Europa,  Hellas,  Kreta

Karneval i Rethymnon – vinterferie på Kreta

Musikk, dans og farger preger Rethymnon søndagen for den store karnevalsparaden. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.

Salsarytmer, gledesrop, fargerikt! Karneval i Rethymnon er en coctail av farger og glede som er verdt å få med seg.

Her er det kreterne selv som feirer! Og de er mange. De er høylydte. De er glade. Vi var så heldige at vi hadde valgt å reise til Kreta og Rethymnon på slutten av karnevalsesongen i slutten av februar. Vinterferie på Kreta byr på noe helt annet enn sommeren gjør.

Karneval i Rethymnon

Fra januar til mars er det karnevalperiode i Rethymnon, med mange spennende arrangementer. Siste søndagen i karnevalsesongen er det grand finale med en stor parade. Hvor mange som deltok i paraden vet jeg ikke, men det må ha vært tusenvis av elleville og glade deltakere som viste seg fram i de lekreste kostymer og danset i paraden. Barn, unge og gamle – alle er med og de har det gøy!

Aktiviteten i de smale gatene i gamlebyen starter tidlig med folk på vei til paradesamling. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Når vi ruslet rundt i gamlebyen i Rethymnon på søndag formiddag dukket det stadig opp folk i fargerike drakter. De var på vei til samling før den store paraden som skulle starte midt på dagen.

Glade gutter i fine kostymer. Alt er lov på karneval i Rethymnon. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Karnevalsklare superhelter i gamlebyen i Rethymnon. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Karneval for alle i Rethymnon

Midt i februar er det ikke mange turister på Kreta. Men denne paradedagen fylles gatene opp av paradedeltakere og folk fra nær og fjern som vil se på paraden og få med seg stemningen. Byen syder av liv og det er ikke turistene som preger gatebildet. Det er grekere og kretere som fyller opp gatene i spent forventing om den store paraden. Og noen turister som har forvillet seg inn i dette mylderet av farger.

Vi kikket rundt oss med store øyne på alle de kreative kostymene som dukket opp i løpet av dagen. Og deltok så godt vi kunne med å smile bredt til alle vi møtte.

Alle skal på paraden, også menn i skjørt på scooter. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Den store karnevalsparaden

Midt på dagen starter paraden. Med svære høytaleranlegg langs hele ruten er det sambarytmer som sprer seg over byen. Bassen dunker i vei og rytmene får det til å rykke i dansefoten til en litt forsiktig norsk reiseblogger på tur.

I paraden danses det. De hopper og spretter rundt etter rytmene. Smiler og ler, mens vi som ikke deltar klemmer oss sammen langs med paradegaten for å se.

Paraden er et nummer med fargesprakende fyrverkeri av glade folk i kostymer. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Paraden er lang. Veldig lang. Det var mer enn 35 grupper med paradeflåter som skled sakte forbi sammen med syngende og dansende folkemengder.

Paradeflåtene er bygget opp etter ulike tema med store team som står sammen om hver “flåte”. Noen er rosa og søte! Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Det er ingen tvil om at de som deltar har brukt lang tid på å klargjøre paradeflåtene, pyntet dem og ikke minst sydd kostymer.

Noen av paradeflåtene er tøffe og mørke! Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Og noen av paradeflåtene glitrer i gull! Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
De minste barna er også med, men de ser litt mer slitne ut enn de voksne som danser hele veien. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no
Alle er med. Karnevalsparade er for alle aldre, også de som har levd noen år. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Rethymnon er karnevalspyntet

I gamlebyen er flere av gatene pyntet med barnetegninger til ære for karnevalet. Det er flott å se at de inkluderer alle i denne fantastiske begivenheten. Her er det ikke bare voksne som skal feste, men hele familien inkluderes i festlighetene som avslutter karnevalsperioden.

Barnetegninger pryder gater i gamlebyen i Rethymnon under karnevalsperioden. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Karnevalet i Rethymnon i 100 år!

Overalt hvor vi går i Rethymnon møter vi på utkledde folk. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Det første store karnevalet skjedde i 1914, for mer enn 100 år siden. Men først i 1993 fikk karnevalet stor oppmerksomhet. Da ble det organisert en skattejakt mellom de ulike lagene som har blitt populær og gjort at karnevalet i Rethymnon har blitt Kretas største karnevalsbegivenhet.

Festivalen kommer fra feiringen av den greske vinguden Dionysus – helt tilbake til antikkens Hellas. Nå er den store karnevalsparaden en del av fasteperioden som er en religiøs skikk. Den store paraden legges til søndagen etter askeonsdag, men det er aktiviteter med små og store arrangementer rundt Rethymnon i hele karnevalsperioden som er flere uker lang.

Tidspunktet for paradedagen varierer hvert år, siden den hører til en katolsk skikk og varierer på lik linje med påskefeiringen.

Karnevalet fortsetter hele dagen!

Fargerike og fantasifulle kostymer er overalt i Rethymnon denne karnevalsdagen. Foto: Reisebloggen Favorittreiser.no

Når den store paraden er over, fortsetter festen i gatene og avsluttes med et stort fyrverkeri på kvelden.

Litt politisk satire har de presset inn i karnevalet også. Trumph har fått plass på torvet for å overvære den store karnevalsdagen! Foto: Reisebloggen Favorittreiser.

Har du vært på karneval i Hellas eller andre steder? Del gjerne tips her i kommentarfeltet 🙂

Den store paradedagen i Rethymnon er 10. mars i 2019.

Vi var på karneval 18. februar 2018

Reisehilsen fra Anne Bente
Reiseblogger som digger karneval og sambarytmer.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

2 kommentarer

  • Laila MA - Rundt Ekvator

    Så kult. Veldig bra tips!
    Jeg har ikke vært på karneval i Hellas og heller ikke mange andre steder. For mange mange år siden var det karneval i Oslo og da var samboeren min og jeg der for å se. Vi hadde ikke kledd oss ut men angret på det i ettertid. Synd at Oslo ikke kan arrangere det igjen 🙂

    • Anne Bente

      Hei Laila, det var skikkelig gøy å være med på karnevalet selv om vi bare var tilskuere. Jeg husker også karnevalet i Oslo. Det var det året jeg var russ og vi reiste inn til Oslo med russebilen og danset samba i gatene i russedress. Så ble skuffelsen stor når det ble fullt stopp.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 Shares
Tweet
Pin
Share7