Dovrefjell,  Fotturer i Norge,  Norge

Topptur til Viewpoint Snøhetta

Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell på bilferie
Viewpoint Snøhetta var målet for denne lille toppturen. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Topptur for pingler til Viewpoint Snøhetta 

Vi har vært på topptur! En tidlig morgen på bilferien over Dovre tok vi sats og trosset været. Målet var Snøhetta Viewpoint, en topptur for pingler.

Vi  hadde overnattet på Hjerkinn Fjellstue, og siden vi liker å få mye ut av dagen når vi er på bilferie var vi tidlig klare til avreise.

Tidlig på morgenen før resten av turistnorge hadde våknet og kommet seg på veien, kjører vi opp til parkeringsplassen for Viewpoint Snøhetta. Rundt kl 0830 er vi klare for å gå turen. Det er kun noen bobiler og et par biler som er parkert på den store parkeringsplassen, så til tross for at dette er et populært og lett tilgjengelig turområde ser det ut til at vi får fjellet for oss selv. Det lønner seg å være tidlig oppe på tur.

Nå skal vi innta moskuenes rike. Dette er den eneste plassen i Norge hvor det fremdeles lever moskus.

Viewpoint Snøhetta moskus på Dovre
Vi er i “Moskusland” og nede på parkeringsplassen var det kunstistallasjoner som ga oss hint om hvor vi var. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Tidlig morgen på Viewpoint Snøhetta

Været er ikke helt på vår side og regntunge skyer truer turgleden. Men siden det bare er 1,5 kilometer opp til toppen tar vi sjansen på at regnet uteblir og legger i vei opp den gruslagte stien opp til toppen. Toppen bader i solskinn og det er kun en person foran oss på stien. Det er klart en stor fordel å være tidlig ute og få naturen for oss selv.

Viewpoint Snøhetta Gåtur til toppen
Stien ligger og bader i solen foran oss og vi har fjellet nesten for oss selv så tidlig på morgenen.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Viewpoint Snøhetta Dovrefjell på bilferie
Det var lite moskus å se på fjellet, men vi fant noen sauer som breket rundt.  Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Det er laget en flott gangvei helt opp som snor seg opp bakken. Det går jevnt og trutt oppover, men det er ganske lett å gå her da det ikke er mange  bratte stigninger.

Viewpoint Snøhetta - stopp på bilferie over Dovre
Det var lite folk på grusveien som gikk opp til Viewpoint Snøhetta. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Viewpoint Snøhetta historie i steinheller
En av de mange steinhellene som ligger i veien opp mot Viewpoint Snøhetta. Historieundervisning på vei opp 🙂 Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

På den gruslagte veien kan du lese deg opp på Dovres historie. Omtrent hver 100 meter ligger det steiheller med historiske tilbakeblikk fra de siste 10 000 årene.

Prisbelønnet Viewpoint Snøhetta

Helt på toppen ligger Viewpoint Snøhetta. Viewpoint Snøhetta er en utsiktspaviljong som er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, og bygget har vunnet flere priser. Ved første øyekast ser det ut som en stor konteiner, men det viser seg at den er mye mer enn det.

Det er detaljer i treverke som imponerer, lekker design og ikke minst, du kan gå inn i paviljongen for å søke ly mot vær og vind. Der inne er det panoramavinduer som gir deg utsikt over fjellheimen. 

Vi var tross mye skyer heldige med være. For selv om de mørke skyene truet fra alle kanter var det hverken regn eller vind oppe på Viewpoint Snøhetta den morgenen vi var der.

Viewpoint Snøhetta utsiktspaviljong
Inne i utsiktspaviljonegen er det panoramautsikt. Her er det nok deilig å søke ly i ruskevær. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Viewpoint Snøhetta utsikt Dovrefjell
Øverst til høyre i bildet ser du utsiktspaviljongen. Fra avstand ligner den en container, men det er ikke uten grunn at den har vunnet flere arkitetpriser. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

På sommeren er det en naturveileder tilstede på Viewpoint Snøhetta 5 dager i uken. Vi var så tidlig ute at det var kun oss og en annen person på Viewpoint Snøhetta – så vi fikk fjellet og utsikten mot Dovrefjell og Sunndalsfjella nasjonalpark for oss selv. 

Det gamle nedlagte Hjerkinn skytefelt fra militæret ødelegger litt av utsikkten, men om 500 år forklares det sikker som en utenomjordis landingsplass der det ligger helt malplassert midt på fjellet. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Moskus i sikte?

Områdt et er kjent for at det skal være mulig å se moskus fra stien opp til Viewpoint Snøhetta, og vi speidet etter de berømte moskusene. Men vi så ikke noe til de store dyrene som lever her oppe på fjellet. Og kanskje var det greit, for hvis vi faktisk hadde sett dem hadde jeg nok fått litt panikk. 

Viewpoint Snøhetta tur på bilferie
På vei ned til parkeringsplassen møter vi noen flere turfolk på vei opp. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Etter å ha fartet litt rundt på toppen for å nyte utsikten, gikk turen tilbake den samme veien vi kom. Det var fremdeles lite folk i fjellet, men vi møtte på noen flere morgenglade turfolk på vei opp til toppen.

Viewpoint Snøhetta utfulkt på bilferie Dovre
Langt der nede går E6 og jernbanen. Vi nærmer oss parkeringsplassen igjen. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Viewpoint Snøhetta fjelltur på bilferie
Jeg ble litt lei av grusveien og valgt å gå litt utenfor hvor underlaget er mykt og godt å gå på. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Viewpoint Snøhetta topptur for pingler
Så var vi tilbake på parkeringsplassen igjen etter en drøy time ute på topptur til Viewpoint Snøhetta. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

En time er alt som skal til!

Dette er en tur alle som kjører over Dovrefjell bør få med seg.

Stopp bilen en time eller to, og på med joggeskogene. Du må beregne å bruke ca 20 – 30 minutter opp og litt korter tid ned. Det er ca 130 høydemeter som skal forseres fra parkeringsplassen og opp til Viewpoint Snøhetta som ligger på ca 1200 meter over havet. Har du lyst på en lenger tur har du hele fjellet å ta av!

Kjører du over Dovrefjell på E6, vil du se et skilt til Viewpoint Snøhetta ved Hjerkinn krysset.

Lenke til kart med oversikt på stien og parkeringsplassen finner du her på Google Maps.

Håper du har blitt inspirert.
Del gjerne eller legg igjen en kommentar under.

Reisehilsen fra Anne Bente ?
Reiseblogger som liker korte toppturer!

Reiseblogger Anne Bente på Viewpoint Snøhetta
Happy reiseblogger i gråværet på Dovrefjell

 

Har du lyst på flere reisetips fra Norge og Vestlandet?

Sjekk ut flere reisetips fra Vestlandet her…

Har du spørsmål om artikkelen eller lyst til å supplere med dine tips, er det flott om du skriver en kommentar under her.

Lik Favorittreiser å FAcebook

Alle foto her på Favorittreiser.no er tatt av undertegnede eller min familie og kan ikke kopieres uten min spesifikke tillatelse.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share