Europa,  Frankrike

Utflukt fra Nice til idylliske Eze Village

Eze Village ligger ytterst på en klippe, 424 meter over havet. Der har den idylliske landsbyen ligget siden tidlig middelalder. Her er gatene så smale at det ikke er plass til biler og de snor seg rundt på toppen av klippen, med små pittoreske hus som tatt rett ut av en eventyrverden.

Eze Village – en idyllisk landsby på en klippe over Middelhavet, like utenfor Nice.

Gamlebyen i Eze er en turistmagnet

Gamlebyen i Eze en turistmagnet. Her strømmer det på med turister fra alle verdenshjørner som vil ha en liten den av denne lille historiske landsbyen. Vi var i Eze på en solfylt dag midt i februar og kunne rusle rundt i de smale gatene nesten alene. På sommeren skal det være overfylt med turister her, men byen er likevel verdt et besøk hvis du tar med deg en stor vannflaske og en enda større porsjon med tålmodighet. Eller kom så tidlig på morgenen som mulig, før turistbussene kommer.

Idylliske gater og gamle murhus i Eze Village.
I februar er det stille og rolig i gatene i Eze Village. Noen få andre turister og oss!
Uansett hvor du går er det vakre smale smug i Eze Village.
Det var behagelig temperatur for å rusle rundt i Eze. Februar på den franske rivieraen er en perfekt måned for å utforske området.

Eze Village – også kalt ørneredet

Eze ligger helt ytterst på en klippekant med bratte fjellsider ned mot havet. Den lille landsbyen har derfor fått kallenavnet “Ørneredet”, der den klamrer seg fast til klippen. Du blir belønnet med en fantastisk utsikt over Middelhavet når du finner veien til utsiktspunktene i landsbyen.

På en høyde over Middelhavet klamrer byen seg til klippen. Bildet er tatt fra bilen på vei opp til landsbyen.
Det blomstrer i Eze også i februar! Her kommer våren tidlig!

En drink med utsikt i Eze

Når du rusler rundt i de smale gatene i Eze er det ikke mange stedene du finner utsikt, til tross for at landsbyen ligger på klippekanten. Gatene er så smale og husene ligger så tett at det ikke er mange utsiktspunk inne i landsbyen. Men, når du tar turen inn på en av restaurantene – da åpner verden seg, til en ubeskrivelig utsikt ut over Middelhavet og byene som ligger under klippene.

Vi tok turen inn på Restaurant Chateau Eza. Menyen på utsiden var skremmende for lommeboken, men ikke la deg skremme. De har også en avdeling for å ta en kaffe eller noe å drikke. Riktignok til en stiv pris sett med franske øyne (og norske), men verdt hver krone målt i utsikt. Når februarsolen i tillegg skinte så vi kunne nyte varme solstråler, da var det bare å nyte øyeblikket!

Restaurant Chaeau Eza har en terrasse som ligger ytterst på klippekanten med en utsikt som er helt fantastisk.
Utsikt fra bordet i Restaurant Chateau Eza! Vi kunne nyte en time i solen her – og ja, februarsolen varmer godt på den franske rivieraen.
Chateau Eza – restaurant med utsikt i Eze!
Fra restauranten i Eze Village ser du veien som snor seg langs fjellsiden.

Kunst, håndtverk, parfymer og shopping i Eze

Inne i gamlebyen er det mange bittesmå butikker og gallerier, som selger kunst, håndtverk, parfyme, skinnvesker, klær og selvfølgelig souvenirer. Når vi var der i februar var det mange butikker som hadde vinterstengt, men det var mer enn nok butikker åpne til at de som liker shopping kan få varmet opp kredittkortet sitt.

Det er mange små butikker i Eze Village, så har du lyst til å kjøpe noe utenom det vanlige kan du finne det her!
Det er mange kunstgallerier, med mulighet til å ta med seg et kunstverk hjem.
Eller hva med litt klær i retrostil?
Vesker og sandaler kan du handle i Eze Village.
Og litt morderne kunst, i stor kontrast til de 800 år gamle murveggene.

Litt om historien til Eze Village

Byen på klippen har en turbulent historie, slik som de fleste middelalderbyer. Det er spor etter folk på klippen helt tilbake til år 200 før Kristus, når folk bosatte seg der for å beskytte seg mot omverden. Selve byen og bymurene stammer fra 1200 tallet, men livet i middelalderen var tøft, og byen ble helt ødelagt på 1300-tallet. Den ble så gjenoppbygd av Savoy Dynastiet. Siden har både italienere, spanjoler, tyrkere og franskmenn vært med på å prege byen, helt til den ble en del av Frankrike i 1860 etter en folkeavsteming blant Ezes innbyggere.

Under “La Belle Époque” fra slutten av 1800 tallet og fram til den første verdenskrigen kom de første turistene til Eze. De fine damene og herrene klatret opp fjellsiden, opp til slotsruinene for å nyte utsikten. Nå er gamlebyen i Eze som en liten museumsby , da det knapt bor folk der lenger. Men den er åpen for turister og de kommer i store strømmer til denne byen. Selve Walt Disney fant mye inspirasjon i Eze Village.

For å komme inn i den gamle landsbyen, må du gå gjennom byporten.
I de gamle murene ligger det hundrevis av år med historie.
En ærverdig residens med navnet “Slottet den gylne geit”.
Gammel murstein, skilt og lamer – og blå Middelhavhimmel!

Kirken i Eze

Alle landsbyer har sin egen kirke, det har også Eze Village. Kirken er nesten litt stor i forhold til landsbyen. Den er bygget på slutten av 1700-tallet, på restene av en kirke fra 1100-tallet. Den gule fargen lyser godt opp, og like bak kirken finner du inngangen til den botaniske hagen i Eze. Den må du ikke gå glipp av. Der er det eksotiske vekster og ikke minst – ubeskrivelig utsikt over kysten og Middelhavet.

Den gule kirken er stor sammenlignet med de små husene i landsbyen.

Den botaniske hagen i Eze

Helt på toppen av klippen med utsikt over landsbyen og Middelhavet ligger det en liten botaniske hage. Her finner du eksotiske planter fra alle verdenshjørner og ikke minst – en fantastisk utsikt. Det vil du ikke gå glipp av – så når du først har kommet deg til Eze, ta også turen innom den botaniske hagen – ” The exotic garden of Eze”.

Les mer om vårt besøk i den botaniske hagen i Eze her!

Ta turen innom den eksotiske hagen med kaktuser, planter og utsikt!

Slik kommer du deg til fra Nice til Eze

Eze ligger ca. 13 kilometer fra Nice. Veien opp dit går forbi store eiendommer for folk med mye penger, og helt gratis utsikt langs veien. Du kan ta buss, taxi, Uber eller kjøre egen bil opp til Eze Village. Kjører du egen bil er det flere steder du kan stoppe for å knipse litt bilder av utsikten. Det er derimot viktig å stille inn Google Maps på Eze Village, og ikke Eze Sur Mer. Sistnevnte er landsbyen som ligger nede ved vannet og har ikke like stort historisk sus over seg.

Veien fra Nice til Eze Village går langs med klippene med flott utsikt.

Uber til Eze Village

Vi valgte å ta Uber for å slippe å vente på bussen, og det kostet ca 22 Euro. Vel anvendte penger, da Uber kom på 1 minutt og tok oss raskt og trygt opp til landsbyen.

Buss til Eze Village

Det går buss fra Nice til Eze, men vær oppmerksom på at bussen ikke går veldig ofte, så planlegg litt i forkant så du slipper å vente på bussen for lenge. Du må også time returen fra Eze med busstidene tilbake til Nice, eller ta bussen videre til Monaco. Tilbake fra Monaco går 100-bussen med ca 15 minutters mellomrom mot Nice. Bussprisen er latterlig billig sett med norske øyne – 1,50 euro pr. tur. Pris for bussbillett er den samme, enten du reiser inne i byen eller tar buss til de nærliggende byene.

Gå til Eze Village

Har du lyst på en tur opp fjellsiden, går det en sti mellom Eze Sur Mer og Eze Village. Den er ca 2 km lang og tar deg litt over 400 meter opp fjellsiden. Det betyr at stien er ganske bratt, så er det varmt eller formen er dårlig, er det kanskje best å velge en annen reiserute. Det er enkelt å følge stien, men det er mye stein og og trapper som er delevis ødelagte, så gode tursko anbefales. Husk vannflaske!

Vi valgte å gå stien fra Eze til Eze Sur Mer når vi skulle tilbake til Nice.

Velger du å gå opp – kan du ta bussen fra Nice til Eze Sur Mer (100 bussen til Monaco/Menton går fra havnen i Nice), og gå av på busstoppet ved Gare Eze (eller ta toget fra Nice). Derfra går du et par hundre meter mot Monaco, før du finner stien “Sentier de Nietsche” på venstre side av veien.

Her starter stien som tar deg fra Eze Sur Mer og opp til Eze Village.

Vi valgte å gå stien fra Eze Village og ned til Eze Sur mer, og ta bussen tilbake til Nice. 100 bussen går hvert kvarter, så det er lett å komme seg tilbake til Nice igjen. Vi brukte ca 50 minutter på turen ned, med mange fotostopp på veien!

En typisk gate i Eze Village – dette vil du vel ikke gå glipp av?

Tips til din tur til Eze Village

  1. Reiser du i høysesongen, på sommeren så ta turen opp dit så tidlig som mulig på morgenen for å unngå folkemengder.
  2. Det koster ingenting å komme inn i landsbyen, men sett av penger til å nyte litt mat eller drikke på en av restaurantene med terrasse og utsikt.
  3. Ta turen innom den botaniske hagen. Selv om du ikke er interessert i planter så er utsikten verdt hver krone du betaler for å komme inn der.
  4. Sett av 2-3 timer i Eze Village, så får du med deg både landsbyen, den botaniske hagen og litt drikke på en terrasse med utsikt over Middelhavet.


Vil du ha mer informasjon om Eze og mulighetene, sjekk gjerne ut nettsidene til turistkontoret i Eze.

Reisehilsen fra Anne Bent

Som var en uke i Nice i februar! En herlig uke med mange opplevelser og temperatuer som du har i Norge på en fin maidag!

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

    • Anne Bente

      Hei Marianne, takk for hyggelig tilbakemelding. Den franske riviera har mange slike “gjemte” skatter. Eze er et fantastisk lite sted som jeg har hatt lyst til å besøke i åresvis, og endelig ble det en realitet. Forventningene mine var store, men de ble infridd så det holdt! Følg med, for det kommer snart mange flere innlegg om koselige steder på den franske rivieraen 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share