Bilferie Norge,  Bybobil,  Nasjonale turistveier,  Norge,  Vestlandet

Vakre Hardanger – et lite stykke Norge

Selv om jeg har vært på bilferie i Hardanger og kjørt mellom eplehagene flere ganger de siste årene, ble jeg likevel overveldet av stolthet over det vakre landet vårt når vi på nytt tok turen langs Hardangerfjorden.

Det er idyllisk i Hardanger, her midt mellom Alsaker og Utne.

Hardanger er som skapt for en vellyket bilferie eller bobilferie. Veiene som går langs Hardangerfjorden er en del av de nasjonale turistveiene. Det er ikke uten grunn, for når du kjører langs de smale veiene kommer wow-opplevelsene på rekke og rad.

I mai kjørte vi på vestsiden av Hardangergjøkulen, fra Rosendal til Utne. Dette er etter min mening den mest sjarmerende delen av den nasjonale turistveien i Hardanger.

Frukthager og smale veier i Hardanger

Veiene er til tider både smale og dårlige, men når du er omkranset av høye fjell, grønne dalsider, epletrær og en fjord som skifter i fargene fra dyp blå, til turiks og grønn – da kan veistandarden gjerne være dårlig. Det gir oss en mulighet til å kjøre sakte og bare nyte omgivelsene som passerer forbi oss som i et postkort.

Fra Rosendal til Jondal går veien mye langs med fjorden, med hvor veien er skjært inn i bratte fjellsider eller i tunneler. Nord for Jondal begynner etterhvert frukthagene å overta utsikten fra bilvinduet.

Du kjører midt mellom frukthagene – på smale veier. Som skapt for å kjøre sakte og nyte utsikten. Her er vi et stykke nord for Alsaker.
Flere steder kjører du praktisk talt gjennom gårdstun og kan nesten hilse på eierne når du passerer forbi. Dette er like nord for Alsaker.
På veien mellom Rosendal og Jondal er det oftere mer plass enn lenger nord.
Furebergsfossen går nesten over veien.

Utsikt til fjord, fjell og fosser i Hardanger

Selv om Hardangerfjorden ikke er omkranset av de høyeste og mest imponerende fjellene Vestlandet har å by på, er fjellene til gjengjeld et vakkert syn med grønnkledde fjellsider. Sør for Jondal er fjellene litt brattere enn lenger nord, og den dagen vi var der lå skyene tunge i fjellsidene. Men selv om solen ikke skinte og vi måtte tåle litt regn innimellom, var det likevel mye flott å se på fra bilvinduet.

Lave skyer, grønt speilblankt vann, grønne fjellsider – idyll i Hardanger.
Furebergsfossen kan du nesten ta på når du kjører over broen som går direkte over fossefallet.
Fargen på Hardangerfjorden skifter fra dyp grønn til turkis og blå!

Ta deg tid til å stoppe når du er på bilferie i Hardanger

Det er flere små fine steder du kan stoppe på underveis. Ta deg tid til de små stoppene for å rusle langs bryggekanten, eller ta turen opp en liten traktorvei med epletrær på begge sider.

Vi stoppet mange steder bare for å nyte utsikten, sjekke ut fossefall og ta noen bilder. Kameraet kan ikke ligge i hvilemods når du kjører her!

Vi stoppet også i Herand, en idyllisk liten plass som fortjener en stopp for å rusle langs bryggene. Her finner du gamle rustikke båthus som har tålt år med vær og vind. Jeg blir aldri lei av disse gamle slitte byggene som har historien nærmest preget inn i veggene.

Gamle slitte hus og koselig bebyggelse ved Herand.
Litt skyer hindrer ikke flott utsikt fra Brygga i Herand.
Her var det god plass til den lille bybobilen vår!

Ubetjente gårdsbutikker

Det er fantastisk at det fremdeles er selvbetjente gårdsbutikker. Se opp for små boder som selger frukt, syltetøy, elpemos eller annet godt som blir laget på gården. Vi stoppet på en søt liten selvbetjent bod like sør for Alsaker, hvor vi tok med oss syltetøy og eplemos, og vipset pengene til eieren.

Hvor mange steder i verden kan noen la varene stå langs veien og stole på at folk betaler for seg? Jeg håper det aldri blir borte!

Søt liten selvbetjent Farm Shop! Ta med det du vil og vips pengene!
Hva frister mest? Eplesyltetøy, jordbærsyltetøy, eplesirup, gulrotmarmelade? Vi tok med oss jordbærsyltetøy og eplemos og vipset penger!
I tillegg til at et stopp ved en selvbetjent butikk er et sjarmerende stopp, så ikke glem å se på utsikten! Den er også verdt å få med seg – selv om bybobilen vår står litt i veien her!

Camping i vannkanten

Etter å ha kjørt i sakte fart langs den nasjonale turistveien stoppet vi for kvelden på Lothe Camping like sør for Utne. Siden vi var på tur i slutten av mai var det langt utenfor høysesongen, og vi var de første gjestene på plassen. Da var det enkelt å velge oss en plass noen få meter fra stranden og Hardangerfjorden, med utsikt til fjellene med nysnø på toppen på den andre siden av fjorden.

Lothe Camping var en koselig campingplass hvor de har lagt mye arbeid ned for å gjøre det trivelig for gjestene. Med badeplasser, parkområde for picknick, grill og varmestue. Har var det plass til bobiler og telt, og du kan leie hytte helt i vannkanten. Kan det bli bedre?

Dette var utsikten fra bobilen når den var parkert på Lothe Camping! Ingenting å klage på her – til og med været var på vår side på ettermiddagen.
Det var god plass og fritt fram for å velge plass og vi står rett ved stranden.
På Lothe Camping hadde de laget flotte områder for picknick og bading.
Vi hadde god plass denne kvelden, som eneste bobil på plassen.

Vandring mellom frukthagene

Den hyggelige damen i respepsjonen på Lothe Camping, som hørte til eplegården på den andre siden av veien, anbefalte oss en liten rundtur oppe i fjellsiden. Vi fikk på oss tursko og ruslet opp mellom epletrærne. På veien traff vi på noen nysgjerrige sauer, ellers traff vi ingen andre på vår vei mellom eplehagene. Utrolig at et så flott sted hadde så lite folk på besøk. Vi koste oss på tur og kom oss 100 meter opp i fjellsiden. Der ble vi belønnet med en flott utsikt over frukthagene, Hardangerfjorden og fjellene.

Dette var premien når vi hadde ruslet 100 høydemeter opp i fjellsiden – en fantastisk utsikt over Hardangerfjorden, fjellene og fruktgårdene.
Vi ruslet midt mellom frukttrærne som var ferdig blomstret. Notat til meg selv – neste gang skal jeg reise hit når frukttrærne blomstrer – det må være et fantastisk syn.
Litt idyll ved bekken?

Neste dag gikk turen videre til Bergen! Men vi skal garantert tilbake til Hardanger igjen flere ganger. Neste gang klarer vi kanskje å time besøket når fruktblomstringen er på sitt beste?

Neste gang du skal til Bergen, Haugesund eller lenger vest – ta en liten pause i Hardanger og kjør de smale veiene, stopp opp og nyt utsikten.

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger på bobiltur i Hardanger!

Vårt besøk i Hardanger var en del av en 5 dagers tur til Vestlandet med bobilen. Hele reisen kan du lese om på bobilbloggen min her!

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

4 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 Shares
Tweet
Pin
Share2