Europa,  Hellas,  Kreta

Vinterferie på Kreta? Går det bra?

Vinter på Kreta

Vi hadde plutselig bestemt oss for å reise bort i vinterferien, og impulsivt kjøpt flybilletter for en uke på Kreta. Sesongen starter ikke før i april, men folk reiser jo til Spania på vinteren, så hvorfor ikke Hellas?

Selv om det var langt utenfor høysesong regnet vi med at det måtte komme noe sol i løpet av den uken vi var der. Vi forventet riktig nok ikke en solferie og late dager på stranden, men naturopplevelser og turer til koselige greske landsbyer.

Rethymnon på Kreta Vinter
På Kreta ligger snøen på de høyeste fjelltoppene om vinteren. Toppene er over 2000 meter høye og gir en slående kontrast til stranden og den blå kyststripen.

Men hvordan var det egentlig på Kreta om vinteren?

Hva skulle vi ta med oss? 

– Hva skal vi egentlig pakke, spurte jeg mannen min.

– Jeg tar med kortbukser og t-shirt, svarte mannen min.

Han var lei av den norske vinteren, kulde og snømåking, og med en ukes vinterferie fra lærerjobben ville han kjenne på varmen.

Selv var jeg litt mer fornuftig og pakket med meg noe for alle årstider. Bikini og boblejakke, shorts og langbukse. T-shirts og fleecejakker. Og ett pledd! For jeg hater å fryse på kveldene.

Vi booket en leilighet på et boutique hotell utenfor Retymnon. Leiebil ble også bestilt og mobiltelefon med direktelenke til storm.no, yr.no og alle verdens værevarslere var med. 

Chania på Kreta med regnvær
Den dagen vi reiste til Chania ble vi møtt av styrtregn. Vi kjøpte oss paraplyer og hold regnet unna den halvtimen det varte. Når solen ble borte var også boblejakken fin å ha på seg.

Målet med turen var ikke å sole oss og bade!

Vi ønsket å få litt varme på de kalde vinterkroppene og utforske Kreta!

Vi ønsket å gå turer og kjøre turer for å utforske Kreta. Og vi håpet jo selvfølgelig på sol og varme dager, selv om værmeldingene fortalte oss at vi kunne forvente 11-14 grader, sol, vind, regn, lyn og torden – ja stort sett alle værtyper. Helgardering fra værmeldingen.

Dagen da vi landet på kretisk jord var endelig kommet. Vågal gikk jeg ut av flyet uten å ta på boblejakken, og kunne raskt konstatere at det var varmere på Kreta enn hjemme i Norge.  Den svale brisen og solen minte mest om en deilig maidag. Dette lovet bra.

Vi sjekket inn på hotellet utenfor Rethymnon, hvor det var fullt hus. Det var karneval i byen! Fullt hotell og god stemning.

Karneval i Rethymnon på Kreta

Karneval på Kreta
Karneval i Rethymnon betyr at gatene er fulle av folk som skal være med på den store paraden.

Søndag morgen våknet vi til sol og et fargerikt bybilde med sambarytmer og karnevalskledde folkemengder. 

Hele byen var ute for å feire, og tusenvis kom fra nær og fjern for å se den store paraden som er avslutningen på karnevalsperioden.

Solen varmet, stemningen varmet og når solen ble borte var det bare å ta noen salsasteg til rytmene som hørtes over hele Rethymnon. Livet på Kreta er herlig også om vinteren.

Der er varmt på Kreta i februar

Deilig i solen på Kreta i februar
Vi hadde opp mot 20 grader på vår tur til Kreta i februar. Det kjentes helt bra å nyte en liten pause i solen med utsikt mot havet!

Vi satt i solen og koste oss med drikke, i kortermet t-shirt og følte varmen fra solen mot huden.

Når solen forsvant bak skyen var det godt å ha fleecejakken der, for som med en god norsk vår er vinteren på Kreta også lunefull. 

I løpet av uken kunne vi konstatere at væremelderne som hadde helgardert hadde hatt ganske rett. Vi hadde temperaturer fra 10 – 20 grader.

Kaldt i skyggen og deilig varmt i solen. Solen varmet godt på den lune takterassen på hotellet, og solkrem måtte til for å unngå å bli brent. 

Striregn og hasteinnkjøp av paraply for å unngå å bli gjennomvåte, for så en halvtime senere vandre i solgløtt og nyte varmen fra solstråelen.

På biltur på Kreta vinter
Det er stille i de små landsbyene på Kreta. Lekkert speilblankt vann, og solen som skinner på de hvite husene og de hvite snøtoppene i bakgrunnen!

Det er mye vær på Kreta om vinteren, men det betyr ikke nødvendigvis at det er kaldt.

Det betyr at det er mye variasjon. For oss som liker å dra på roadtrip eller gå turer, er temperaturer rundt 15 grader helt perfekt.

Det er deilig å slippe å kjøre bil i stekende varme. Og ikke minst er det deilig å gå tur og utforske bygatene til fots uten å dåne av heteslag.  Sist men ikke minst, det er utrolig deilig å slippe alle de andre turistene. 

Utsikt fra Fortezza Rethymnon Kreta
Fra fortet som ligger ved gamlebyen i Rethymnon, Fortezza, var det flott utsikt mot byen og fjellene. Og vi kunne nyte den helt alene. Det var bare oss og et par andre turister som ruslet rundt på de store områdene på fortet.

Kreta utenom høysesong

I februar hadde vi turistmålene nesten for oss selv.

Det var oss og lokalbefolkningen, og noen få andre som hadde forstått hvor bra det er å feriere på Kreta om vinteren.

Til og med hotellet fikk vi for oss selv når karnevalgjestene var dratt. Men vi fikk flott service og de laget koselig stemning hver dag selv om det bare var oss som var der de fleste av dagene.

Ønsker du en stille og rolig ferie, hvor målet er å utforske øya med bil eller til fots (eller kanskje begge deler), er vinteren en fin tid. Men ta med både varme og lette klær, for været og temperaturen skifter raskt.

Stille på stranden på Kreta i februar
Det er mange flotte steder å besøke og perlene ligger på rekke og rad. Med bil er det enkelt å komme seg rundt og utforske Kreta.

Kreta på vinteren er topp!

Vi reiser gjerne til Kreta igjen i februar. Men, hadde vi kunnet vente til mars ville vi nok gjort det for å få det ennå litt varmere, eller få mindre lunefullt vær.

Siden min mann er lærer var ikke mars et alternativ for oss. Er du bundet opp til å reise i februar, eller har du bare lyst til å finne på noe som ikke minner om norsk vinter i februar? Ta gjerne turen til Kreta, men ikke forvent badetemperatur (med mindre 14 grader i vannet er badetemperatur for deg).

Praktiske reisetips for Kreta på vinteren finner du her!

Gled deg heller over god stemning, vakker natur og gresk kultur uten å gå i kø med andre turister.

Håper du ble inspirert til å ta turen til Kreta på vinteren

Reisehilsen fra Anne Bente 🙂
Reiseblogger som jakter på nye reiseopplevelser

Kreta på vinteren Anne Bente - reiseblogger
Jeg måtte kjøpe papaply i Chania. Den ble brukt 1 time på hele ferieuka!

Har du tips eller kommentarer til vinterferie på Kreta?

Da setter jeg stor pris på at du legger igjen en kommentar rett under her.

Kjenner du noen som vurderer vinterferie på Kreta. Del gjerne artikkelen 🙂

Lik Favorittreiser å FAcebook

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

5 kommentarer

 • Heidi Stav

  Vi vil gjerne reise i juleferien også, fra 2. juledag og hjen 1. eller 2. janauer =)
  Direktefly er toppers! Hvorfor skal det være vanskeligere å komme til Kreta enn Sør-Spania om vinteren?
  MANGE nordmenn har hus på Kreta, og de vil benytte seg av tilbudet!

  Mvh Heidi Stav

 • Thomas Barlien

  Hei
  Vi tenker å ta en tur i vinterferien 2020 i forbindelse med at datteren skal jobbe der i vinter. Jeg har derfor et spørsmål. Hvor kjøpte dere flybilletter? Foreløpig har jeg lun funnet billetter med 2 mellomlandinger og 12 timers reise. Det frister ikke veldig.

  • Anne Bente

   Hei Thomas.

   Vi reiste med Norwegian fra Oslo til Chania, direkterute. Det er to år siden vi var på Kreta i vinterferien, og den ruten vi tok tror jeg ble satt inn av Norwegian på nyåret.

   Ellers søker jeg som regel Google for å se alternative flybilletter når jeg sjekker ut nye reisemål. Google lager en oversikt over ulike reisealternativer så jeg får en oversikt over mulighetene før jeg sjekker ut priser både direkte hos flyselskapene, Momondo, Expedia etc. Kanskje du finner en direkterute hos en turoperatør hvis ikke noen flyselskaper setter opp en rute?

   Lykke til.

  • Anne Bente

   Hei Mette, vi hadde flaks med karnevalet. Visste ikke at det skulle være karneval der før etter at vi hadde bestilt reise, men fy søren å moro det var å få med seg. Skikkelig svære greier med tusenvis av folk i paraden i alle slags farger og drakter.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 Shares
Tweet
Pin
Share3