Bilferie Norge,  Favoritter,  Nasjonale turistveier,  Norge,  Vestlandet

Blikkstille på Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien Geitøya
Atlanterhavsveien er mer enn bare veistrekningen. Det er naturen rundt med øyene, fjellene og storhavet. Vi var der på en blikkstille dag!

Bilferie til Atlantarhavsveien

Blikkstille vann og knapt et vindpust langs Atlanterhavsveien var ikke det vi hadde forventet oss når vi dro til en av Norges mest værharde veistrekninger. Det var likevel det vi opplevde den feriedagen vi besøkte Atlanterhavsveien.

Kyststripen ved Atlanterhavsveien er kjent for mye vind og ruskevær. Veien skal visstnok være en stor opplevelse på vindfulle dager, men den er garantert også en stor opplevelse når havet er blikkstille. 

Storeseisundet Bro - Atlanterhavsveien
Den ikoniske Storeseisundet Bro på Atlanterhavsveien, sett fra østsiden.

Atlanterhasveien har blitt kåret til århundets byggverk i Norge og verdens vakreste bilreise. På vår bilferie i Norge denne sommeren ble derfor Atlanterhavsveien plottet inn som et av hovedmålene med ferien. Forventningene våre var derfor høye når vi kjørte inn på den populære veistrekningen. 

Det viktigste på turen over Atlanterhavsveien er ikke å komme raskest mulig over, men å stoppe og nyte utsikten og naturen underveis. Til tross for at veiforbindelsen kun er drøye 8 kilometer brukte vi flere timer på å komme fra den ene siden til den andre. Det ble mange stopp underveis for å utforske de små øyene veien er innom.

TIPS! Kjør gjerne veien tur/retur – så får du dobbelt opplevelse av veien.

Fakta om Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien ligger ytterst på Mørekysten, og er en broforbindelse på litt over 8 kilometer som bukter seg mellom 8 små øyer. Veien er en av Norges nasjonale turistveier og er et kunststykke i seg selv. Den stod ferdig i 1989. I løpet av de 6 årene det tok å bygge veistrekningen var det hele 12 orkaner i dette værharde området.  

 

5 stopp du må få med deg på Atlanterhavsveien

Vi hadde satt av flere timer til å utforske Atlanterhavsveien. Du kan selvfølgelig kjøre fra den ene siden til den andre i løpet av 10 minutter, men da går du glipp av naturopplevelsen som Atlanterhavsveien kan gi deg. Dette er så mye mer enn bare en veistrekning.

Atlanterhavsveien er riktignok kjent for den ikonsike broen som stiger rett til himmels mellom øyene, men det er først når du parkerer bilen og går ut på øyene du får følelsen av naturen rundt deg.

Vi startet fra østsiden av veien – og tar deg i denne reisebeskrivelsen med på 5 stopp underveis.

Stopp 1 på Atlanterhavsveien

Hågå rundt – Vevang Kyststi

Hågå rundt - Atlanterhavsveien
Hågå rundt er en kyststi på 1 kilometer og et fint avbrekk fra bilen når du er på bilferie.

Når du kommer vestfra mot Atlanterhavsveien, rett før den første broen, er det et skilt til venstre -> Hågå.  Der er det en stor parkeringsplass som er utgangspunktet for denne turen. Her er en godt opparbeidet og stor parkeringsplass og kyststien starter like ved parkeringen. Rundturen er ca 1 km lang og gir deg god utsikt mot storhavet, øyene, fjellene og Atlanterhavsveien.

Les mer om Kyststien her!

Stopp 2 på Atlanterhavsveien

Rett før Storseisundet Bro

Atlanterhavsveien
Utsikt mot den ikoniske broen på Atlanterhavsveien.

Like før du kjører inn på den største av broene kan du stoppe for å kikke nærmere på denne broformasjonen, før du kjører videre over den 23 meter høye broen. Hvis det er ett stopp du ikke har tid til å stoppe på så er dette det du skal hoppe over.  

Stopp 3 på Atlanterhavsveien

Eldhusøya med svevestien

Atlanterhavsveien og svevestien
Eldhusøya er det stedet du MÅ stoppe. Her har du flott utsikt over Atlanterhavsveien og du kan utforske landskapet rundt via svevestien.

Dette er stoppet du absolutt ikke skal kjøre forbi. Dette er selve “rosinen i pølsa”. Her ligger besøkssenteret for Atlanterhavsveien og rundt Eldhusøya er det bygget en svevesti.  Går du runden får du flott utsikt til den majestetiske Storeseisundet Bro, øyene rundt, storhavet og fjellene. Ta gjerne turen opp til toppen av øya for panoramautsikt.

Vi var her på en blikkstille dag og kunne nyte sommervarmen. Men jeg kan se for meg at dette stedet også er et stopp som er magisk når naturkreftene viser seg fram med vind og bølgene som slår mot øyriket.

Atlanterhavsveien Svevestien
Fra Svevestien på Eldhusøya får du fin utsikt mot den ikoniske broen og fjellene bak.
Svevestien Atlanterhavsveien
Svevestien på Eldhusøya tar deg med rundt hele øya.
Atlanterhavsveien svevestien
Gå gjerne ut av svevestien og opp til toppen av øya for enda bedre utsikt.
Atlanterhavsveien Eldhusøya
Utsikt fra toppen av Eldhusøya mot Atlanterhavsveien.

Stopp 4 på Atlanterhavsveien

Geitøya med utsikt

Neste stopp du ikke må gå glipp av er Geitøya. Parker bilen og ta turen ut på øya for å få et godt utsiktspunkt til kystlandskapet med de mange små øyene. Herfra ser du også fiskeværet Håholmen hvor du kan ta båten ut for å spise lunsj eller overnatte på Håholmen Havestue. Båt ut til det gamle fiskeværet går ut fra Geitøya hver time om sommeren.

På Geitøya er det mulighet til å parkere både på nordsiden og sørsiden av veien – så legg gjerne inn et stopp på begge parkeringsplassene.

Utsikt fra Geitøya på Atlanterhavsveien
Fra Geitøya på Atlanterhavsveien er det flott utsikt ut mot øyriket med det gamle fiskeværet Håholmen.

Når du kjører østover på Atlanterhavsveien er det en stor parkeringsplass på venstre side når du kommer til Geitøya. Her kan du parkere bilen og ta beina fatt inn på øya for å få flott utsikt mot øyriket og storhavet.

Vikingskip fra Geitøya til Håholmen
Med Vikingskip kan du om sommeren ta turen ut til det gamle fiskeværet Håholmen.

På Geitøya kan du også ta båt over til fiskeværet Håholmen. På sommeren brukes det Vikingskip for å frakte gjester ut til fiskeværet like nord for Atlanterhavsveien.

Utsikt fra Geitøya på Atlanterhavsveien
Det er fin og kort tursti helt ut til tuppen av øya og du blir premiert med flott utsikt.
Utsikt fra Geitøya på Atlanterhavsveien
Utsikt mot vest og Atlanterhavsvein fra Geitøya.
Geitøya på Atlanterhavsveien
En liten topptur på kollen som ligger ved veien på Geitøya gir deg flott utsikt.
Utsikt fra Geitøya på Atlanterhavsveien
På den andre siden av veien er det en kolle som også gir god utsikt.

Stopp gjerne også på Geitøyas sydside. Der er det en liten parkeringsplass, og en kort tur opp på kollen gir deg flott utsikt.

Utsikt mot Atlanterhavsveien fra Geitøyas sydside.
Utsikt mot Atlanterhavsveien fra Geitøyas sydside.
Utsikt fra Geitøya på Atlanterhavsveien
Glem ikke å få med deg utsikten mot fjellene som ligger sør for Atlanterhavsveien!

Stopp 5 på Atlanterhavsveien

Lunsj på Bjartmars Favorittkro

Rett etter at du har kjørt hele Atlanterhavsveien – tar du første vei til venstre og der finner du Bjartmars Favorittkro. Der kan du spise en god lunsj med utsikt til øyriket utenfor. Kroen har gode tilbakemeldinger på Tripadvisor så det er flere enn meg som anbefaler denne kroen når du er på tur her oppe ved Atlanterhavsveien.

Bjartmars Favorittkro - Atlanterhavsveien
Bjartmars Favorittkro er verdt et besøk når du er ved Atlanterhavsveien

Etter lunsj kjørte vi turen tilbake den samme veien! Atlanterhavsveien er verdt å reise tur/retur så du virkelig får oppleve broene, veien, utsikten og den storslåtte naturen. 

Atlanterhavsveien fra bilvinduet
Fra bilvinduet: På vei opp den ikoniske broen på Atlanterhavsveien – veien tar deg med rett opp mot skyene.
Atlanterhavsveien
Fra bilvinduet: På vei ned fra den ikoniske broen på Atlanterhavsveien får du flott utsikt over veien som bukter seg mellom øyene.

Atlanterhavsveien kommer garantert på reiseruten vår igjen. Neste gang håper jeg faktisk vi får litt ruskevær så vi får sett den mer dramatiske siden av denne veistrekningen også.

FILM FRA ATLANTERHAVSVEIEN

Sjekk gjerne ut Youtube-kanalen min, med film fra turen her… 

 

Håper du har blitt inspirert.
Del gjerne eller legg igjen en kommentar under.

Reisehilsen fra Anne Bente 🙂
Reiseblogger som alltid jakter på nye reisemål

Favorittreiser på Atlanterhavsveien
Happy reiseblogger i finværet på Atlanterhavsveien

Har du vært på Atlanterhavsveien? Eller ønsker å dra dit?

Legg gjerne igjen kommentarer under her for å dele dine erfaringer og reiseønsker.

Har du lyst på flere reisetips fra Norge og Vestlandet?

Sjekk ut flere reisetips fra Vestlandet her…

Har du spørsmål om artikkelen eller lyst til å supplere med dine tips, er det flott om du skriver en kommentar under her.

Lik Favorittreiser å FAcebook

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Én kommentar

  • Gry

    Nå sitter jeg jeg her på Bjartmars favorittkro og spiser fiskesuppe. Jeg har vært på tur i 4 dager og fulgt mange av dine fotspor. Geiranger, Loen, Gamle strynsfjellvei, Refvikstranden, Ålesund og Atlanterhavsveien. Og nå går ferden mot Åndalsnes før nesa peker hjem. Tusen takk for fine reisetips

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 Shares
Tweet
Pin
Share5