Larvik,  Norge

Påskekunst i Stavern

Kunst fra barnehagebarn henger i trærne på Fredriksvern Verft i Stavern.

Sommerbyen Staven våkner til live ved påsketider. Da valfarter folk fra nær og fjern hit for å ta en rusletur med kunsten i sentrum. Vi som bor i distriktet ser på kunstutstillingene i Stavern som et sikkert vårtegn. Du trenger ikke være spesielt kunstinteressert for å ha glede av dette, for her er det kunst for alle.

Barnehagekunst i Stavern hver påske

Hver påske pynter barnehagene i distriktene opp trærne inne på Fredriksvern Verft i Stavern. Barna lager fargerike figurer og hver barnehage får sitt eget tre som dekoreres. Det er alltid koselig å se de kreative kunstverkene laget av barnehagebarna.

Påskekunst fra barnehagebarn i Stavern.
Det er mange kreative og fargerike ting som henger fra trærne inne på Fredriksvern Verft i påsken.
Barnehagekunsten henger i trærne på “veien” som ligger ved inngangen til Fredriksvern Verft.

Kunstustillinger på Fredriksvern Verft

Inne på Fredriksvern i Stavern er det kunstutstillinger av ulike slag i de gamle byggene. Det er mange ulike kunstnere som stiller ut sine verk, som malerier, foto, glass og keramikk. Noen kunstnere kommer igjen hver påske, og noen nye dukker opp. Her kan du enten bare rusle rundt og se på mye og variert kunst, eller kanskje gjøre et kunstkjøp som skal pryde hjemmet ditt i mange år framover?

Minst like viktig som barnehagekunsten er galleriene og utstillingene til mange kunstnere.

Det er en fin atmosfære inne på Fredrikvern verft. Verftet er fra 1700 tallet og det har vært militær aktivitet der fra 1750 til 2002. Nå er det kunstnere som har overtatt mange av historiske byggene.

I Steinbrakka ved kanalen er det nå utstillinger, galleri og selskapslokaler.

I Steinbrakka er det mange kunstustillinger i påsken.

De store galeiskurene ble tidligere brukt for lagring av galeier og utstyr. Nå brukes det til museum, teater og kulturarrangement.

De store galeiskurene har den karakteristiske Stavernsgule fargen.

Krutthuset brukes i dag primært som galleri og utstillingslokale, men kan også brukes som selskapslokale. Her er det tykke murvegger og ingen vinduer.

Krutthuset ligger ut mot havet med Minnehallen like bak.

Kunstinstallasjoner på Fredriksvern Verft

Det er også en del faste kunstinstallasjoner på Fredriksvern Verft. De tre båtene som står oppreist er flotte og lengst ute på området ved svabergene er det flere installasjoner av Larvikitt.

De tre oppreiste bådene er en fast kunstinstallasjon som ligger med utsikten mot Stavernsøya og Citadellet.
Kunstverk i Larvikitt med kikkehull mot Stavern Fyr.
Installasjonen gir en flott ramme rundt kystlandskapet.

Stort område for å gå tur

Stavern er et fint område for rusleturer. Vi lokale tar ofte “Bryggeslengen” i Stavern. Det vil si at vi går fra Marinaen og langs med bryggene for å se på båtene og folkelivet, spise litt is og bare nyte sol, svaberg og sjøen. Det er mange restauranter i den lille sommerbyen, som også er åpene i påskedagene. Og når du har gått en tur inne på Fredriksvern, og passert alle de historiske byggene, kommer du til flotte badeplasser. Selv om det er for kladt i vannet for de fleste rundt påske, gir stranden og svabergene en herlig sommerfølelse.

Ved svabergene og stranden Corntin er det gamle redskaper stilt ut.

Praktiske tips for rusletur i Stavern

Parker bilen i Buktaveien ved innkjøringen til Risøya, der er det størst parkeringsplass og som regel lettest å finne en ledig parkering. Fra parkeringsplassen til Kruttårnsbukta er det ca 1,5 km å gå hvis du tar turen langs bryggen.

Vil du unngå de største folkemengdene ta turen hit tidlig på morgenen eller på ettermiddagen. Du kan rusle rundt en times tid eller bruke mange timer, alt ettersom hva du selv ønsker.

Det er små forhold så avstandene er ikke store, men ønsker du en lang tur på kysten, kan du gå timesvis på kyststien langs Brunlaneskysten – følg skiltene eller gå mot Minnehallen, pyramiden som er et minnesmerke over krigsseilere fra andre verdenskrig. Sti opp til Minnehallen går fra stranden Korntin og derfra går kyststien videre forbi Rakke, Naverfjorden, Nevlunghavn, Mølen, Helgeroa og fram til Barkvika.

Korntinstranden ligger i Kruttårnbukta med Minnehallen like ved.

God påske fra Stavern!

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share