Europa,  Nederland

Gatelangs i Amsterdam

Kanal i Amsterdam
En av de mange kanalene i Amsterdam, en oktoberdag med solskinn. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Amsterdam er en fascinerende by!

Amsterdam er kjent for sine mange og vakre kanaler og smale skjeve hus. Og noen millioner sykler!

Nederlenderne er et syklende folkeslag og i Amsterdam er det mange sykler. Store sykkelparkeringer ved jernbanestasjonen, men ikke minst sykler langs kanalene, smale gater, på broer og nær sagt over alt hvor det er en liten meter ledig plass – der finner du en sykkel.

Sentrumskjernen av Amsterdan er ganske komprimert, slik at du enkelt kan få med deg de viktiste stedene i byen på noen timer.

Gatelangs i Amsterdam tar deg med til smale gater, smale kanaler, sjarmerende broer, og forbi mange spennende museum – og ikke minst mange hyggelige restauranter og cafeer.  

Vi gikk gatelangs i 4 timer i Amsterdam.

Bil med på turen da vel, og se hva du kan få med deg når du tar beina fatt i Amsterdam.  Denne 4 timers rusleturen i Amsterdam starter på jernbanestasjonen

Vi startet vår rusletur på jernbanestasjonen. Vi dukket opp fra metroen og det første som møtte oss var en kanal med kanalbåt og en sykkelparkering større enn noen andre steder jeg har sett. Nå var vi definitivt i Amsterdam

Jernbanestasjonen i Amsterdam
Jernbanestasjonen i Amsterdam er et majestetisk bygg, og er et godt utgangspunkt for kanalcruise. Foto: Reisebloggen Favorittreiser
Sykkelparkering i Amsterdam
Utenfor jernbanestasjonen er det sykkelparkering. Lurer på hvordan han som eier sykkelen i midten får fram sin sykkel? Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Skjeve og vakre hus i kanalen

Fra jernbanestasjonen går hovedgaten rett opp Damrak mot Damplatz. Men det er ingen grunn til å stresse oppover denne folksomme gaten. Allerede ved Damrak – hvor kanalen er litt ekstra bred kan får du se de gamle skjeve husene i all sin prakt. 

Dansend hus i Amsterdam
De smale og skjeve husene ved Damrak kanalen har hver sin personlighet med flere hundre års historie i bagasjen.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

“De dansende husene”

Disse husene langs Damrak kanalen blir kalt de dansende husene. Dette er en flott beskrivelse på disse høye, smale og skjeve husene som står tett sammen i en god harmoni, samtidig som hvert enkelt hus har sin egen personlighet.

De dansende husene i Amsterdam
De dansende husene i Amsterdam er noe av det første som møter deg etter jernbanestasjonen.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Turistfellene ved Damrak i Amsterdam

Ved Damrak gaten og kanalen er det et stort antall kanalbåter som starter turene sine. Her er det også mengder av turister og like mange turistfeller med butikker som selger ost og tresko, restauranter og fastfood-sjapper.

Legg merke til alle de små bodene som selger pommes frites med ulike sauser. Og hvor mange som går gatelangs med et kremmerhus fullt av pommes frites dynket i majones og ketchup. Hva er det med Nederland og pommes frites, siden dette er så populært her nede?

Langs Damrak finner du også Amsterdams Sexmusuem for de som ønsker å få et historisk tilbakeblikk på pornografi og erotikk. Og det kanskje like spesielle museet “Body Worlds” som viser menneskekroppen – fra alle tenkelige sider, både innenfra og utenfra – med døde kropper.

Vi var på rusletur i Amsterdam, så vi tok ikke turen inn for å se nærmere på disse mueseene.

De Beurs Passage Damrak
De Beurs Passage Damrak er en snarvei fra Damrak gaten til en av gågatene med mange fristelser for deg som liker shopping.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Handlegaten Nieuwendijk

Litt oppe i Damrak-gaten gikk vi til høyre inn en vakker liten arkade. De Beurs Passage Damrak, som skiller seg fra andre arkader med et vakket dekorert tak. Arkaden tok oss med til den smale og travle handlegaten Nieuwendijk. Gågaten er en av Amsterdams store (eller små) shoppinggater. Så ønsker du å gå på shopping har du kommet til rett sted her. 

Damplatz med duene
På Damplatz er det folkeliv og duesamlinger!  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Damplatz og kongelig palass

Nieuwendijk-gaten tar oss fram til den store åpne plassen Damplatz.  Her ligger det kongelige palasset, og tusenvis av duer som har okkupert plassen – og kanskje like mange turister. Dette må være Amsterdams svar på Trafalgar Square i London, med gateunderholdning, selgere, restauranter og full fart hele dagen.

Det kongelige palasset ligger ved Damplatz.
Det kongelige palasset ligger ved Damplatz.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Kanalene i Amsterdam

Men så langt har vi ennå ikke sett det jeg mener er selve rosinen i pølsa i Amsterdam. De smale kanalene, med blomsterpyntede broer og sykler i lange baner, kanalbåter og gamle smale hus på rekke og rad.

Vi runder det kongelige palasset og går mot Joordan distriktet. Joordan er kjent for vakre gamle hus, smale kanaler, hyggelige restauranter og nisjebutikker. Vi rusler fra bro til bro, en kanal, to kanaler, tre kanaler, fire kanaler.  Her får vi virkelig se hvordan Amsterdam er bygget opp rundt kanalene.

Etter å ha passert 3 kanaler kommer vi til den fjerde kanalen etter Damplatz. Der ligger Anne Franks Hus – som er en av Amsterdams største turistattraksjoner.

Joordan distriktet i Amsterdam.
Vakre kanaler og blomster i Joordan distriktet i Amsterdam.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Kanal i AmsterdamDet er mange kanaler i Amsterdam. Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Sykler i Amsterdams kanaler
Sykler i Amsterdam var av den gammeldagse typen fra reklamen om Brelett… Tra la la la, la la, la la…..   Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Kanalbåter med historisk sus

I Joordan distriktet er det litt færre turistbåter og litt flere husbåter. Husbåter som ser ut som om de har levd et langt liv, men som pyntes med blomsterkasser og stelles pent med for å få et langt liv. 

Husbåter på kanalen i Amsterdam
Langs kanalene lå det kanalbåter – husbåter pyntet med blomster.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser
Kanalbåter i Amsterdam
Jo lenger unne Damplatz vi kom, jo færre og mindre var kanalbåtene som lå langs kanalene.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser
Kanalbåter i Amsterdam.
Kanalbåter er mer enn bare en båt. De er også historiske, vakre, slitte og mange er et hjem.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Koselige butikker 

I Joordan distriktet er det også mange koselige butikker. Her er det litt mindre turister og litt flere folk som bor.  Etter at vi hadde passert Anne Franks hus begynte turistene bli borte. Jo lenger inn i boligområdet vi kom, jo mer stille var det i gatene. 

Gatehjørne i Amsterdam
Noen gatehjørner tar seg bedre ut en andre. Dette hjørnet ville bli sett!  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Vindusshopping i Amsterdam

I en storby som Amsterdam er det rom for mange spesialbutikker. Her kan du finne butikker for det aller meste du både trenger og ikke trenger. Hva med en butikk full av strømpebukser med møster du aldri før har sett? Vi var på rusletur og ikke shoppingtur, så jeg holdt meg utenfor butikkene. Men vindusshopping kan også være hyggelig når utstillingen er stilig.

Vindusutstilling i Amsterdam
Vindusutstilling i Amsterdam – strømpebukser med motiv.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Etter å ha gått på kryss og tvers i Joordan distriktet, ruslet vi tilbake til Damplatz for å la beina hvile på en utecafe i solen.

Her på Damplatz kan du enkelt tilbringe mange timer, da du finner både Madam Tussauds musem og Ripleys Belive it or not, samt en mengde tursitbutikker rundt plassen. 

Den gamle delen av Amsterdam

Så var det på tide å gå videre til det virkelige gamle Amsterdam – til Nieuwmarkt som ligger øst for Damplatz. I dette området finner du også Chinatown og det berømte “Red lights Districts”. Her er det litt mer folk og røre enn i Joordan, med mange små restauranter, butikker og et travelt folkeliv i gatene.  I dette området finner du også det berømte Rembrandt museet.

Kanal i Neiuwmarkt - Amsterdam
Kanalene i Neiuwmarkt hadde litt mindre biltrafikk enn i området rundt Anne Franks hus.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

Selv om vi vandret rundt i gatene i Neiuwmarkt,  så vi lite til noe som kunne minne om det famøse Red Light Distrikt. Det eneste vi la merke til var en og annen litt mer snuskete butikk i dette området, blant de ellers så vakre kanalene og gamle skjeve husene. 

I dette strøket var kanalene smalere og biltrafikk delevis fraværende. Det var flere uterestauranter og barer langs kanalene. Vi ruslet forbi og var snart tilbake til start igjen – ved jernbanestasjonen.

Kanal Amsterdam uteserverin
Uteservering i nærheten av Red Light District. Foto: Reisebloggen Favorittreiser
Kanal Red Light Disrict Amsterdam
På en litt kjølig dag i oktober er det likevel flere som koser seg ute langs kanalen ved Red Light District. Her ligger husene rett i kanalen med små marginer før kjelleretasjen fylles med vann. Foto: Reisebloggen Favorittreiser
Aritektur Amsterdam
Vi passerte mye spennende arkitetur på vår rusletur. Fasader fra den tiden da detaljene var viktige og skulle vises fram.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser

6 kilometers kanalløype i Amsterdam

Amsterdam er en ganske kompakt storby. Avtandene er ikke større enn at du kan gå runden for å få med deg de største severdighetene.

På vår rusletur rundt i Amsterdam gikk vi ca 6 km og brukte ca 3 timer på turen og 1 times pause for å spise på en liten pizzarestaurant.

Vi tok oss god tid, stoppet ofte for å beundre bygninger, kanaler og se på folkelivet, ta bilder og en pause på en utecafe for litt drikke.  Du kan gjerne bruke flere dager på denne runden dersom du velger å stikke innom mange av musumene underveis. Vi holdt oss ute og beundret byen. 

Reiseruten på kartet

Kartet er hentet fra Google Maps.

Rusletur i Amsterdam - kart

Første del av rusleturen gikk fra Amsterdam Centraal Station til Rozengracht gaten.

Rusletur i Amsterdam del 2
Andre delen av rusleturen gikk østover forbi Damplatz til Red Light District og tilbake til Jernbanestasjonen.

 Vi trivdes godt i Amsterdam en ettermiddag i oktober og på 3-4 timer fikk vi oppleve mye av det Amsterdam har å by på av kanaler og byliv. Vi hoppet bukk over aller museer, men de får vi ha tilgode til neste gang vi reiser hit. 

PS! Vi bodde på campingplass like utenfor sentrum – Gaasperpark Camping. Perfekt for en dag i Amsterdam – med metroen direkte inn til sentrum.

Takk for følget!

Legg gjerne igjen kommentarer under her!

Reisehilsen fra Anne Bente ?

Utflukter fra Amsterdam:

Zaanse Schans – 400 år gamle vindmøller bare 20 min fra Amsterdam med bil – les mer her!

Giethoorn – Sjarmerende landby ved kanalene – 1 1/2 time fra Amsterdam med bil – les mer her!
 ?

Lik Favorittreiser å FAcebook

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke 

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

4 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share