Bybobil,  Norge,  Telemark

Vinterdrøm på Vierli på Rauland

Jeg koser meg i skiløypene på Vierli ved Rauland.

Rauland og skitur på Vierli har lenge stått på ønskelisten min. Jeg har mange gode barndomsminner fra Rauland, spesielt Vierli med sin hvite vidder hadde jeg friskt i minne, selv om det var mange 10-år siden sist jeg var der.

Siden vi har kjøpt oss en bybobil, med vinterdekk – var det et enkelt valg når vi hadde en ledig helg og værmeldingen lovet sol på Rauland en lørdag i mars. Fredag ettermiddag tok vi derfor turen til Telemark for å nyte en dag på fjellet, samtidig som vi tok en liten rundreise i Telemark og Buskerud.

“2 fluer i ett smekk”, eller flere opplevelser på samme tur – det er oppskriften på en fin reise. Det gjelder å gjør selve reisen litt hyggelig også og ikke bare sette fokus på destinasjonen. Selv om vi bare var ute på tur i 28 timer, litt over et døgn – tok vi med oss mange gode minner hjem.

Det er fint å kjøre på norske vinterveier når solen tiner snøen på veien. Her kjører vi fra Raulandsgrend mot Rauland.

En to dagers rundtur på fjellet – med skitur på Vierli!

Med litt avspasering på jobb kom vi oss av gårde tidlig på fredags ettermiddag, slik at vi kom til Rauland før det ble mørkt. Vi overnattet på Hagen Vintercaravan i Raulandsgrend, bare 15 kilometer fra Vierli. Lørdag morgen var vi tidlig på hjul opp til Vierli for en herlig skitur, før vi kjørte videre over fjellet til Skinnarbu, ned forbi Rjukan og hjem igjen innen kvelden på lørdagen.

Det er flott utsikt fra bilvinduene mange steder. Her ser vi mot Totak vannet på Rauland.

Flotte skiløyper på Vierli på Rauland

Vierli ligger 1000 meter over havet, og selv om det er noen tusen flere hytter i området enn for noen 10-år siden (jeg telte ikke, men det er mange hytter der nå) – er det fremdeles hvite vidder i sikte fra Vierli.

Vi parkerte bobilen på den store parkeringsplassen ved caféen på Vierli, med utsikt mot skiløypene, hyttefelt og hvite vidder mot syd og alpinbakken mot nord. Det er utrolig kjekt å ha med bobil på skitur, det er som å ha med en egen varmestue og skiftegarderobe.

Den lille bobilen vår er parkert ved skiløypene på Vierli. Kjekt å ha med varmestue på fjellet.

4 kilometers rundløype for pingler og barnefamilier

Det er et stort utvalg av oppkjørte skiløyper fra Vierli på Rauland. Siden vi ennå ikke har fått masse skitrening, valgte vi en enkel skiløype på ca 4 kilometer. Skiløypen gikk rundt Utvatn og har lett kuppert terreng uten bratte bakker hverken oppover eller nedover. Perfekt for oss som trenger litt skitrening før vi begir oss opp på de store viddene. Vi koste oss og brukte god tid på den korte turen, for skikkelig å nyte fjellet og utsikten rundt oss.

Sjekk ut løypestatus på Rauland på Skisporet.no

Det var silkeføre i skisporene, og siden vi var tidlig ute var det ikke så mange som var ute i løypene.
Fra skisporet ser vi tilbake på Vierli og de hvite toppene med alpinbakken.

Skinnarbu med utsikt mot Hardangervidda

Etter skituren pakket vi sammen og kjørte videre over fjellet med retning Skinnarbu. Der stoppet vi på Skinnarbu Nasjonalparkhotell for en lunsj. Hotellet var nyoppusset og ga et veldig godt inntrykk med koselig innredning og flott beliggenhet med utsikt mot Hardangervidda. Fra hotellet gikk det fine skiløyper som var fristende å prøve ut. Men vi måtte ha det tilgode til en annen gang, da det ikke var tid til en ny skitur på vår lille rundtur denne helgen.

En uvanlig rett vei over fjellet mot Skinnarbu.
Skiløypene ved Skinnarbu Nasjonalparkhotell fristet for en skitur.
Fra Skinnarbu Nasjonalparkhotel er det utsikt over Møsvatn og Hardangarvidda.

Rjukans industri- og krigshistorie

Vi kjørte gjennom Rjukan, hvor industrihistorien og krigshistorien er godt synlig fra bilvinduet. Vemork ligger i den bratte dalsiden, og minner oss om den andre verdenskrigen og tungtvannsaksjonen. Dette er kraftstasjonen som er spesielt kjent for tungtvannet. De gamle byggene huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Jeg besøkte muséet en del år tilbake og ble fascinert av stedet – vel verdt et besøk for deg som er interessert i industrihistorie og krigshistorie.

Vemork Kraftstasjon og Industriarbeidermuseum ligger i det bratte dalføret i Rjukan.

Rjukan var bygget opp rundt industrien, og du passerer mange av de gamle arbeiderboligene når du kjører gjennom byen. Mange av disse gamle husene er nå pusset opp, og står som fargerike rekker langs veien.

Fargerike hus i Rjukan.

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger som også trives på fjellet i hvitt vinterlandskap.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share