Larvik,  Norge,  Stavern

En sen sommerdag på Fredriksvern Verft

Fredriksten Stavern utsikt
Utsikt fra odden utenfor Fredriksvern verft, mot havnen i Stavern og Kruttårnet på Citadelløya (Stavernsøya) – som ble bygget før Fredriksvern verft. Foto: Anne Bente Hauge

Stavern er kjent som smilehullet ved Skagerak.

Dette er sommerbyen like utenfor Larvik som er valgt til året sommerby mange år på rad av Reiseguidens lesere. Her ligger også Fredriksvern verft som er Vestfolds mest besøkte turistattraksjon med over 200 000 besøkende hvert år.

Stavern er en sørlandsperle i Vestfold.

Kun 1,5 timer med bil fra Olso – ytterst i Oslofjorden omringet av hav og svaberg. Et sted hvor sommerturistene strømmer til i hopetall og et sted hvor du finner både inspirasjon, kunst, kultur, aktiviteter og herlig sommerstemning.

I august har de fleste sommerturistene reist hjem, men Stavern er fremdeles like koselig og perfekt for en søndagstur for å utforske Frederiksvern verft og ta en is på bryggen. Selv om solen en sjelden gang gjemmer seg bak skyene er været varmt og perfekt for en rusletur inne på Fredriksvern verft.

Fredriksvern verft.
Fredriksvern ligger like ved Stavern sentrum. Foto: Anne Bente Hauge

Historiske Fredriksvern Verft

Fredriksvern verft i Stavern ble påbegynt i 1750 etter en kongelig ordre fra Kong Fredrik V av Danmark/Norge. Arkitekturen inne på verftet er sterkt preget av sin danske historie og mange av dem er godt bevart og brukes i dag til blant annet kunstutstillinger.

Området rundt Fredriksvern er et populært område for både tilreisende og lokalbefolkningen. Både for kunstinteresserte og for de som ønsker å gå en tur ut til skjærgården eller besøke Minnehallen.

Strendene og svabergene rett utenfor Fredriksvern Verft er populære badeplasser.

Fredriksvern Stavern
Kommandantboligen og Vaktstua ved inngangen til Fredriksvern. Foto: Anne Bente Hauge

Det første som møter deg når du kommer innenfor porten er vaktstua og kommandantboligen. I høysesongen er det servering og kunstutstillinger her. Enkelte ganger åpnes også Kommandantboligen for omvisninger eller kulturarrangement.

visitstavern.no kan du orientere deg om de ulike arrangementene som skjer både her og på hele verftsområdet.

Fredriksvern kunst båter
“Fredsskipene” på Fredriksvern verft. Foto: Anne Bente Hauge

Kunst på Fredriksvern

På beddingen hvor skipsbyggingen på verftet fant sted for flere hundre år siden, finner du nå en interessant og anderledes kunstinstallasjon. “Fredsskipene” ble satt opp i 2011 og tar seg godt ut både med Stavernsøya og Citadellet i bakgrunnen.

Ifølge en artikkel i Østlandsposten kan installasjonen ses som et minnesmerke over små og store båter som opp gjennom årene har gått av stabelen på verftet her. Hver båt er også utstyrt med både lyd og lyseffekter.

Fredriksvern Steinbrakka Stavern
I Steinbrakka ved kanalen på verftet er de mange kunstnere som har salgsutstillinger. Foto: Anne Bente Hauge

I Steinbrakka som har en særdeles dansk arkitektur, er det i dag et stort antall kunstnere som stiller ut sine verker, og det er også servering her når det er høysesong for kunstutstillinger. 

Fredriksvern Stavern
Galeiskurene ble bygget på 1760-tallet og ble brukt for lagring av galeier med utstyr. En Galei var et langt, smalt seil- og rofartøy med stor besetning som ble bygget på verftet. Foto: Anne Bente Hauge

Galeikurene med sin karakteristiske Stavernsgule farge huser også kunstutstillinger og kulturarrangement store deler av sommeren. 

Krutthusen Fredriksvern verft Stavern
I Krutthuset er det ofte kunstutstillinger. Foto: Anne Bente Hauge

Krutthuset på Fredriksvern

Krutthuset ligger lengst ut mot badestranden Corntin ved Kruttårsnbukta. Det har tidliger blitt brukt til å oppbevare tønner med krutt og det har vært brukt som fengsel. Nå finner du ofte spennende kunstutstillinger i de gamle og stemingsfulle lokalene.

Fredriksvern verft Stavern
Corntinstranda og Minnehallen ved Fredriksvern verft. Foto: Anne Bente Hauge

I Kruttårnsbukta ligger stranden Corntin med utsikt mot den pyramideformede Minnehallen.

Herfra går det en fin sti opp til Minnehallen som er et nasjonalt minnesmerke over norske sjøfolk i handelsflåten som omkom i krigshandling under de to verdenskrigene.

Kunst Fredriksvern Stavern
Søndre Gap er det smale sundet som skiller fastlandet ved Corntinstranda og Stavernsøya. Foto: Anne Bente Hauge

Bortgjemt kunst på Fredriksvern

Ute på odden ved Søndre Gap ligger gamle bunkers som har fått en mer positiv vri med påmalt visdomsord. 

Fredriksvern Stavernodden fyr kunst
Stavernsodden fyr sett gjennom en kunstinstallasjon i stein. Foto: Anne Bente Hauge

Det finnes flere steinskulputurer i området rundt Fredriksten Verft og fra dette steinhullet er det en flott utsikt mot Stavernsodden fyr ute på Stavernsøya.

Fredriksvern Verft Stavern
Fredriksten verft med Galeiskurene og Kadettbrakka i sine karakteristiske stavernesgule farger. Foto: Anne Bente Hauge

Frederiksvern verft er vel verdt et besøk, enten du er her midt i høysesongen når solen skinner eller en dag utenom sesongen når skyene har inntatt Stavern. Frederiksvern verft er en kulturhistorisk skatt beliggende i et vakkert kystlandskap.

Ønsker du mer informasjon om selve Fredriksten Verft, kan du lese mer om historien på Forsvarsbygg.no. 

Mer informasjon om Stavern og det som skjer der finner du på visitstavern.no.

Har du lyst på flere reisetips fra Larviksområdet?

Sjekk ut flere turtips fra Larvik og omegn her

Har du spørsmål om artikkelen eller lyst til å supplere med dine tips, er det flott om du skriver en kommentar under her.

Turhilsen fra Anne Bente 🙂
Reiseblogger som liker turer i nærmiljøet

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.

 

 

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share