Andalucia,  Europa,  Spania

Setenil – den hvite byen inne i klippene

Husene ligger inne i klippen og utenfor er det servering av mat og drikke under klippen. Den dagen vi var der var det også vaskedag med senegtøyet hengene langs elven.

Setenil de las Bodegas er en av de spanske hvite byene. Men den er ikke som de andre hvite byene i Spania. Mens de fleste hvite byer er bygget på en på en fjelltopp, er Setenil bygget inn i en kløft. Men det mest spesielle er at mange av husene bokstavelig talt er bygget inn i klippen.

De hvite husene har fasader som er bygget i kjent spansk til, men innsiden av husene er bygget inn i fjellet. Mange steder i Setenil velter fjellet seg over gatene, slik at du nesten føler du får fjellet i hodet når du rusler rundt i den lille byen. Under klippene ligger uterestauranter og barer, og klippene gir naturlig skygge for solen.

Setenil de las Bodegas ligger i en kløft og ser tilsynelatende ut som en ordinær hvit spansk landsby.

Setenil med klipper hengende over hustakene

De hvite husene i Setenil står i stor kontrast til de røffe klippene som henger over hustakene. Det var med undring vi ruslet rundt i byen og under fjellformasjonene. Hva tenkte de den gangen de bygde husene inn under klippen?

De hvite husene er bokstavelig talt fasader for hus som er hugget inn i huler i klippene. Dette gjør at husene holder godt på varmen om vinteren og holder seg kjølige om sommeren. Husene blir fremdeles brukt som boliger, butikker og ikke minst restauranter og barer for de mange turistene som besøker Setenil de las Bodegas.

Fjellet lager naturlig skygge mange steder i Setenil de las Bodegas.

Her finner du de unike gatene i Setenil

For å se de mest unike husene og gatene som er bygget inn i klippene, må du gå til Calle Cuevas del Sol. Der ligger det uterestauranter, barer og boliger side om side under fjellet.

Gå gjerne over elven og ta en tur innom Calle Cantareria Baja for å gå gjennom “tunellen”. Der føles det virkelig som om fjellet er på vei ned i hodet ditt. Klippen ligger som et lokk over veien og skaper illusjonen av en “tunell”. Det ser nesten ut som om det har falt en sten over husene og den henger og hviler på husveggene, og kan falle ned når som helst.

Når du går på gaten “Calle Cantareria Baja” får du klippen nesten i hodet.
Det er mange hus i Setenil som er bygget inn i klippene.
Her er husene bygget rundt en del v klippen.

På høyden ved siden av Calle Cuevas del Sol ligger den en Maurisk borg og en gammel kirke, men det er selve byen inne i fjellsiden som er trekkplasteret i denne byen. Men har du tid, kan du gjerne ta deg en tur opp på høyden til borgen. Vi hadde bare et par timer, så vi foretrakk å nyte disse nede under de hengende klippene.

Ved Calle Cuevas del Sol ligger restaurantene på rekke og rad under klippen.
Fascinerende klippeforamsjoner og byggeskikk.

Setenil er perfekt utfluktsmål fra Ronda eller Malaga

Den lille byen Setenil er perfekt for en liten utflukt hvis du bor på Solkysten, Ronda eller andre steder i den spanske regionen Andalucia. Den ligger ca 1/2 times kjøring nord for Ronda og ca 1 1/2 times kjøring fra Malaga. Med sine 3000 innbyggere tar det ikke lange tiden å rusle rundt i denne byen, så alt du trenger er å sette av et par timer til å bli kjent med byen og la deg imponere over steinformasjonene og byggeskikken.

Vi var der en solskinnsdag i februar og det var få turister der den dagen, men jeg kan se for meg at det er en del turister der på sommeren. Vi parkerte på utsiden av byen på en stor parkeringsplass, hvor vi var den eneste bilen den dagen. Derfra var det ca 10 minutter å gå ned til Calle Cuevas del Sol. Turen dit gikk gjennom koselige smale gater med hvite hus.

Setenil de las Bodegas har også tradisjonell arkitektur bygget rundt smale gater og trapper, slik som de ordinære hvite landsbyene i Spania.
Appelsintre med mange appelsiner på. Vi våget ikke å gå på appelsinslang….
Smale brostensbelagte gater finnes det mange av i Setenil de las Bodegas.

Parkering i Setenil De Las Bodegas

Kommer du med bil anbefales det å parkere utenfor byen, da veiene inne i byen er smale og kronglete å kjøre på. Hvis du kommer fra Ronda kan du følge skilting til parkering, så kan du spasere ned til byen. Alt du trenger for å oppdage denne lille landsbyen er et par timer.

Der står vår leiebil på den store parkeringsplassen utenfor Setenil de las Bodegas. I ensom majestet en dag i februar.

Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger som liker å utforske nye steder!

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 Shares
Tweet
Pin1
Share4