Vestlandsperler på 3 dager
Bilferie på Vestlandet
Dette er bilferien til Vestlandet som gir deg store og varierte naturopplevelser rett fra bilvinduet. I løpet av 3 dager kjørte vi over 4 fjelloverganger, får nærkontakt med dype fjorder, fotturer i fjell og skog, togtur med Flåmsbana og opplevd norske kurturminner. Norge i et nøtteskall!
Reiseruten for bilferien til Vestlandets perler:
Dag 1: Larvik – Hemsedal
(293 km og 3 t og 50 minutters aktiv kjøring)
Dag 2: Hemsedal – Lærdal – Aurlandsfjellet – Flåm – Aurlandsdalen
(154 km og 3 timers aktiv kjøring)
Dag 3: Aurland – Geilo – Larvik
(356 km og 5 t og 30 minutters kjøring)
Bilferie dag 1: Larvik – Hemsedal
Første dagen på denne lille bilferien er å regne som en ren transportetappe fra Larvik, via Drammen og Gol før vi kjører opp til Hemsedal. Siden vi kom fram på ettermiddagen, rakk vi en times spasertur før det ble kvelden. Det ble også tid til en koselig stopp på cafeen som lå rett under leiligheten vi hadde leid for natten.
Bilferie dag 2:
Hemsedal – Lærdal – Aurlandsfjellet – Flåm
Oi, oi – denne dagen er virkelig helt fantastisk.
Dette er en dag fylt med naturopplevelser fra tidlig på morgen til sent på kveld, med noe av den vakreste naturen Norge har å by på. Høye fjell, gamle kongeveier, stavkirke, fosser, dype fjorder, panoramautsikt, koselige småbyer og mye mer. Alt dette på en dag – og uten stess.
Foss hører til på bilferie
Første stopp for dagen er på Rjukandefoss.
Fossen ligger kun en kort kjøretur fra Hemsedal hvor bilen parkeres og du må gå ca 200 meter på en skogssti inn til fossen.
Selve fossen kan ikke sees fra veien, så følg med på skitet som viser hvor du kan stoppe og parkere bilen. Dette er ingen stor turistattraksjon, så skiltet er ikke stort.
Det er en godt merket sti inn til fossen, som er et imponerende skue. Rjukandefossen faller ned i et smalt juv før vannet renner videre ned i elven Hemsila mot Hemsedal. Over juvet går den en tynn bro som det kreves mot å gå over, i alle fall hvis du har en anelse høydeskrekk. Med to langsgående planker og et ustøtt rekkverk gynger broen godt når du går over, så det var med skrekkblandet fryd vi gikk den korte (lange) turen over det fossende vannet i juvet under oss.
Les mer og se flere bilder fra Rjukandefossen her…
Fra Rjukandefoss går turen videre langs Hemsedalsveien mot Lærdal. Langs veien passerer vi grønne enger, snaufjell, innsjøer og koselige hytteområder, før vi forlater fjellet og kjører vestover.
Ingen bilferie uten et bygdetun
Borlo Bygdetu er vårt neste stopp.
Her ligger rester fra den gamle Kongeveien med en samling av både gamle hus fra lenge før bilen ble oppfunnet, og en gammel sjarmerende bensinstasjon.
PS! Vi er fremdeles på formiddage på dag 2 av denne bilferien.
Stavkirke er et must på bilferie i Norge
Borgund Stavkirke er en Norges best bevarte
Fra Borlo Bygdetun er det kun en kort kjøretur til Borgund Stavkirke fra 1150-1200 tallet. Borgund Stavkirke regnes å være den best bevarte av alle de norske stavkirken. Dette er et populært stopp for turister og det har blitt bygget et moderne turistsenter like ved kirken, hvor du kan parkere bilen og lære mer om historien bak kirkebygget.
Like ved Borgund Stavkirke ligger Vindhellevegen – som er ingeniørkunst fra 1800 tallet med en veistrekning som snor seg opp fjellet – beregnet på hest og vogn. Like bak kirken går det en sti som tar deg med opp til restene av denne veien. Vi startet turen, men måtte gi oss fordi det var for vått i stien og vi hadde ikke tatt på oss fjellskoene som hadde passet best til denne turen. Men, vi har krysset det av på ønskelisten, at neste gang vi er i dette området skal vi gå opp Vindhellevegen.
Hvis du vil lese hva vi gikk glipp av – og som du kanskje ikke vil gå glipp av kan du se hva Tripadvisor har å si om denne gamle veien – Vindhelleveien…
Sjarmerende trehusbebyggelse på bilferie
Lærdal er neste stopp – kjent for sitt gamle sjarmerende sentrm i Lærdalsøyri.
Turen går videre den korte veien til Lærdal som er kjent for sin gamle trehusbebyggelse. Her tar vi en pause fra kjøringen og rusler rundt i gamlebyen for å se på den gamle trehusbebyggelsen i Gamle Lærdalsøyri hvor det er mer enn 150 godt bevarte trehus fra 1700- og 1800-tallet.
Vi benytter sjansen til å kjøpe litt niste før vi gjør oss klar til å kjøre opp på fjellet. Snøveien over Aurlandsfjellet har jeg gledet meg til lenge, da jeg har vært her en gang for mange år siden og sitter igjen med mange gode minner. Vi regner med at det vil ta tid å komme over for oss som stopper hver gang vi passere et flott utsiktspunkt – matpakke må derfor medbringes før vi forlater sivilisasjonen.
PS! Vi er fremdeles på formiddagen på dag 2 på denne bilferien, men det nærmer seg lunsjtid!
Bilferie på Vestlandet = Fjord og fjell
Sognefjorden må beundres!
På vei ut av Lærdal får vi vårt første møte med Sognefjorden og Lærdalsfjorden som viser seg fra sin mest vakre side.
En nasjonal turistvei må med på bilferien
Snøveien over Aurlandsfjellet
Et lite stykke utenfor Lærdal starter stigningen opp mot Aurlandsfjellet og Snøveien. Dette er en av Norges najonale turistveger og regnes som en av de vakreste fjellovergangene. Det kan jeg forstå etter at vi har kjørt turen med uttallige stopp for å nyte utsikten og naturen underveis.
Snøveien er en vei som MÅ være med på en bilferie på Vestlandet!
Den første delen av veien går opp smale og svingete veier med brusende elver og fossefall før fjelltoppene viser seg med snø på toppen. Veien over Aurlandsfjellet har fått navnet Snøveien fordi det er snø langs veien selv midt på sommeren.
Når veien kommer forbi tregrensen dukker Vedahaugane opp – hvor det har blitt laget en uendelig lang benk for å nyte utsikten, nisten eller bare ta en pause i fjellheimen. Følger du gangveien langs benken kommer du til en hule med kunstverket Hiet – en installasjon med en Bjørn på en rekke gamle gjenstander. For å se dette kunstverket må du gå inn i selve hulen.
Når vi har passert tregrensen går turen videre til Flotane. En rasteplass midt oppe på fjellet med utsyn mot viddene i alle retninger. Vi tae en litt lengre stopp her og går turen ned til Flotvantnet hvor en brudeslør-foss stuper ned i den lille fjellsjøen.
På rasteplassen er det både sitteplasser og toaletter, perfekt for å innta dagens medbrakte lunsj – med utsikt mot de grønne engene, fjellene, snøen og fossen.
Fra et herlig lunsjstopp går veien videre over snaufjellet før vi begynner å se konturene av fjellene langt borte og veien sakte men sikkert går nedover igjen.
Utsikt til dype fjorder hører til på en bilferie
Stegasteinen er neste stopp – gjør deg klar for giantisk utsikt!
På vei ned fra Aurlandsfjellet møter du på den elegante utsiktplattformen Stegasteinen, som gir deg enn illusjon av å sveve i løse lufta. Den strekker seg 30 meter ut over fjellsiden og 650 meter over Aurlandsfjorden. Helt ytterst på plattformen er det glass som gir ekstra utsikt mot fjorden under.
Det er først etter å ha sett denne utsikten det virkelig går opp for meg hvilket fantastisk vakkert land Norge er. Naturen er unik og det er svært få steder som kan måle seg med de storslagne norske fjordene på Vestlandet.
Fra Stegasteinen går veien i hårnålssvinger ned langs fjellveggen og utsikten blir ikke mindre imponerende selv om vi nærmer oss fjorden. De grønne engene mot de mørke fjellene og dype fjordene er vakre kontraster.
PS! Vi er fremdeles på dag 2 på denne bilferien. Vi har passert lunsjtid nå og klokken nærmer seg 1400.
Verdens vakreste togreise på bilferie?
Vel nede ved fjorden går turen vår til Flåm hvor Flåmsbanen venter!
Etter å ha kjørt over relativt stille og lite trafikkerte fjelloverganger, blir møtet med Flåm nesten litt overveldende. Her myldrer det av turister fra alle verdensdeler. Alle blide og fornøyde over å være på denne vakre plassen innerst i Sognefjorden.
Det første vi gjør når vi kommer til Flom er å sikre oss billett til Flåmsbana som går fra Flåm til Myrdal t/r. Toget går fra Flåm kl 1700. Nok tid for oss til å få oss litt mat før toget går.
Flåmsbana er en av Norges største og mest besøkte attraksjoner og er kjent for å være en av verdens vakreste togreiser.
Turen tar deg med opp fra havsnivå til Myrdal på Hardangervidda, 867 meter over havet. Hele turen opp tar litt under en time, og går langs fjellveggene i stupbratte daler, gjennom 20 tunneller og med utsyn mot fosser og vakker natur. Flåmsbana er en av de bratteste toglinjene i verden på vanlige togskinner og blitt kåret til en av verdens vakreste togreiser.
På toget er det fargerikt felleskap med folk fra mange nasjoner og det prates på utallige ulike språk. På vei oppover kommer vi i prat med en amerikansk familie som har gått turen fra Myrdal til Flåm. De er på vei tilbake til hotellet og er slitne, men fornøyde etter den 20 km lange turen langs gruslagte veier tett på naturen.
Neste gang vi kommer hit må vi legge inn mer tid, og ta denne turen selv – til fots, for virkelig å ta inn over oss naturopplevelsene i denne vakre og trange dalen.
Et av høydepunktene på turen med Flåmsbana er stoppet ved Kjosfossen hvor Huldra danser og synger ved fossen (kun om sommeren). Det er nesten like artig å se på reaksjonen til alle utlendingene når huldra starter showet, som å se selve showet. Du blir stolt av å være norsk i slike settinger hvor norsk natur og kultur viser seg fra sin beste side.
Og forresten, det regnet når vi var på Kjosfossen – men det hadde ingen betydning! Norge er faktisk et vakkert land selv om solen ikke skinner og det kommer noen drypp fra himmelen.
For en fantastisk dag på Vestlandet!
Etter en dag på veien, med mange stopp og enda flere inntrykk, sjekker vi inn på dagens overnatting inne i Aurlandsdalen. Vi har vært på farten i 12 timer, og opplevd så mye at det nesten er vanskelig å forstå hvor mye flott vi har sett på denne dagen. Vi skal overnatte på en gård inne i dalen.
Bilferie Dag 3: Aurland – Geilo – Larvik
Etter en overnatting i Aurlandsdalen vender vi nesen østover og tilbake til Larvik. Først kjører vi inn Aurlandsdalen og lar oss imponere over speilblanke vann som ga oss dobbelt sett av fjell og kulturlandskap.
Veien opp fra Aurlandsdalen går på smale veier, med flotte utsyn, forbi fosser og gjennom tuneller.
På toppen møter sauene oss langs veien og fjellene flater ut til vidder.
Siste etappe går over Geiteryggen til Geilo og over Dagali og ned Numedalen til Larvik.
Dette ver 3 flotte dager på bilferie på Vestlandet!
Vi fikk med oss noe av det beste Norge har å by på av natur med bilen som reisefølge.
– Fjelloverganger
– Fjorder
– Fosser
– Togreise
– Stavkirke
– Bygdetun
– Panoramautsikt
– Turer i naturen
Det var andre gang jeg tok denne 3 dagers turen, og det kan godt hende den står på listen igjen. Kanskje en høsttur når fargene går fra grønt til orange?
Håper du ble inspirert til å legge ut på en bilferie i Norge.
Alt du trenger er 3 dager – bare følg denne reiseruten så har du planen i boks!
Reisehilsen fra Anne Bente 🙂
Reiseblogger som liker å dra på bilferie i Norge!
Har du lyst på flere reisetips fra Norge?
Sjekk ut en ukes bilferie i Norge her – med reiserute og turtips for hele uken!
Har du spørsmål om artikkelen eller lyst til å supplere med dine tips, er det flott om du skriver en kommentar under her.
Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.
Anne Bente
Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.
Én kommentar
Tilbakeping: