Europa,  Polen

Julestemning i Krakow

Krakow er en av Polens eldste byer og i desember er den pyntet etter alle kunstens regler for å skape julestemning. Du blir møtt av tusenvis av julelys og et stort julemarked på torget i gamlebyen. Vi tok turen til Krakow en helg i desember på jakt etter julestemning og nettopp julestemning er det mye av i den koselige gamlebyen.

Det er mange julelys i Krakow, spesielt ved torget i gamlebyen.

Vi fikk med oss de viktigste severdighetene i Krakow – som er:

 • Gamlebyen med markedshallen og torget
 • Julemarkedet i gamlebyen
 • Wawel slottet og katedralen
 • Tur med hest og vogn rundt i gamlebyen
 • Underjordisk arkeologisk museum om Krakows historie
 • Kazimierz – den jødiske bydelen med hipstercafe, loppemarked og unike bokhandlere
 • God mat og godt reisefølge 🙂

Gamlebyen i Krakow

Gamlebyen i Krakow er omkranset av et grønt belte med park. Enkelte steder er det fremdeles bymurer og rester av byporten. Midt inne i gamlebyen befinner det store torget seg hvor julemarkedet har sin naturlige plass i desember.

Koselige gater i gamlebyen i Krakaow
Rundt gamlebyen går det en park der hvor bymuren og vollgravene var i middelalderen.
Noen steder står fremdeles bymurene og byporten på østsiden av byen er et stedets kunstnerstrøk.

Krakows gamleby er ikke som alle andre gamlebyer. Her er det brede gater og det store åpne torget er Europas største torg fra middelalderen. Ofte er gamlebyer fra middelalderen preget av smale gater, men Krakow er en gammel hovedstad med kongelig slott. I gamlebyen er hus og gater godt vedlikeholdt, og selv om det er mange turister som finner veien hit blir det ikke trangt om plassen. Krakows gamleby er på UNESCOS liste over verdens kulturarv, så tar du turen hit kan du glede deg til historisk sus.

Litt av hvert fra gamlebyen i Krakow.
I handlegaten inne i gamlebyen var det et yrende folkeliv, men det var brede gater og god plass til alle likevel.
Hest og vogn – et fast innslag i Krakows gamleby.

Rynek Główny – torget i Krakow

Det store torget som befinner seg midt inne i gamlebyen er en imponerende plass. Midt på torget ligger den store markedshallen som er et kjent landemerke for Krakow, og har vært sentral for handel i Europa siden 1500-tallet. Den er fremdeles markedshall og fylt med koselige boder som bugner over av lokal kunsthåndtverk og alt annet en turist måtte ønske å ta med seg hjem. I tillegg er det kunsthistorisk museum i den øverste etasjen i bygget og ikke minst – et arkeologisk og byhistorisk museum under bygget og under selve torget.

På torget i gamlebyen i Krakow var det store juletreet dominerende sammen med den store markedshallen fra 1500-tallet.
Inne i markedshallen er det fortsatt full fart med utsalg fra boder.
Rundt torget var det mange uterestauranter, som i desember var glasset inn for å holde på varmen.
Torget var delt i to av markedshallen. Mens den ene siden var julemarked, var den andre siden stille og rolig – her er en gammel dame på vei til torget med matboden sin.
Små glimt fra markedshallen og torget i Krakow.
Denne englen var å finne på torget i gamlebyen i Krakow.

Julemarkedet

Krakow kan skape julestemning. Det er det ingen tvil om. Det store torget i Krakow gjør at det er god plass for alle besøkende, selv om det er mange som ønsker å få med seg julemarkedet i Krakow. Markedet er åpent fra tidlig for formiddagen til sent på kvelden, og uansett når på dagen vi stakk turen innom markedet, var det en god og hyggelig stemning der.

Når mørket senket seg kom alle lysene på torget i Krakow fram.
Pølser og mengder av mat ble laget i mange av bodene på julemarkedet.
Julemarkedet bugnet over av mange fristende juleboder med både spiselige og fristende varer.

Julebodene bugnet over med julepynt, polsk håndtverk, sjokolade, drops, håndstrikket ulltøy, broderte duker, kranser, treleker, russiske pelsluer og alle mulige rariteter. Her var det lite som minnet om “made in china”, så om det var masseproduserte varer som ble solgt her var det godt kamuflert.

Så var det selvfølgelig mange juleboder med servering av varm mat og drikke, vin, øl, kaker og søtsaker. Det ble servert noen gigantiske pølser, supper, stekte poteter og kringler.

Rundt denne herligheten av juleboder var det uterestauranter som var glasset inn, slik at vi kunne sitte inne i deilige oppvarmede glasshus med gassbrennere og nyte maten mens vi fikk med oss julestemningen ute på plassen.

Ved den store markedshallen var det satt opp en scene hvor lokale barn og unge stod for underholdning med polske julesanger og folkemusikk.

Ved det store juletreet på torget hadde hestedrosjene fast plass mellom turene rundt i gamlebyen.

Og sist men ikke minst. Ved julemarkedet var det store juletreet som glitret av julelys og julepynt, og ved juletreet hadde de berømte hestedrosjene i Krakow sitt utgangspunkt.

Hestedrosje gjennom en julepyntet Krakow

Etter å ha passert hestedrosjene flere ganger, studert hestene som så både pent stellet og velfødde ut og beundret de vakre vognene – bestemte vi oss for å ta en runde i Krakow med hest og vogn.

Vi fikk oss en koselig tur med hest og vogn rundt i Krakows gater.

Som kongelige satt vi i en av de hvite elegante vognene og hørte på hestens hover klakke av sted gjennom Krakows gater, godt og varmt under er knallrødt plysjteppe. Det ble en 20 minutters koselig runde gjennom gamlebyen, bort til slottet og tilbake. I vognen bak oss var det kusken fra “Askepott og tre nøtter” som styrte vognen – i alle fall en som så helt lik ut som kusken i filmen, han som fikk de tre nøttene i hodet.

Fakta: Vi betalt 300 polske zloty for en 20 minutters rundtur for 4 personer.

Rynek underjordiske museum

Under det store torget i Krakow ligger det et arkeologisk og historisk museum – Podziemia Rynku hvor du kan se 1000 år av Krakows historie.

Arkeologiske utgravninger startet i 2005 og i løpet av 5 år ble det avdekket 1000 år av byens historie. Funnene som ble gjort under utgravningene ligger der de opprinnelig ble funnet, rett under det travle torget. Her kan du gå gjennom flere hundre år med historie og se hvordan Krakow var i middelalderen – alt presentert i en spennende underjordisk utstilling.

I det underjordiske museet var det en modell av Krakows gamleby fra middelalderen, som ikke er så ulik dagens utgave.

De slippes ikke mange inn på dette museet om gangen, så sørg for å ha kjøpt billetter på forhånd. Fordelen med dette er at du slipper å gå i store køer for å besøke museet og du kan gå i det tempoet som passer deg.

Fakta: Billetter fås kjøpt på turistinformasjonen på nordsiden av markedshallen. Du må kjøpe billett med fastsatt besøkstid og prisen er relativt lav.

St. Marys Katedralen

Ved torget ligger den berømte St. Marys Katedralen. Ved enkelte klokkeslett var det trompetspill fra kirketårnet der. Vi nøyde oss med å beundre kirken fra utsiden, da hovedinngangen var merket med at det kun var for de som ønsket å be. Det skal være mulig å besøke deler av kirken ved å kjøpe billetter, men det hoppet vi bukk over. Kanskje du har vært der og kan tipse om det er verdt å ta turen inn i katedralen?

St. Marys katedralen ligger ved torget. Noen ganger hver dag kan du se en trompet fra øverste vindu og høre spillet i hele byen.

Wawel – det kongelige slottet

På vestsiden av gamlebyen ligger det kongelige slottet – Wawel, på en liten høyde med utsikt over byen. Her har det vært kongelig slott fra 1038 til 1596. Arkeologiske utgravninger viser at de eldste bosetningene på Wawel er fra det 4. århundre.

Det kongelige Wawel slottet.

Vi ruslet turen fra gamlebyen og opp til slottshøyden hvor det vrimlet av folk fra alle verdensdeler, unge, gamle og i anledning jul – noen julenisser i full nissedrakt. I tillegg til et mylder av folk er det et mylder av stilarter som møtte oss på slottsplassen. Katedralen og slottet var tett sammensveiset og ga et inntrykk av at alt var bygget til ulike tider. Det mest imponerende å se fra slottsplassen var gullkuppelen til Wawel Katedralen.

Slottsplassen på Wawelhøyden med den vakre gullkuplene…. ja også noen nisser da, det var jo jul når vi var der!

Wawel Katedralen

Vi fant ut av vi skulle være litt kulturelle og valgt å kjøpe billett til den berømte Wawel Katedralen på slottshøyden. Her har det vært katedral fra 1000-tallet, men dagens Wawels katedral sto ferdig i 1364. Dette er Polens viktigste kirke, som har vært kronigssted for en rekke konger og dronninger, som også har blitt begravet her sammen med Pave Johannes Paul II – den berømte polske paven. Inne i kirken er det mange store og dekorerte sakrofager for historiske berømtheter. Det er ikke mindre enn 18 kapeller i kirken som alle er fulle av kunst og skatter.

Det ene tårnet i Wawelkatedralen

Det er en vakker kirke, men opplevelsen blir vesentlig redusert når den må deles av hundrevis av andre. Når du står som sild i tønne for å gå gjennom kirkerommet blir min interesse vesentlig redusert og jeg får mest fokus på å komme meg ut av folkemengden.

Wawelkatedralen er et virvar av ulike stilarter.

På vår søken etter fluktveier ut av folkemengden oppdaget vi en dør som ble passet på av en vakt, som stod helt alene. Vi sjekket ut hva det kunne være og ved et lykketreff kom vi oss ut av folkemengden og var plutselig helt alene inne i et lite rom i kirken. Vi hadde funnet veien inn til Sigismund-kapellet og kunne smyge oss opp de smale trappene opp til toppen av kirketårnet. På vår vei opp passerte vi hele 3 enorme kirkeklokker og på toppen hang den berømte kirkeklokken fra 1520 som veier hele 10 tonn. Der ble vi også belønnet med utsikt over Krakow før vi kunne smyge oss ned de smale og bratte trappene igjen.

Vi tok turen opp i det ene kirketårnet med ikke mindre enn 3 digre kikeklokker.

Fakta: Du må ha betalt inngangsbillett for å gå opp i kirketårnet. Kjøpes på billettkontoret på slottsplassen til en relativ lav pris.

Kazimierz – den jødiske bydelen

Vi tok turen innom Kazimieres som skulle være Krakovs svar på Grunerløkka i Oslo, med avslappet livsstil og mange små butikker, vintage shopping og koselige restauranter.

En av de koselige områdene i Kazimierez, med den jødiske 9 armede lysestaken.

I Kazimierez møtte vi på en bydel som var mer som Grünerløkka i Oslo var for mange år siden, med mange forfalne bygårder og litt tvilsomme strøk som jeg ikke hadde følt meg trygg i hadde jeg gått alene.

Vi ramlet over et vintage marked, eller på godt norsk – et loppemarked. Her fikk jeg følelsen av å treffe på den delen av Polen som fremdeles hang igjen i østblokktiden, med oversmikede eldre damer som gikk med pelsluer, svarte og grå klær. Og et virvar av gamle og (kanskje) nye klær i et komplett kaos av søplesekker, pappkasser og kleshauger.

Loppemarked eller vintagemarked ?? – i den jødiske bydelen i Krakow.

Men midt i denne litt tvilsomme bydelen var det også et åpent område med koselige uterestaruranter og pent restaurerte hus. Vi fikk også et koselig besøk på en hipstercafe, Cytat Cafe – med bøker som en viktig del av interiøret.

På hipstercafeen Cytat Cafe var det bøker i store stabler over alt.
Bak denne forfalne og slitne fasaden gjemmer det seg en bokhandel!

I Kazimierez var det også flere bokhandlere litt utenom det vanlige. En bokhandel så ut som et fort fra utsiden, en annen lå gjemt inne i en bakgård. De hadde ingen likhet med de norske kjedebokhandlerne. Her var det som å rusle rundt i et bibliotek med jødisk litteratur om Holocaust. De fleste bøkene var på polsk, men de hadde også en liten engelsk avdeling.

Små glimt fra den jødiske bydelen i Krakow.

Rusleturen i denne bydelen ble ganske kort. Vi trivdes bedre i gamlebyen så vi satte kurset raskt tilbake til den mer hyggelige og turistifiserte delen av Krakow (vi er jo tross alt turister).

Hva er en tur ute mat og drikke?

Jeg er sjelden opptatt av mat på tur. Bare jeg har god utsikt holder det at maten er spiselig. Men på førjulstur er det deilig å bruke litt mer tid på å spise inne for å holde varmen, og vi fikk mye god mat i Krakow.

Fordelen med å reise til Polen er at det ennå er mulig å få mye for pengene. Det betyr at du kan spise og drikke relativt rimelig i Krakow. Vi var 4 voksne som spiste god lunsj m/drikke for under kr 500 kroner for alle.

Det er mye and på menyen i Krakow, og det smakte helt himmelsk. Anbefales!

Mye god og rimelig mat å få i Krakow!

Vi spiste på følgende spisesteder i Krakow:

 • Papryczki 5 i gamlebyen – Koselig interiør, hyggelig betjening og god mat. Vi spiste italiensk pizza og and.
 • Vintage Restauracja & Winiarnia ved torget – Koselig interiør, hyggelig betjening og god mat. Vi spiste bl.a pepperbiff og and.
 • Urban Garden Restaurant and Cafe Bar ved torget- Innglasset utendørs restaurant med gassvarme. Flott utsikt til lysene og gatelivet på julemessen, og fantastisk gode sandwicher.
 • Loza – vi søkte ly for regnet og det var det første stedet med ledig plass. Maten var bra. Vi fikk servert burgere og cæsarsalat som smakte bra.
 • Cytat Cafè i Kazimiers – en hipstercafe med sitat og hauger av bøker. Vi tok litt kaffe, drikke og kake!

Dette gikk vi glipp av i Krakow

Siden vi bare hadde to dager i denne sjarmerende polske byen fikk vi selvfølgelig ikke med oss alt Krakow har å by på. Har du mer tid må du også få med deg to mest berømte stedene å besøke i området rundt Krakow som er saltminene “The Wieliczka Salt Mine” og konsentrasjonsleirene Auschwitz-Birkenau.

Så er det mange små og store steder rundt om i byen som vi helt sikkert gikk glipp av. Men det vi fikk med oss på 2 dager i Krakow var så absolutt verdt turen.

Litt fakta om selve turen til Krakow:

 • Vi booket turen med Torp Booking, som ordnet alt for oss. Alt vi trengte å gjøre var å reise! Det var en fornøyelse å slippe å ordne alt selv for en gangs skyld.
 • Flyturen gikk med RyanAir fra Sandefjord Lufthavn.
 • Fra flyplassen til Krakow hoppet vi inn i en taxi som kostet oss ca 100 zloty inkl. tips.
 • Vi bodde på Hotel Wyspiański, like utenfor gamlebyen. Et helt greit hotell, og det beste var beliggenheten kun noen få minutter unna torget i gamlebyen.

NB! Turen er kjøpt og betalt i sin helhet av oss i reisefølget og er på ingen måte sponset av noen.

Reisehilsen fra Anne Bente

Som har vært på den årlige førjulsturen, som dette året gikk til Krakow i Polen

Tips til andre førjulsturer som gir deg masse opplevelser og julestemning:

Juletur med julemarked i Vilnius – en koselig og kompakt storby med fint julemarked.

Førjulstur til Roma – en historisk reise i en julepyntet by

Julemarked i Budapest – en by med mange opplevelser og flere julemarked

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

 • Laila MA - Rundt Ekvator

  Fin oppsumering og guide. Jeg har ikke vært i Krakow ennå men det står på listen min. Mange inspirerende bilder 🙂 Riktig godt nyttår. Det blir spennende å følge deg på neste års reiser 🙂

  • Anne Bente

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding Laila, og godt nytt år til deg også 🙂 Gleder meg til å følge dine spennende reiser også.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin1
Share