Europa,  Favoritter,  Østerrike

Hallstatt – den ikoniske alpelandsbyen

Hallstatt ligger postkortvakkert til mellom høye alpetopper.

Etter å ha sett et bilde på Instagram av den ikoniske alpelandsbyen Hallstatt i Østerrike, var jeg ikke i tvil om at det var et sted jeg ønsket å besøke. Når vi var på vår 19 dagers roadtrip i Europa passet det perfekt å ta turen innom Hallstatt. Det angret vi ikke på!

Hallstatt er en liten alpelandsby som ligger ved Hallstätter sjøen. En liten klynge med hus som delevis klamrer seg til fjellveggen. Beliggenheten ved sjøen med de bratte fjellene som omringer sjøen og byen er ren idyll. Byen skal være en av de mest fotograferte stedene i Østerrike. Det var derfor også mange turister som ruslet rundt i gatene i den lille byen.

Hallstatt ligger ved Hallstätter sjøen.
Gamle hus klamret seg fast til fjellsiden i gamlebyen i Hallstatt.

Det var varmt når vi kom fram tidlig på ettermiddagen. Folk badet og padlet i sjøen, satt på uterestauranter for å spise god mat og drikke kalde drikker – med vakker utsikt til sjøen og fjellene.

Deilig med et stopp med skygge, utsikt og kald drikke.
Fin utsikt fra restauranten vi tok en pause fra solen på.
Sa jeg vi stoppet for kald drikke? Det ble visst litt Äppelstrudel og iskrem også. Vi var jo tross alt i Østterike?

Ta bryggeslengen i Hallstatt

Når du er i Hallstatt er det et must å ta bryggeslengen. Det betyr at du rusler langs sjøsiden for å se på folkelivet. Der var turistene på vei mot den ikoniske kirken og til det stedet som kanskje er mest Instagram-kjent for å ta bilde av byen. Vi fulgte strømmen, men i vårt eget tempo for å se på de fine byggningene, detaljene på husveggene, blomstene, båtene på sjøen og folkelivet. For selv om byen er liten, var det plass nok til alle uten trengsel.

Det var bra med turister på besøk i Hallstatt, men ikke så mange at det var plagsomt.
Der borte er den store fotoplassen – utsiktpunktet for å ta det ikoniske bildet av Hallstatt med kirken i midten.
Vi var ikke alene om å ville ta bilde på det kjente utsiktspunktet.
Dette var utsikten alle hadde som mål om å ta bilde av.

Fra starten av gamlebyen i Hallstatt til utsiktspunktet er det under 1 km, men fordi det er så koselig å rusle gatelangs må du regne med å bruke god tid på turen.

Tips: Når du går turen tilbake – gå opp i smågatene mellom bolighusene. Her er det så smalt at det ikke er plass til biler, men det er mange fine utsiktspunkt – og det er ikke så mange turister som finner veien til bakgatene.

Tar du bakgatene tilbake får du flere fine utsiktspunkt.
I bakgatene var det også et lite koselig torg – uten mange folk.
Kreativ blomsterdekorasjon i bakgatene i Hallstatt.
Bakgatene i Hallstatt var smale og helt klart bilfrie!

Praktiske tips for Hallstatt

I Hallstatt har det vært folk i flere tusen år, og spesielt saltgruvene har vært viktig for området. Nå kan du som turist få innblikk i historien, enten ved å besøke saltgruvene, eller bare rusle rundt i gamlebyen og nyte omgivelsene.

Dette kan du gjøre i Hallstatt

Gamlebyen i Hallstatt

Gamlebyen er det du må få med deg når du er i Hallstatt. Her får du postkortvakre bygg og gatemiljøer, og et folkeliv med turister som svinser rundt med kameraet i hånden.

Torget ved kirken i Hallstatt var en stor åpen plass omgitt av vakre og fargerike hus.
Fin utstilling i en av de lokale butikkene i gamlebyen i Hallstatt.

Bading i Hallstatt

Mange besøker Hallstatt på sommeren, og det kan bli varmt her. Da kan du søke tilflukt like sør for byen hvor det er laget et parkområde som ligger på en liten øy ute i sjøen – med mange fine bademuligheter.

Rundt den grønne plenen var det badeplattformer i den klare alpesjøen.

Båttur på Hallstätter sjøen

Lagns sjøsiden er det mange som leier ut båter av forskjellige slag. En fin måte å “flykte” fra varmen og folkemengder på hvis du er i Hallstatt en varm sommerdag midt i ferien. Du kan også bli med på organiserte båtturer med guide.

Utsiktsplattform – Skywalk i Hallstatt

350 meter over gamlebyen i Hallstadt ligger det en utsiktsplattform. Du kan gå opp eller ta kabelbanen som går opp den bratte fjellsiden. Vi hadde gledet oss til å ta turen opp dit den andre dagen vi var i Hallstadt, men når vi våknet til lave skyer og regn – reiste vi videre uten å ta banen opp!

Det gikk kabelbane opp til et utsiktspunkt rett over gamlebyen i Hallstatt.

Saltminene i Hallstatt

Det er mulig å bli med på en guidet tur i saltgruvene. Turen starter på ved utsiktsplattformen over Hallstatt og du må beregne ca 2,5 timer på hele opplevelsen.

Vandring og turer i Hallstatt og alpelandskap

Når du befinner deg midt mellom alpene, er det selvfølgelig også mange muligheter for både vandreturer og sykkelturer i området.

Mer informasjon om Hallstatt finner du her!

Camping i Hallstatt

Det finnes en campingplass som ligger nesten midt i sentrum av Hallstatt – Campinplatz Klausner-Höll. Her møter du kanskje på en grinete eier med en sær form for humor som kan skremme de fleste, men hvis du ser bort fra denne brumlebassen som ikke har sosiale antenner, er det et fint sted å overnatte for turen i Hallstatt, med nærhet til både sjøen, gamlebyen og banen opp til utsiktspunktet.

Vi venter på å få anvist plass på Campingplatz Klausner-Höll i Hallstatt.

Hotell i Hallstatt

Selv om Hallstatt er en liten by, er det mange hotell av ulike kategorier å velge blant. Nesten på hvert gatehjørne ligger det hotell og gjestgiveri. Her finner du garantert noe som passer for deg.

Parkering i Hallstatt

Hallstatt er en liten by og med begrenset antall parkerinsplasser. Så ser du en ledig plass når du er innenfor et par km fra byen – grip sjansen og smett inn på den ledige plassen du finner. Når du kommer inn i sentrum vil du på sommeren mest sannsynlig se parkeringsvakter som vinker bilene inn mot ledige plasser – om det er ledige parkeringsplasser. Skal du på dagstur til Hallstatt med bil, lønner det seg nok å komme hit tidlig på morgenen for å sikre deg parkeringsplass.

Vi hadde en halv dag i Hallstatt. Kjørte inn i byen like før kl 1400 og fikk plass på campingplassen i byen. Det var mer enn nok tid igjen til å se gamlebyen.

Vil du se alt vi fikk oppleve på vår 19 dagers roadtrip i Europa?
Klikk her for hele reiseruten!

Reisehilsen fra Anne Bente

… som var i Hallstatt en varm julidag.

Reiseblogger om reiseopplevelser med mange gode tips og ikke minst bilder. Elsker å reise, skrive, fotografere og lage nettsider. Med reisebloggen favorittreiser.no deler jeg mine reiseopplevelser både for at andre skal bli inspirert og for å lage en digital minnebok fra nær og fjern.

6 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share