Europa,  Mallorca,  Spania

Dragegrottene – en underjordisk eventyrverden

Det sies at Mallorca er som en sveitserost, full av hull. Du finner flere hundre små og store grotter på øya, og flere av disse kan du besøke. Vi valgte å besøke den mest kjente av alle dryppstensgrottene – Cuevas del drach – Dragegrottene, som ligger like utenfor Portocristo på østkysten av Mallorca.

Cuevas del drach – Dragegrottene på Mallorca

I Cuevas del drach finner du det som kanskje er Europas største underjordiske innsjø – hvor du også kan glede deg til et unikt fargespill og en konsert utenom det vanlige. Grottene er lyssatt slik at du kan beundre alle de ulike formasjonene som har blitt laget gjennom millioner av år. Dette er naturens eget kunstverk.

Dragegrottene har vært kjent siden middelalderen, og på 1930 tallet ble det laget trappeganger og satt opp belysning slik at de kunne ta imot besøkende. 

Dragegrottene på Mallorca
Dragegrottene på Mallorca med flott belysning

For å unngå for store folkemengder var vi på plass ved grottene i god tid før første omvisning. Siden det ikke var mulig å slentre rundt i grottene på egen hånd, så måtte vi bli med på en av gruppeturene som går hver time på sommeren. Vi var klare til første tur som startet kl 10.

Dragegrottene på Mallorca
Det var heldigvis tak over køplassen før nedgangen til grotten, og en vakker park.

– Skal alle disse ned i grottene? Blir dette trangt og klaustrofobisk?
Når jeg så den flokken av mennesker som vokste seg større jo nærmere vi kom kl 1000, ble jeg litt bekymret for å skulle gå i kø gjennom hele grottene og kanskje ikke se annet enn ryggen til den som gikk foran…

På slaget klokken 10 ble vi sluppet ned i grotten, og etter noen få trappetrinn var solen borte og grotten åpnet seg for oss.

Det viste seg ganske raskt at det var plass nok, selv om det var mange mennesker. Det var laget gode og brede ganger som tok oss med gjennom de ulike delene av grotten, og det var faktisk imponerende god plass. Ingen grunn til å bli klaustrofobisk selv om vi befant oss under bakken inne i et fjell….

Dragegrottene på Mallorca
Det var både høyt under taket og god plass nede i grottegangene.

Fra taket i grottene var det en imponerende mengde stalakitter, som er dryppsten av mineraler som vokser fra taket og ned. I tillegg var det et stort antall både små og store stalagmitter, som er en type dryppsten som vokser fra gulvet og oppover.  Alt er godt belyst slik at både formene og fargene på dryppstenene kommer godt fram, og ikke minst de fargene på de turikse og blå innsjøene som har formet seg i grottene.

Dryppstene gror ca 1 cm i løpet av hundre år, så her har naturen jobbet i uendelig mange år for å skape dette naturverket.

Dragegrottene på Mallorca
Stalakitter i tusenvis henger fra taket, og mengder av stalagmitter i ulike størrelser vokser fra bakkenivå.

Det er en fascinerende reise å rusle rundt under jorden og se figurer som naturen har skapt i løpet av flere millioner år. Det er som å gå rundt i en helt annen verden, som hentet ut fra en science fiction-film.

Dragegrottene på Mallorca - underjordisk strand
Langt inne i grotten var den en liten underjordisk strand

Underjordisk innsjø i Dragegrottene

Underveis på turen gikk vi forbi en liten strand med turkist vann.

– Tenk å få prøve seg på et bad der…

Bading var selvfølgelig ikke lov, men det er lov å drømme 🙂

Når vi nådde bunnen av grotten åpnet det seg opp en stor aula som lå vendt mot den underjordiske innsjøen – Lago Mantel. Der var det laget sitteplasser slik at alle kunne ta plass og beundre det flotte lysshowet på innsjøen. Selve sjøen er hele 170 meter lang og mellom 4 og 12 meter dyp.

Små båter som var pyntet med lys, hadde med seg profesjonelle musikere som fremførte klassisk musikk. Dette ga en helt unik ramme for en akustisk konsert. Etter konserten var det mulig å bli med på en liten båttur over den underjordiske innsjøen – i en robåt som stille skled over vannflaten.

Dragegrottene på Mallorca - underjordisk innsjø.
En enslig robåt på den “store” underjordiske innsjøen.

Etter konsert og rotur på den underjordiske innsjøen var det tid for å begi seg opp alle trappene og ut i solen igjen. Da var det godt å kunne slappe av med en is. Området hadde servering med mange sitteplasser, iskiosk og butikk med souvenirer. 

Har du tid etter besøket i grottene, kan du gå noen få hundre meter og besøke en av perlefabrikkene som Mallorca er kjent for. Det er også en kort spasertur til den koselige havnebyen Portocristo hvor du kan ta bryggeslengen og beundre de mange båtene, og kanskje ta en lunsjpause på en uterestaurant?

Fakta om Dragegrottene:

Omsvisning: Ca 1 times tur nede i grottene
Konsert: ca 10 minutters varighet

Dybde: 25 meter
Lengde: 1200 meter
Trapper: ca 300 trappetrinn

Temperatur i grottene: ca 21 grader
Luftfuktighet: ca 80%

Nettside: www.cuevasdeldrach.com

 

Tips til deg som skal besøke Dragegrottene:

  1. Bli med på den første eller siste omvisningen hvis du vil unngå for mye kø.
  2. Bestill gjerne på forhånd for å sikre deg plass, spesielt i høysesongen.
  3. Beregn ca 2 timer totalt på besøket, da har du tid nok til å ta en is ute i solen etter omvisningen.
  4. Beliggende kun noen hundre meter fra Portocristo kan du gjerne kombinere besøket i grottene med et besøk i denne sjarmerende havnebyen eller til perlefabrikken som ligger like ved.

Håper du ble inspirert til å ta en tur under bakken!

Reisehilsen fra Anne Bente 🙂
Reiseblogger som trives på Mallorca!

Har du lyst på flere reisetips fra Mallorca?

Da kan du få mine personlige reisetips her…

Har du spørsmål om artikkelen eller lyst til å supplere med dine tips, er det flott om du skriver en kommentar under her.

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 Shares
Tweet
Pin2
Share3