Danmark,  Europa,  Jylland

Ørkenvandring på Rubjerg Knude

Bak all sanden ligger fyret på Rubjerg Knude.

Det er mye sand i Danmark, og ekstra mye sand på Rubjerg Knude. Så mye sand at du kan ta en liten “ørkenvandring” i sanddynene. Dette er et sted du ikke må kjøre forbi når du er på ferie i Danmark.

Rubjerg Knude er en vandreklit, som ligger helt ute langs Vesterhavet like sør for Lønstrup. Og det er mye sand der, over 40 meter dyp sand som flytter seg og endrer fasong ettersom vinden flytter på sanden, samtidig som havet og bølgene slår mot sandklippen og spiser opp klinten.

Selve klinten er ca 12 kilometer lang og på det som en gang var toppen av sanddynen ble det i 1899 bygget et fyr, Rubjerg Knude Fyr. Men, med enorme mengder sand i konstant endring ble etterhvert fyret skjult av sanddynene og kunne ikke lenger sees fra sjøen. De ble derfor tatt ut av drift i 1968. Nå har sandynene flyttet på seg så fyret igjen er synlig fra både havet og veien, men det ligger nå så langt ute på skrenten at det står i fare for å rase i sjøen i løpet av noen år. Det er derfor store planer om å flytte fyret lenger inn på sandynen, og det skal etter planen skje i årene 2020-2023. Men inntil videre er det trygt å ferdes der, så ta turen innom om du er i området.

Fra de høyeste sanddynene kan vi nesten se ned på Rubjerg Knude Fyr.
Sanddynene ligger direkte ved Vesterhavet og bølgene slår konstant inn mot stranden.

Slik besøker du Rubjerg Knude

For å besøke Rubjerg Knude og fyret, må du parkere ved hovedveien som går mellom Lønstrup og Løkken. Du ser fyret og sanddynene fra veien, og det er skiltet til parkeringsplassen.

Derfra går du grusveien inn til sanddynen. Det er ca 1,5 km å gå opp til fyret. Det er en fin gåtur i vakkert dansk kystlandskap. Du må beregne ca 1-2 timer utflukten, litt avhengig av hvor raskt dere går og hvor lang tid dere ønsker å rusle rundt på sanddynene.

Den store og gylne sanddynen er målet, og jo nærmere du kommer jo mer sand må du gå i, og det blir tyngre å gå når føttene tråkker i dyp sand. NB! Du må huske å tømme skoene for sand når du er tilbake, for du har garantert ikke lyst til å fylle hele bilen med den fine flyvesanden fra sanddynen.

Sanddynen er synlig fra veien mellom Lønstrup og Løkken.
Mange var ute og gikk turen inn til Rubjerg Knude i påsken når vi var der.

Naturens krefter vises på Rubjerg Knude

Når du kommer fram til fyret ser du tydelige spor etter kreftene fra naturen, som har knust de gamle bygningene som lå rundt fyret. I sanden ligger det store mengder gamle mursteiner spredd rundt og bare grunnmuren fra huset står igjen.

Selve fyrtårnet ligger mellom to store sanddyner og er 23 meter høyt. Du kan gå opp i toppen av fyret om du ønsker utsikt over hele kyststripen og Vesterhavet.

Når du går opp til toppen av de største sanddynene, står du på en sandhaug med 40 meter sand under føttene! Med så mye sand er det lett å få assosiasjoner til en ørken. Og har du tid kan du ta en ørkenvandring over de mange sanddynene. Vær obs på at det blåser som regel godt på toppen og sanden pisker, men utsikten er flott!

Sand og blått hav så langt vi kan se på Rubjerg Knude.
Dette bildet kunne kanskje vært fra Sahara et sted?
Det blåser godt på stoppen av sanddynene og murstein fra den gamle fyrboligen ligger strødd i sanden.
Du kan vandre langt i ørkensanden om du har lyst!

Tips for å unngå folkemengder på Rubjerg Knude

Vi var innom i påsken og det var mange som var ute og gikk tur, men vi fikk lurt bobilen vår inn på en av de få ledige parkeringsplassene. På sommeren er det nok enda mer folk som vil ta turen hit. Som vanlig med populære attraksjoner, ta turen dit tidlig hvis du vil unngå for mange folk.

Her finner du Rubjerg Knude


Reisehilsen fra Anne Bente

Reiseblogger på ørkenvandring i Danmark!

Vi var på besøk på Rubjerg Knude når vi var på påskeferie i Danmark med bobilen. Les gjerne om hele ferien og reiseruten her!

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share