Trolsk i Trollstigen
Trollstigen snor seg opp fjellveggen og er en av Norges største turistattraksjoner. Når du er på bilferie i Norge er Trollstigen et av stedene du MÅ legge turen innom. Det lønner seg derfor å kjøre tidlig på dagen, så slipper du å kjøre i “kø”.
>>> Kort video fra Trollstigen får du nederst i innlegget 🙂
Trollstigen opp og ned!
Trollstigen er flott å kjøre opp, og flott å kjøre ned. Så hvorfor ikke kjøre opp og ned Trollstigen på samme dag? Det gjorde vi på denne bilferien.
Vi ønsket å komme tidlig ut på veien opp til Trollstigen, og hadde derfor valgt å leie hytte på Trollstigen Gjestegård som ligger inne langt inne i Isterdalen. Nærmere Trollstigen kommer du ikke for overnatting. Det var kort vei opp i de stubratte fjellsidene, og perfekt for oss som skulle kjøre Trollstigen tur/retur.
Fordelen med å reise tur/retur er at vi fikk wow-opplevelsen begge veier.
Tips til deg som har Campingvogn: La vogna stå igjen på Trollstigen Camping så kan du kjøre opp alle hårnålssvingene uten å engste deg for vognen du må dra på.
Tidlig morgen i Trollstigen
Vi var på veien rett før kl 0900, men morgentåken ennå lå tykk over den dype dalen og ga en trolsk stemning på vår vei opp Trollstigen. Etter vår erfaring er det mange turister som liker å bruke god tid på morgenen. De går derfor glipp av det beste ved å stå opp tidlig – nemlig å ha turistatraksjonene nesten for seg selv.
Vi hadde Trollstigen nesten for oss selv. Vi kunne stoppe omtrent der vi ville, og hadde ingen biler foran oss som stengte for utsikten.
Tåken som hadde ligget tett tidlig på morgenen lettet i løpet av formiddagen. Så tips til deg – kjør opp uansett vær, for været kan skifte raskt og stedet er nesten magisk uansett vær.
Trollstigplatået
Når du har fått snirklet bilen opp alle hårnålssvingene i Trollstigen, stoppet for å nyte utsikten, kikket på Stigfossen som du nesten kjører gjennom og endelig har kommet på toppen, er det Trollstigplatået som venter.
Ved Trollstigplatået er det en stor parkeringsplass, og fordelen med å være tidlig ute er at du faktisk får plass til bilen.
De siste årene har Trollstigplatået fått en real ansiktsløftning. I 2012 var det nye platået ferdig med fantastiske utsiktsplatformer helt ytterst på kanten av de bratte stupene. Det er flotte stier ut til utsiktsplattformene, som også er tilrettelagt for rullestolbrukere.
I servicebygget kan du kjøpe deg en kaffe eller en matbit, og se utstilling som viser bl.a veibyggingshistorie i Norge.
Sett av god tid til å rusle ut til alle utsiktsplatåene slik at du kan få panoramautsikt over Trollstigen.
Turen ned Trollstigen
Når du har gjort deg ferdig med alle utsiktsplatåene og besøkssenteret er det på tide å kjøre Trollstigen ned igjen. Da får du enda bedre utsikt ut over dalen. Og møter ganske sikkert på flere biler som er på vei opp – du vet alle de som sover lenge og ikke kommer seg opp om morgenen. De som må kjøre i kø og sloss om plassen på Trollstigplatået.
Fakta om Trollstigen
Trollstigen åpnet i 1936 og i det bratteste partiet går veien i sikksakk med elleve hårnålsvinger og en stigning på 1:12. Veibanen var tidligere 3 til 4 meter bred, men har blitt utbedret slik at den nå har en veibredde på 4 til 6 meter og flere møteplasser. Nå er Trollstigen en del av den nasjonale turistvegen som går fra Geiranger til Trollstigen.
Det er kun mulig å kjøre Trollstigen på sommerhalvåret. Veien er viterstengt og åpner først i løpet av mai og holder åpent til snøen faller høsten.
Historisk tilbakeblikk på Trollstigen
Veistrekningen har vært ferdselsvei i flere hundre år før det ble laget bilvei. Først som gangvei, for siden å bli farbar med hest. Allerde tidlig på 1900 tallet ble ferdeselsveien spådd til å bli en av Norges viktigste turistveger. Det fikk de forutseende menn rett i.
Den gamle “Kløvstigen” som ble benyttet som ferdselsvei før bilveien ble laget er fremdeles farbar til fots for de som ønsker å komme nærmere naturen.
Det er ganske utrolig at veien en gang ble laget med spett og slegge. At materialer ble fraktet for hånd i trillebår. Svingene ble murt for hånd og hver sving har fått navn etter basen på det arbeidslaget som jobbet med svingen. Legg merke til skiltene med navn i hver sving og tenk på den jobben disse mennene la ned for snart 100 år siden.
Veien har blitt restaurert, utvidet og fått ny trase enkelte steder, slik at alle oss på jakt etter gode opplevelser på bilferie kan kjøre trygt både opp og ned Trollstigen. Når det er mye trafikk kan du også oppleve at trafikken blir overvåket og dirigert, slik at det skal være enkelt for store busser å passere på de smaleste veiene uten at noen må rygge.
Overnatting ved Trollstigen
Vi valgte som nevnt å overnatte på Trollstigen Camping og Gjestgård og leide hytte som fungerte perfekt. Vi reise sammen med et vennepar med campingvogn og de parkerte vogna rett foran hytta vår. Området har både turistbutikk, cafe og restaurant, så her er det lett å kose seg.
Legg Trollstigen til en bilferie
Vi har vært innom Trollstigen et par ganger de siste årene, på bilferie i Norge. Den ene gangen var vi tidlig ute og fikk Trollstigen nesten for oss selv. Den andre gangen kom vi dit midt på dagen og det var mye trafikk i selve Trollstigen og så fullt på parkeringen til Trollstigplatået et vi kjørte forbi.
Så husk – vær tidlig ute for å få mest ut av opplevelsen i Trollstigen.
Tips til bilferie på Vestlandet med reiserute – les mer her!
Tips til bilferie på Nordvestlandet med reiserute – les mer her!
Reisehilsen fra Anne Bente
Reiseblogger som aldri blir lei av å utforske Norge med bil
Anne Bente
Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.
4 kommentarer
Hedda | Tenk Koffert
Noe så vakkert! Jeg har ikke vært der enda, men må absolutt ta meg en tur. Jeg også elsker å være på biltur. 🙂
Anne Bente
Hei Hedda. Trollstigen er en opplevelse. Like fascinerende hver gang. Men husk å legge turen innom der tidligst mulig, så slipper du å sloss om plassen med alle andre turistene.
World by Tina
Åh längtar så till i sommar när jag ska uppleva mitt nya hemland med bobil!
Anne Bente
Hei Tina. Så gøy at du også har bobil. Vi kjøpte oss en liten bybobil i høst og gleder oss til enda flere turer og spesielt til fricamping med fantastisk utsikt, som vi aldri kunne gjøre med bil 🙂