på biltur på dagstur. De tok med nistekurven og kjørt tur for å se på natur og kulturlandskap, fant seg og fin plass til å parkere og tok fram nisten! Det kan du også gjøre!

En koselig og smal vei i nærheten av Larvik ved Roppestad, kun 20 minutter fra der jeg bor!

Bilferie på de nasjonale turistveiene

Skal du reise på bilferie og dra på langtur, så du kan sikte deg inn mot noen av de nasjonale turistveiene i Norge. Det er kjøreruter som er definert som severdige og lagt opp for at turister skal få glede av kjøreturen og oppleve norsk natur. Det er ofte flotte utsiktspunkt, det er laget vakre rasteplasser og du vil garantert få mange opplevelser underveis.

Det er 18 nasjonale turistveger. De fleste befinner seg på Vestlandet og i Nord-Norge. Det er også der de mest spektakulære naturopplevelsene dukker opp i bilvinduet når du er på bilferie.

Oversikt over alle de nasjonale turistvegene kan du lese mer om på nettsiden til de nasjonale turistvegene. Klikk her for mer info!

Mine favorittveier for bilferie i Norge!

Jeg har fortsatt tilgode å ha kjørt alle de 18 nasjonalturistveiene, men alle står på bucketlisten min. Av de jeg har besøkt har alle vært verdt turen. Jeg har testet halvparten av turistvegene, og gleder meg til å prøve resten. Noen av dem har jeg kjørt flere ganger. Siden alle har vært bra, er alle på favorittlisten min, og jeg tar gjerne turen tilbake igjen.

Dette er de nasjonale turistveiene jeg har kjørt selv og som varmt anbefales. Klikk deg inn på lenkene for å lese mer om hvordan vi opplevde de fantastiske veiene!

Valdresflya gir deg fantastisk utsikt fra bilvinduet.
Stegasteinen utsiktspunkt
Aurlandsveien: Utsiktspunktet Stegasteinen med panoramautsikt mot Aurlandsfjorden
Sognefjellveien går forbi isbreer og Norges høyeste fjell.

Alle de nasjonale turistvegene er vakre og opplevelsesrike på sin måte. Så jeg anbefaler deg å starte på en tur som er nærmest deg, og skape dine egne minner og finne din favoritt. Og ta deg god tid til å stoppe underveis. Nyt utsikten, finn en tursti og gå litt vekk fra veien. Og ta med niste!

På vei ned fra Gamle Strynefjellsveien åpner utsikten seg mot nye fjelltopper. Dette er kanskje en av mine favorittutsiktspunkt.

Bilferie på småveier

Det er ikke bare på de nasjonale turistvegene du vil få fine naturopplevelser på bilferie. Det finnes mange andre flotte kjøreruter. Veien over Haukeli, Suleskarveien som går fra Telemark via Agder til Rogaland, Panoramaveien som starter ved Fagernes og går i storslagent fjellandskap over til Hemsedal, hovedveien til Bergen som går over Hemsedalsfjellet ned til Lærdal, Aurlandsdalen, turen mellom Tuddal og Rjukan eller Rjukan og Rauland – og mange flere! Sjekk ut Google Maps, og drøm deg bort – lag en plan og start bilen!

Utsikt fra bilen mellom Oppdal og Sunndalsøra.
På vei over Haukeli en høstdag!

Når på året er det best å reise på bilferie

De fleste reiser på bilferie om sommeren i Norge. Men det kan være vel så bra å reise utenom sesongen. Vi har reist på bilferie i påsken, høstferien og langhelger både vinter, vår, sommer og høst. Landskap som passerer forbi bilvinduene er vakkert når det spraker i høstfarger, når løvet nettopp har sprunget ut og er lysegrønt eller når naturen dekkes med hvit snø så langt øyet kan se!

Skal du reise til de mest kjente stedene som Trollstigen, Geiranger, Flåm eller andre turistmagneter – er det smart å være tidlig ute før det blir så mye trafikk at du ender opp i kø.

Her kan du få 20 tips til bilferie i Norge!

Suleskarveien en regnfull høstdag!
Hardangervidda en strålende høstdag!
På vei fra Rauland til Rjukan en fin vinterdag.
På vei inn Oldendalen en sommerdag!

Kort eller lang bilferie?

Du kan dra på dagstur med bil, ta en helgetur eller dra på bilferie over flere uker. Bilferie handler om å utforske nye steder og samle gode minner fra opplevelser underveis.

Vi har hatt flere fine 2 dagers rundturer. Da kombinerer vi ofte turen med en vandring i fjellet, et besøk til en park, et arrangement, eller besøk til familie og venner. Vi velger ikke alltid den raskeste veien til destinasjon, vi velger heller nye veier vi aldri har kjørt før for å få nye opplevelser på vei til destinasjonen.

Hva med været på bilferie i Norge?

Vær er det mye av i Norge. Vi har kjørt i snøvær, pøsende regnvær, tåke, vind og strålende sol. Og alle værtyper har sin egen sjarm. Ja, det er faktisk sant. Selv om jeg foretrekker sol og varme, så er det noe spesielt å se naturkreftende og skiftene vær.

Det er faktisk ganske fascinerende å se tåken komme i full fart over veien og dekke landskapet. Det er også fascinerende å se hvordan pøsende regnvær gir fantastiske fossefall. Det er fascinerende å kjøre fra sol, gjennom snøbyger og ende opp i sol igjen kort tid etter. Eller kjøre fra sommertemperatur nede ved fjorden til iskald vind på fjellet. Været skifter fort og det i seg selv er fascinerende. Men når solen skinner er alt bra!

Det du kan være ganske sikker på når du er på bilferie i Norge, er at været kommer til å bli skiftende. Så skulle du møte på mørke skyer og regn, kan du vende nesen mot der himmelen er blå og solen skinner.

Blikk stille på Atlanterhavsveien!
Tåken ligger som et lokk over Trollstigen.
Sludd på Suleskarveien i oktober!
Sol og mørke skyer skaper magisk lys på Jæren i Rogaland.

Er du klar for en bilferie i Norge?

Mitt råd til til deg er å finne et kart og bare kjøre! Unngå de mest traffikerte motorveiene rundt storbyene. Men så fort du er utenfor de største byene er det mye fint å se langs veien også på Europa-veiene. Alt du trenger å gjøre er å nyte utsikten, og stoppe når du oppdager noe spennende du vil se mer på!

Her finner du mange tips til reiseruter med bil i Norge!

God tur på bilferie i Norge!

Anne Bente, reiseblogger og bilferieentusiast.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share