Danmark,  Europa,  Skjælland

Frederiksborg slott i all sin prakt

Frederiksborg slott er høytruvende med mange spir og med stort parkanlegg.

Danmark har noe stort, som Norge ikke har. Mens vi i Norge kan skryte av høye fjell og imponerende natur, har danskene imponerende slott. Slott som har stått i mange hundre år, fulle av pump og prakt, kunstverk og skatter. Slott fra ulike epoker og med ulik arkitetur og historie.

Vi var en tur innom det kongelige slottet Frederiksborg Slott nord på Skjælland en kjølig septemberdag. Skyene truet litt i det fjerne, men det hindret oss ikke i å rusle noen timer rundt i slottets saler og parkområde.

Og vi lot oss imponere av den overdådige dekoreringen og utsmyningen. Slottet er et vitnesbyrd om privilegier som noen få kongelige og andre høytstående personer kunne nyte, mens andre slet for å overleve i en epoke der forskjellene på arbeidsfolk og godsherrer var stor.

Historien bak Frederiksborg Slott

Slottet ble påbegynt allerede på 1500-tallet av kong Frederik II, men sønnen Christian IV, rev alt og oppførte et nytt og stort slott i rennesansestil på begynnelsen av 1600-tallet.

Vollgrav må til for å beskytte de kongelige fra farene utenfor slottets tykke vegger.

Christian IV, eller Christian Kvart som han er kjent som, var konge av både Danmark og Norge i hele 60 år. I løpet av sin regjeringstid grunnla han mange byer, blant annet Christiania (Oslo), Christiansand og Konningsberg (Kongsberg) i Norge. Han stod også bak en rekke store byggverk i København, og det store rennesannseslottet Frederiksborg Slott i Hillerød, som vi var så heldige å besøke en kald høstdag.

Inngangspartiet til det store Frederiksborg Slott.

Når du kommer til slottet er det et mektig skue som møter deg. Fire etasjer høyt, med fire fløyer, en stor plass foran inngangen og vollgrav rundt hele slottet. Når du går ut i parkområdet og ser hvordan slottet ligger ute i den lille innsjøen, er det ikke mindre imponerende.

Christian Kvart – en konge med mange talenter

Takmaleri inne i slottet av en av de kongelige slottsherrene, fra den gang blonder og sløyfer var mote for menn.

Mannen som skapte Frederiksborg slott var minst like imponerende som slottet. Christian Kvart var en mann som satte store spor etter seg: Han regjerte 2 land, hadde 24 barn, satte i gang flere ekspedisjoner, kriget både mot svensker og tyskere, var oppfinner, snakket 5 språk, spilte flere musikkinstrumenter, og tegnet og konstuerte store deler av sine byggverk.

Helle slottet er omringet av vann og ligger ute i en liten innsjø.

Når slottet ble bygget var kongen selv med på planene, og han fulgte nøye med på oppføringen. Bygget stod ferdig i 1621 og bestod av 4 fløyer, med kongefløy i midten. kirkefløyen til venstre og prinsessefløyen til høyre. Det fjerde bygget var en terrasefløy som ligger ut mot vollgraven. Som alle slott med respekt for seg selv er det en en mengde rom og en stor riddersal i slottet.

Slottskirken er overdådig dekorert, i taket på søyler og vegger.

Den overdådig dekorerte slottskirken som er en del av slottet, var stedet for kongelig kroning på fra 1600-tallet og helt fram til midten av 1800-tallet. Når du tar turen innom kirken vil du også se at det ikke er spart på noe når det gjelder utsmykkning i denne kirken. Hver kvadratsentimeter er dekorert, på hver eneste søyle, vegg og tak er det utskjæringer, malerier og andre detaljer som understreker makten som ligger bak kongen som bygget denne kirken. Det store rennesanse-orgelet er også et imponerende skue og har stått der helt siden tidlig på 1600-tallet.

Vi er ingen kirkegjengere, men når vi gikk inn i kirken og hørte på stillheten og orgelmusikken som fylte rommet, er det lett å forstå at kirken var et viktig sted for de kongelige. Christian Kvart ville redde riket sitt med gudsfrykt og kirkerommet var et viktig sted.

I 1859 brant store deler av slottet, og det ble gjenoppført med økonomisk støtte fra grunnleggeren av bryggeriet Carlsberg. Brygger Jacobsen og Carlsbergfondet sørget også for finansieringen av et nasjonalhistorisk museum i slottet som ble fredet i 1918. Så hver gang du kjøper en kald Carlsberg er du kanskje med på å redde viktig kulturhistorie i Danmark?

Interiøret ble i liten grad berørt av brannen og et besøk på slottet tar deg tilbake til fortidens pump og prakt.

Det er museum i Frederiksborg slott med utstillinger av ulik art.

Innsiden av Frederiksborg slott

En kongelig seng i et rom dekorert på hver eneste kvadratcentimeter.

Hvis du lar deg imponere over detaljer kan du bruke flere dager på å oppdage slottets interiør. Det er detaljer på alle tenkelige flater. Figurer, malerier, relieffer, utsøkte tapeter, utskjærte paneler, figurer, tekstiler, kaminer, ornamenter, marmorsøyler, stukkatur, statuer, rustninger…

Vegger og tak er dekorert etter alle kunstens regler for å vise frem sin pump og prakt. Hvis du har stor interesse for kunst og kulturhistorie kan du tilbringe dager inne på slottet og oppdage nye ting hele tiden.

Uansett hvor vi gikk var alt dekorert med kunstverk og utsmykninger.

Husk å se opp – for takene er store kunsverk med takmalerier, stukkaturer og utskjæringer. I riddersalen brukte 26 billedhuggere 7 år på å fullføre det praktfulle taket. Møblene er pusset og polert, og sirlig dekorert med utskjæringer og andre detaljer. Glasskap inneholder skinnende sølvtøy og enorme lyskroner henger fra takene.

Taket i riddersalen er et stort kunstverk.
Rommene ligger på rekke og rad i slottet.
I første etasje i slottet er det rustninger og utskjæringer i taket.

Du går fra det ene store imponrende rommet til det neste. Forstue, apotek, sølvkammer, drabantsal, ridderstue, audienssal, dreiekammer, speilgalleri, skattkammer, sommersal, vintersal, barneværlser, gjesterom, spiskammers og vinkjeller.

Inne på slottet finner du 500 år med historie, med kunst og rikdommer som de få priviligerte kunne unne seg. Du finner også utstillinger fra de konglige reisene, og et eget rom for å vise planetenes bane rundt solen.

Parkområdet ved Frederiksborg Slott

Barokkhagen ved Frederiksborg Slott.

For bare noen tiår siden, i 1996 ble det store parkanlegget bak slottet satt tilbake til til fordums prakt, og med en flott utsikt til slottet.

Slottet ligger ute i en innsjø med vollgrav hele veien rundt. På baksiden av slottet ligger det en liten øy som kalles Dronningøyen. På den andre siden av sjøen ligger den store slottsparken med vannfall, bassenger og barokkhage.

Bassenger og grønne plener i Slottsparken.

Her finner du Frederiksborg Slott

Frederiksborg Slott befinner seg i utkanten av den lille byen Hillerød. Det er enkelt å kjøre fram til slottet og det er en stor parkeringsplass like ved. Fra slottet er det også kort vei å gå inn til den lille byen.

Det er en liten inngangsbillettt for å gå inn i slottet, men det er vel verdt pengene for å få et innlikk ik hvordan de kongelige og priviligerte levde for flere hundre år siden. Parkområdet er åpent for alle i åpningstiden.

Mer infomasjon om slottet og åpningstider finner du på hjemmesiden til Frederiksborg Slott.

Trenger du en matbit før eller etter slottsbesøket er det en koselig dansk kro like utenfor slottet – i den gamle stallbygningen – Leonora. Vi hadde en koselig lunsj på Leonora før vi besøkte slottet.

Vi varmet oss med en deilig suppe i den gamle stallen – på Leonora.

Visste du at Norge har ett stort slott også?

Jepp, vi har ikke mange slott med høye spir – men i min hjemby Larvik har vi faktisk et slott med en slottspark, som den dag i dag brukes som privat bolig av Threschow familien. Les om mitt besøk i Slottsparken i Larvik her!

Fritzøe Slott i Larvik er ikke like imponerende som de danske slottene, men som norsk slott er det i en egen klasse.

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger på slottsbesøk i Danmark.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 Shares
Tweet
Pin1
Share1