Norge,  Pressetur / sponset,  Valdres

Vintereventyr på Valdresflya

Valdresflye er vinterstengt for biler, så vi tok beina fatt på den islagte veien.
Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Pressetur // Annonse

Hva er vel mer fantastisk enn å være midt på den hvite vidda. Helt alene uten andre personer, biler eller annet som forstyrrer den perfekte stillheten, annet enn lydene av fotsteg på snøen. Eller lyden av fotsteg på isen, for å være helt presis. Og det uten ski på beina.

Jepp, vi var ute og gikk på Valdresflya ved Beitostølen. Og da mener jeg ikke selve fjellheimen, men turen gikk på den nasjonale turistvegen Valdresflya. Midt i gaten – helt fritt for biler.

Vinterstengt vei over Valdresflye

Valdresflya er vinterstengt for biler og ved Garli, rett nord for Beitostølen, er veien stengt med bom. Når vi var der første helgen i januar, var det derimot flott å ta beina fatt langs denne veien som vi tidligere har kjørt over på sommerstid.

Jeg visste det var vakkert på Valdresflya på sommeren, men det var en like stor opplevelse på vinteren, spesielt siden vi nå tok beina fatt.

Bommen på Garli ved Beitostølen stopper bilene fra å kjøre inn på Valdresflya.
Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Valdresflye er den nasjonale turistvegen som starter ved Garli på Beitostølen og går over fjellheimen forbi Bygdin og Gjendesheim til Hindsæter. Dette er Norges nest høyeste fjellovergang og er normalt vinterstengt fra desember til april.

Vi kaster lange skygger i morgensolen på vår tur langs Valdresflya.
Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Bilfritt og stille på Valdresflya

Det var lite snø på fjellet ved Beitostølen denne første helgen i januar. Derfor var veien opp mot Bygdin også brøytet og lett å gå på, selv om den var stengt for biler for vinteren.

Vel, lett å gå på var kanskje en sannhet med modifikasjoner. Hele veidekket var et tykt islag. Så vi det gikk ikke fort. Men hvem trenger å bevege seg fort i et slikt vakkert landskap?

Vakkert vinterlandskap på Valdresflya og Bitihorn, like ved fjellandsbyen Beitostølen.
Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Gå til Bitihorn fra Beitostølen?

Vårt mål var å gå et stykke innover veien, mot Bitihorn. Bitihorn er landemerket for Beitostølen som stikker opp som en stor sukkertopp fra de snøkledde viddene og fjellene rundt.

Du kan faktisk gå fra Beitostølen og et stykke opp mot Bitihorn. Fra Beitostølen til Garli går det en gangvei på ca. 3 kilometer, og er du heldig så er kanskje veien på Valdresflya også fremkommelig, som på den dagen vi var der.

Vi hadde flott vær og strålende morgensol på Valddresflya denne første søndagen i januar.
Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Morgensol på Beitostølen og Valdresflya

Vi kjørte den korte turen fra Beitostølen til Garli for å ta rusleturen på Valdresflya tidlig en søndags morgen. Rett etter at solen var stått opp var det (heldigvis) et frostlag over isen, slik at vi slapp å gå på glattisen. Men noen steder var det likevel såpass glatt at jeg trippet med små forsiktige skritt for å unngå å falle.

Men turen, den var verdt all trippingen. Veien går midt i et vinterparadis med store vidder og høye fjell.

Med en lav vintersol, blå himmel og bare oss som var ute, ble opplevelsen nesten magisk. Det er ikke mange steder du kan oppleve vidda på denne måten uten ski på beina!

Valdresflya var brøytet, men det var mye is på veien og greit å holde seg nær brøytekantene der det var mulig. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Skiløyper fra Beitostølen til Valdesflya

Vil du gå på ski kan du glede deg til mange oppkjørte skiløper i og rundt Beitostølen. Når den Nasjonale turistvegen Valdresflya er vinterstengt, går skiløypene over veien og opp mot fjellene. Perfekt for den som ønsker å gå langt og lengre enn langt.

Skiløyper går over Valdresflya og inn i den uendelige fjellheimen.
Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
En liten forlatt kiosk – Bitibua som venter på å bli helt nedsnødd?
Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Her ser det ikke ut som om noen har vært på en stund?
Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Utsikt mot Jotunheimen

Fra veien er det flott utsikt mot fjellene i Jotunheimen som ligger og skinner i morgensolen. Men selv om alle toppene er snødekte, er det tydelig at snøen ennå ikke har overtatt helt og at det er tidlig i vintersesongen ennå.

Vakker utsikt over vinterlandskapet i Jotunheimen fra veien på Valdresflya.
Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Fantastisk utsikt over fjellene og Bitihorn fra veien på Valdresflya.
Video: Reisebloggen Favorittreiser.no
Vi gikk et stykke mot Bitihorn før vi snudde og gikk tilbake til Garli. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Tips for gåturen på Valdresflya

Hvis du er på Beitostølen på vinteren, må du sjekke ut om forholdene ligger til rette for å gå en tur på den nasjonale turistvegen. Det vil du ikke angre på!

Ta gjerne med brodder, piggsko eller piggstaver på Valdresflya. Hvis veien er brøytet slik at du kan gå på veien, vær obs på at veien ikke blir strødd og at det legger seg tykke islag på veien.

Vi gikk tidlig på morgenen slik at frostbelegget gjorde at isen ikke var tinet. Det tynne frostbelegget gjorde at veien ikke var såpeglatt. Lenger ut på dagen vil jeg tro veien var meget glatt etter at solen hadde tinet den tynne frosthinnen. Brodder hadde nok vært tingen da, men så lure er ikke vi at vi har med alt utstyr. Vi hadde jo heller ikke planlagt å gå tur på Valdresflya – selve veien, men fristelsen ble for stor når vi så muligheten.

Vil du ha tips til flere ting du kan gjøre uten ski på beina på Beitostølen? Klikk her!

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger på pressetur til Beitostølen.

Pressetur til Beitostølen: Oppholdet er gjort i samarbeid med reisebloggen urbantoglandlig og Beitostølen.com

Med på presseturen var også tre andre hyggelige reisebloggere:
Desirée fra Desireetravels.com
Lene fra Travelletters.net
Hans Vidar – fra Nybiltester.no

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

3 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

13 Shares
Tweet
Pin
Share13